Zeleni Tajlandski curry Grega Daviesa

Zeleni Tajlandski curry Grega Daviesa

Opis

Za pastu, prepržite sjemenke kumina i korijandera u suhoj tavi za prženje na vatri srednje jačine sve dok ne porumene i ne počnu fantastično mirisati. Zdrobite u prah u tučku, a zatim prebacite u zdjelu.

Očistite čilije (izvadite sjemenke ako želite) i grubo nasjeckajte s limunskom travom (koristite debeli, donji dio, odbacujući vanjski sloj), a zatim ogulite i nasjeckajte galangal, češnjak i vlasac.

Sve stavite u tučak i zdrobite s 2 izdanka korijandera (stabljika i ostalo) i dobrim prstohvatom morske soli. Sitno naribajte koricu kaffir limete, a zatim sve zdrobite u pastu. Umiješajte pastu od račića, sameljite kumin i korijander te bijeli papar (ili sve ubacite u blender).

Crvenim čilijima izvadite sjemenke, tanko narežite pod kutom i stavite u ledeno hladnu vodu, spremno za posluživanje. Narežite piletinu na trake od 2cm.

Nakapajte 2 žlice ulja u veliku tavu teškog dna koju držite na vatri srednje jačine. Dodajte 3 vrhom pune žlice curry paste (spremite ostatak za drugi dan) te poprskajte kokosovim mlijekom, zatim pržite 30 sekunda ili dok fantastično ne zamiriše, neprestano miješajući.

Umiješajte piletinu, a zatim, nakon pet minuta, ulijte preostalo kokosovo mlijeko pa ostavite da zavrije redovito miješajući. Natrgajte lišće kaffir limete i ostavite da krčka 10 minuta.

Uspite palmin šećer u tavu i onda kušajte; curry bi trebao imati slatki okus, ali da ne prevladava. Dodajte riblji umak i kušajte ponovno. Okus bi trebao biti zaokružen, slan s notom slatkoće.

Raščetvorite patlidžane te ih dodajte u tavu da se peku 2-3 minute (običnim patlidžanima će trebati nešto duže pa ih kuhajte dok ne omekšaju), a zatim ugasite vatru.

Uberite i umiješajte većinu tajlandskog bosiljka, a zatim ocijedite čili i posipajte preostalim tajlandskim bosiljkom i korijanderom. Ukusno ide uz jasminovu rižu.

Sastojci

Sastojci

  • 2 duga svježa crvena čilija
  • 600 g pilećih bataka iz slobodnog uzgoja
  • bez kože i kostiju
  • biljno ulje
  • 2 x 400 g limenke light kokosovog mlijeka
  • 4 svježa lista limete
  • 2 žličica palminog šećera
  • 2-3 žlica ribljeg umaka
  • 10 tajlandskih baby patlidžana
  • 1 svežanj svježeg slatkog tajlandskog bosiljka
  • (30g)

Pasta

  • 2 žličice sjemenki kumina
  • 2 žlice sjemenki korijandera
  • 2-4 velika zelena tajlandska čilija
  • (prik chee fah)
  • 12 malih zelenih tajlandskih čilija
  • (prik kee noo)
  • 4 stabljike limunske trave
  • 6 cm komadića galangala
  • (ili đumbira)
  • 8 češnjeva tajlandskog češnjaka
  • 10 tajlandskih vlasaca
  • ½ svežnja svježeg korijandera
  • (15g)
  • 2 kaffir limete
  • 2 žličice paste od račića
  • 1 žličica mljevenog bijelog papra
  • 2 žličice sjemenki kumina
  • 2 žlice sjemenki korijandera
  • 2-4 velika zelena tajlandska čilija
  • (prik chee fah)
  • 12 malih zelenih tajlandskih čilija
  • (prik kee noo)
  • 4 stabljike limunske trave
  • 6 cm komadića galangala
  • (ili đumbira)
  • 8 češnjeva tajlandskog češnjaka
  • 10 tajlandskih vlasaca
  • ½ svežnja svježeg korijandera
  • (15g)
  • 2 kaffir limete
  • 2 žličice paste od račića
  • 1 žličica mljevenog bijelog papra

Povezani recepti