Sažetak
Rick Stein ide kroz Italiju, Hrvatsku, Albaniju, Grčku i Tursku uživati u hrani koju mnogi povezuju s istočnim Mediteranom i Jadranom - ukusna i zdrava jela koja idu uz sunce, otoke, vino i more.
Rick Stein ide kroz Italiju, Hrvatsku, Albaniju, Grčku i Tursku uživati u hrani koju mnogi povezuju s istočnim Mediteranom i Jadranom - ukusna i zdrava jela koja idu uz sunce, otoke, vino i more.
Rick Stein reće na novo gastronomsko putovanje od Venecije do Istambula kroz zemlje bivšeg Bizantskog carstva, u kojima se miješao Istok i Zapad. Njegovo putovanje počinje u prekrasnoj Veneciji te kreće na idilični grčki otok Symi gdje kuha rižoto od plodova mora, tiramisu i njoke s rakovima.
Rick Stein nastavlja svoje gastronomsko putovanje od Venecije do Istambula. U bizantinskom gradu Ravenni otkriva Piadine, uličnu hranu iz rimskih vremena prije nego prijeđe Jadran i dođe u Hrvatsku.
Rick Stein nastavlja svoju bizantinsku odiseju kroz Hrvatsku te kuša slavne stonske kamenice. Zatim prelazi granicu i odlazi u Albaniju, zemlju koju je volio lord Byron. Zajedno sa sinom Jackom putuje kroz tu zemlju koju je vrijeme zaboravilo i posjećuje pastire na udaljenim pašnjacima.
Gastronomsko putovanje Ricka Steina iz Venecije do Istambula vodi ga na sjever Grčke u povijesni grad Ioanninu gdje kuša tradicionalni stifado s teletinom i kotopita, najbolju pitu s piletinom koju je ikad jeo.
Nastavljajući putovanje od Venecije do Istambula, Rick Stein stiže na grčki Peloponez i kuša nezaboravna jela poput Hilopites juhu od pijetla sa sirom mizithra i najbolju domaću musaku. U otočkoj kuhinji na otoku Symi priprema galaktoboureko, omiljeni grčki desert.
Putovanje Ricka Steina od Venecije do Istanbula bliži se kraju dok napušta jug Grčke i putuje ka obalama zapadne Turske. Na obalama poluotoka Cesme uživa u kremastom armola siru u kozjoj koži, poznatom crvenom vinu Urlinu i turskom doručku.
Kulinarska odiseja Ricka Steina odvela ga je od Venecije do legendarnog Istanbula gdje je došlo vrijeme lova na plavu ribu. Rick i sam upeca par riba na Bosporu. Također sprema uksune ćufte s pistacijama.