Zelena salata s palentom
Recept iz: Božana Katsarova
Božana Katsarova pobjednica je treće sezone bugarskog Masterchefa. Hranu doživljava kao umjetnost i način izražavanja, a u svojoj kulinarskoj emisiji Nova balkanska kuhinja s Božanom gledateljima predstavlja svoju viziju balkanskih specijaliteta.
Sastojci
- 150 g mješavine zelenih salata – špinat valerijana rukola lollo roso lollo bianco
- 1 posuda gljiva lisičarki i baby bukovača
- 10 g maslaca
- pola žličice octa
- sol i papar
- 1 grančica majčine dušice
- kukuruzno brašno
- ulje za prženje
- pola avokada
- šaka cvjetova cvjetače
- maslinovo ulje
- Za palentu:
- 150 ml vrhnja
- sol i papar
- 2 grančice majčine dušice
- 150 g palente
- Za pareno tijesto:
- 50 ml vode
- 50 ml mlijeka
- 50 g maslaca
- 30 g brašna
- 1 jaje
- prstohvat suhog bosiljka
- Za preljev:
- 2 cherry rajčice
- 1 žlica senfa s medom
- 3 datulje
- 3 žlice ulja od bosiljka
- pola žličice octa
- pola avokada
Priprema
- 1. U posudu ubacite vrhnje, 2 prstohvata soli, svježe mljeveni papar i listiće dviju stabljika majčice dušice. U posudu isipajte palentu. Čim vrhnje proključa, izlijte ga po palenti. Promiješajte i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite sa strane oko 15 minuta.
- 2. Za pareno tijesto rastopite maslac u istom loncu. Dodajte po 50 ml vode i svježe mlijeko. Čim smjesa proključa, dodajte brašno i snažno miješajte pjenjačom dok ne nastane kugla glatkog tijesta. Uklonite s vatre i nastavite miješati. Dodajte jaje ne prestajući snažno miješati dok ga smjesa potpuno ne upije. Na kraju dodajte prstohvat suhog bosiljka i promiješajte.
- 3. Pareno tijesto dodajte u nabubrenu palentu i miješajte do homogenosti.
- 4. U lonac sa debelim dnom ulijte 2-3 prsta ulja i ugrijte do 180 stupnjeva. Oblikujte smjesu od tijesta i palente, uvaljajte u kukuruzno brašno i pržite dok ne porumene. Kuglice izvadite na kuhinjski ubrus.
- 5. U vruću tavu stavite 10 g maslaca i dodajte prethodno četkicom očišćene gljive – lisičarke i baby bukovače. Ispržite ih na jakoj vatri oko 3-4 minute. Dodajte prstohvat majčine dušice, ocat i začinite solju i paprom.
- 6. Za preljev u duboku posudu ubacite cherry rajčice, datulje bez koštica, senf, ulje s bosiljkom i ocat. Pasirajte dok ne nastane glatka smjesa. Ogulite avokado i nakidajte ga na komadiće. Dodajte ih u preljev i pasirajte.
- 7. U duboku posudu stavite dobro oprane i osušene listove zelene salate. Dodajte šaku malih cvjetova cvjetače i pospite s malo maslinova ulja. Pomno promiješajte rukama. U duboki tanjur stavite zelenu salatu. Oblikujte kuglice od avokada žličicom i dodajte u salatu. Ukrasite gljivama i kuglicama palente. Prelijte preljev na nekoliko mjesta.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Salata od zelenih rajčica
Recepti Michel Albert Roux
Salata iz Lyona s kobasicom
Recepti Ainsley Harriott
Salata od zapečene naranče i začinjenih badema
Recepti Ainsley Harriott
Salata od manga
Recepti Ainsley Harriott
Zapečena zelena i crna salata s orasima i šalšom
Recepti Curtis Stone
Havajski poke s rižom
Recepti Adam Liaw
Umai od kozica
Recepti Silvia Colloca
Dvije salate s tjesteninom
Recepti Nadiya Hussain
Tabbouleh od nara i peršina
Recepti Nico Reynolds
Salata od bijelog graha s mladim lukom sa žara