Zeleni Tajlandski curry Grega Daviesa

Jamie Oliver odrastao je u obiteljskom restoranu u Essexu. Sada ima nekoliko restorana, četvero djece, jedanaest objavljenih knjiga, nekoliko televizijskih emisija i najpoznatiji je britanski kuhar.

Sastojci

  • 2 duga svježa crvena čilija
  • 600 g pilećih bataka iz slobodnog uzgoja bez kože i kostiju
  • biljno ulje
  • 2 x 400 g limenke light kokosovog mlijeka
  • 4 svježa lista limete
  • 2 žličica palminog šećera
  • 2-3 žlica ribljeg umaka
  • 10 tajlandskih baby patlidžana
  • 1 svežanj svježeg slatkog tajlandskog bosiljka
  • (30g)Pasta
  • 2 žličice sjemenki kumina
  • 2 žlice sjemenki korijandera
  • 2-4 velika zelena tajlandska čilija (prik chee fah)
  • 12 malih zelenih tajlandskih čilija (prik kee noo)
  • 4 stabljike limunske trave
  • 6 cm komadića galangala (ili đumbira)
  • 8 češnjeva tajlandskog češnjaka
  • 10 tajlandskih vlasaca
  • ½ svežnja svježeg korijandera (15g)
  • 2 kaffir limete
  • 2 žličice paste od račića
  • 1 žličica mljevenog bijelog papra
  • 2 žličice sjemenki kumina
  • 2 žlice sjemenki korijandera
  • 2-4 velika zelena tajlandska čilija (prik chee fah)
  • 12 malih zelenih tajlandskih čilija (prik kee noo)
  • 4 stabljike limunske trave 6 cm komadića galangala (ili đumbira)
  • 8 češnjeva tajlandskog češnjaka
  • 10 tajlandskih vlasaca
  • ½ svežnja svježeg korijandera (15g)
  • 2 kaffir limete
  • 2 žličice paste od račića
  • 1 žličica mljevenog bijelog papra

Priprema

  • 1. Prepržite sjemenke kumina i korijandera u suhoj tavi za prženje na vatri srednje jačine sve dok ne porumene i ne počnu fantastično mirisati.
  • 2. Zdrobite u prah u tučku, a zatim prebacite u zdjelu.
  • 3. Očistite čilije (izvadite sjemenke ako želite) i grubo nasjeckajte s limunskom travom (koristite debeli, donji dio, odbacujući vanjski sloj), a zatim ogulite i nasjeckajte galangal, češnjak i vlasac.
  • 4. Sve stavite u tučak i zdrobite s 2 izdanka korijandera (stabljika i ostalo) i dobrim prstohvatom morske soli.
  • 5. Sitno naribajte koricu kaffir limete, a zatim sve zdrobite u pastu.
  • 6. Umiješajte pastu od račića, sameljite kumin i korijander te bijeli papar (ili sve ubacite u blender).
  • 7. Crvenim čilijima izvadite sjemenke, tanko narežite pod kutom i stavite u ledeno hladnu vodu, spremno za posluživanje.
  • 8. Narežite piletinu na trake od 2cm.
  • 9. Nakapajte 2 žlice ulja u veliku tavu teškog dna koju držite na vatri srednje jačine.
  • 10. Dodajte 3 vrhom pune žlice curry paste (spremite ostatak za drugi dan) te poprskajte kokosovim mlijekom, zatim pržite 30 sekunda ili dok fantastično ne zamiriše, neprestano miješajući.
  • 11. Umiješajte piletinu, a zatim, nakon pet minuta, ulijte preostalo kokosovo mlijeko pa ostavite da zavrije redovito miješajući.
  • 12. Natrgajte lišće kaffir limete i ostavite da krčka 10 minuta.
  • 13. Uspite palmin šećer u tavu i onda kušajte; curry bi trebao imati slatki okus, ali da ne prevladava.
  • 14. Dodajte riblji umak i kušajte ponovno. Okus bi trebao biti zaokružen, slan s notom slatkoće.
  • 15. Raščetvorite patlidžane te ih dodajte u tavu da se peku 2-3 minute (običnim patlidžanima će trebati nešto duže pa ih kuhajte dok ne omekšaju), a zatim ugasite vatru.
  • 16. Uberite i umiješajte većinu tajlandskog bosiljka, a zatim ocijedite čili i posipajte preostalim tajlandskim bosiljkom i korijanderom. Ukusno ide uz jasminovu rižu.

Povezani recepti

Vidi sve