Božana Katsarova pobjednica je treće sezone bugarskog Masterchefa. Hranu doživljava kao umjetnost i način izražavanja, a u svojoj kulinarskoj emisiji Nova balkanska kuhinja s Božanom gledateljima predstavlja svoju viziju balkanskih specijaliteta.

Sastojci

  • 150 g mješavine zelenih salata – špinat valerijana rukola lollo roso lollo bianco
  • 1 posuda gljiva lisičarki i baby bukovača
  • 10 g maslaca
  • pola žličice octa
  • sol i papar
  • 1 grančica majčine dušice
  • kukuruzno brašno
  • ulje za prženje
  • pola avokada
  • šaka cvjetova cvjetače
  • maslinovo ulje
  • Za palentu:
  • 150 ml vrhnja
  • sol i papar
  • 2 grančice majčine dušice
  • 150 g palente
  • Za pareno tijesto:
  • 50 ml vode
  • 50 ml mlijeka
  • 50 g maslaca
  • 30 g brašna
  • 1 jaje
  • prstohvat suhog bosiljka
  • Za preljev:
  • 2 cherry rajčice
  • 1 žlica senfa s medom
  • 3 datulje
  • 3 žlice ulja od bosiljka
  • pola žličice octa
  • pola avokada

Priprema

  • 1. U posudu ubacite vrhnje, 2 prstohvata soli, svježe mljeveni papar i listiće dviju stabljika majčice dušice. U posudu isipajte palentu. Čim vrhnje proključa, izlijte ga po palenti. Promiješajte i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite sa strane oko 15 minuta.
  • 2. Za pareno tijesto rastopite maslac u istom loncu. Dodajte po 50 ml vode i svježe mlijeko. Čim smjesa proključa, dodajte brašno i snažno miješajte pjenjačom dok ne nastane kugla glatkog tijesta. Uklonite s vatre i nastavite miješati. Dodajte jaje ne prestajući snažno miješati dok ga smjesa potpuno ne upije. Na kraju dodajte prstohvat suhog bosiljka i promiješajte.
  • 3. Pareno tijesto dodajte u nabubrenu palentu i miješajte do homogenosti.
  • 4. U lonac sa debelim dnom ulijte 2-3 prsta ulja i ugrijte do 180 stupnjeva. Oblikujte smjesu od tijesta i palente, uvaljajte u kukuruzno brašno i pržite dok ne porumene. Kuglice izvadite na kuhinjski ubrus.
  • 5. U vruću tavu stavite 10 g maslaca i dodajte prethodno četkicom očišćene gljive – lisičarke i baby bukovače. Ispržite ih na jakoj vatri oko 3-4 minute. Dodajte prstohvat majčine dušice, ocat i začinite solju i paprom.
  • 6. Za preljev u duboku posudu ubacite cherry rajčice, datulje bez koštica, senf, ulje s bosiljkom i ocat. Pasirajte dok ne nastane glatka smjesa. Ogulite avokado i nakidajte ga na komadiće. Dodajte ih u preljev i pasirajte.
  • 7. U duboku posudu stavite dobro oprane i osušene listove zelene salate. Dodajte šaku malih cvjetova cvjetače i pospite s malo maslinova ulja. Pomno promiješajte rukama. U duboki tanjur stavite zelenu salatu. Oblikujte kuglice od avokada žličicom i dodajte u salatu. Ukrasite gljivama i kuglicama palente. Prelijte preljev na nekoliko mjesta.

Povezani recepti

Vidi sve