Zeleni Tajlandski curry Grega Daviesa
Recept iz: Jamie Oliver

Jamie Oliver odrastao je u obiteljskom restoranu u Essexu. Sada ima nekoliko restorana, četvero djece, jedanaest objavljenih knjiga, nekoliko televizijskih emisija i najpoznatiji je britanski kuhar.
Sastojci
- 2 duga svježa crvena čilija
- 600 g pilećih bataka iz slobodnog uzgoja bez kože i kostiju
- biljno ulje
- 2 x 400 g limenke light kokosovog mlijeka
- 4 svježa lista limete
- 2 žličica palminog šećera
- 2-3 žlica ribljeg umaka
- 10 tajlandskih baby patlidžana
- 1 svežanj svježeg slatkog tajlandskog bosiljka
- (30g)Pasta
- 2 žličice sjemenki kumina
- 2 žlice sjemenki korijandera
- 2-4 velika zelena tajlandska čilija (prik chee fah)
- 12 malih zelenih tajlandskih čilija (prik kee noo)
- 4 stabljike limunske trave
- 6 cm komadića galangala (ili đumbira)
- 8 češnjeva tajlandskog češnjaka
- 10 tajlandskih vlasaca
- ½ svežnja svježeg korijandera (15g)
- 2 kaffir limete
- 2 žličice paste od račića
- 1 žličica mljevenog bijelog papra
- 2 žličice sjemenki kumina
- 2 žlice sjemenki korijandera
- 2-4 velika zelena tajlandska čilija (prik chee fah)
- 12 malih zelenih tajlandskih čilija (prik kee noo)
- 4 stabljike limunske trave 6 cm komadića galangala (ili đumbira)
- 8 češnjeva tajlandskog češnjaka
- 10 tajlandskih vlasaca
- ½ svežnja svježeg korijandera (15g)
- 2 kaffir limete
- 2 žličice paste od račića
- 1 žličica mljevenog bijelog papra
Priprema
- 1. Prepržite sjemenke kumina i korijandera u suhoj tavi za prženje na vatri srednje jačine sve dok ne porumene i ne počnu fantastično mirisati.
- 2. Zdrobite u prah u tučku, a zatim prebacite u zdjelu.
- 3. Očistite čilije (izvadite sjemenke ako želite) i grubo nasjeckajte s limunskom travom (koristite debeli, donji dio, odbacujući vanjski sloj), a zatim ogulite i nasjeckajte galangal, češnjak i vlasac.
- 4. Sve stavite u tučak i zdrobite s 2 izdanka korijandera (stabljika i ostalo) i dobrim prstohvatom morske soli.
- 5. Sitno naribajte koricu kaffir limete, a zatim sve zdrobite u pastu.
- 6. Umiješajte pastu od račića, sameljite kumin i korijander te bijeli papar (ili sve ubacite u blender).
- 7. Crvenim čilijima izvadite sjemenke, tanko narežite pod kutom i stavite u ledeno hladnu vodu, spremno za posluživanje.
- 8. Narežite piletinu na trake od 2cm.
- 9. Nakapajte 2 žlice ulja u veliku tavu teškog dna koju držite na vatri srednje jačine.
- 10. Dodajte 3 vrhom pune žlice curry paste (spremite ostatak za drugi dan) te poprskajte kokosovim mlijekom, zatim pržite 30 sekunda ili dok fantastično ne zamiriše, neprestano miješajući.
- 11. Umiješajte piletinu, a zatim, nakon pet minuta, ulijte preostalo kokosovo mlijeko pa ostavite da zavrije redovito miješajući.
- 12. Natrgajte lišće kaffir limete i ostavite da krčka 10 minuta.
- 13. Uspite palmin šećer u tavu i onda kušajte; curry bi trebao imati slatki okus, ali da ne prevladava.
- 14. Dodajte riblji umak i kušajte ponovno. Okus bi trebao biti zaokružen, slan s notom slatkoće.
- 15. Raščetvorite patlidžane te ih dodajte u tavu da se peku 2-3 minute (običnim patlidžanima će trebati nešto duže pa ih kuhajte dok ne omekšaju), a zatim ugasite vatru.
- 16. Uberite i umiješajte većinu tajlandskog bosiljka, a zatim ocijedite čili i posipajte preostalim tajlandskim bosiljkom i korijanderom. Ukusno ide uz jasminovu rižu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Pileći tartiflette
Recepti Luke Nguyen
Crno sapsko pile u galangalu na žaru (ga den nuong rieng)
Recepti Luke Nguyen
Piletina pečena u đumbiru (ga ban kho gung)
Recepti Donal Skehan
Blagdanski pileći tagine s kus-kusom
Recepti Adam Liaw
Pohana piletina u slatko-kiselom umaku
Recepti Hera Te Kurapa
Hrskava piletina s narančom
Recepti Mark Moriarty
Pita s piletinom i šampinjonima
Recepti Mark Moriarty
Piletina s juhom i rezancima
Recepti Mark Moriarty
Pileća krilca u buffalo umaku
Recepti Mark Moriarty
Piletina u umaku s maslacem