Sažetak
Rick Stein ide kroz Italiju, Hrvatsku, Albaniju, Grčku i Tursku uživati u hrani koju mnogi povezuju s istočnim Mediteranom i Jadranom - ukusna i zdrava jela koja idu uz sunce, otoke, vino i more.
Rick Stein ide kroz Italiju, Hrvatsku, Albaniju, Grčku i Tursku uživati u hrani koju mnogi povezuju s istočnim Mediteranom i Jadranom - ukusna i zdrava jela koja idu uz sunce, otoke, vino i more.
Rick Stein reće na novo gastronomsko putovanje od Venecije do Istambula kroz zemlje bivšeg Bizantskog carstva, u kojima se miješao Istok i Zapad. Njegovo putovanje počinje u prekrasnoj Veneciji te kreće na idilični grčki otok Symi gdje kuha rižoto od plodova mora, tiramisu i njoke s rakovima.
Rick Stein nastavlja svoje gastronomsko putovanje od Venecije do Istambula. U bizantinskom gradu Ravenni otkriva Piadine, uličnu hranu iz rimskih vremena prije nego prijeđe Jadran i dođe u Hrvatsku.
Rick Stein nastavlja svoju bizantinsku odiseju kroz Hrvatsku te kuša slavne stonske kamenice. Zatim prelazi granicu i odlazi u Albaniju, zemlju koju je volio lord Byron. Zajedno sa sinom Jackom putuje kroz tu zemlju koju je vrijeme zaboravilo i posjećuje pastire na udaljenim pašnjacima.
Gastronomsko putovanje Ricka Steina iz Venecije do Istambula vodi ga na sjever Grčke u povijesni grad Ioanninu gdje kuša tradicionalni stifado s teletinom i kotopita, najbolju pitu s piletinom koju je ikad jeo.
Nastavljajući putovanje od Venecije do Istambula, Rick Stein stiže na grčki Peloponez i kuša nezaboravna jela poput Hilopites juhu od pijetla sa sirom mizithra i najbolju domaću musaku. U otočkoj kuhinji na otoku Symi priprema galaktoboureko, omiljeni grčki desert.
Kulinarska odiseja Ricka Steina odvela ga je od Venecije do legendarnog Istanbula gdje je došlo vrijeme lova na plavu ribu. Rick i sam upeca par riba na Bosporu. Također sprema uksune ćufte s pistacijama.