Zelena salata s palentom
Recept iz: Božana Katsarova
1. U posudu ubacite vrhnje, 2 prstohvata soli, svježe mljeveni papar i listiće dviju stabljika majčice dušice. U posudu isipajte palentu. Čim vrhnje proključa, izlijte ga po palenti. Promiješajte i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite sa strane oko 15 minuta.
2. Za pareno tijesto rastopite maslac u istom loncu. Dodajte po 50 ml vode i svježe mlijeko. Čim smjesa proključa, dodajte brašno i snažno miješajte pjenjačom dok ne nastane kugla glatkog tijesta. Uklonite s vatre i nastavite miješati. Dodajte jaje ne prestajući snažno miješati dok ga smjesa potpuno ne upije. Na kraju dodajte prstohvat suhog bosiljka i promiješajte.
3. Pareno tijesto dodajte u nabubrenu palentu i miješajte do homogenosti.
4. U lonac sa debelim dnom ulijte 2-3 prsta ulja i ugrijte do 180 stupnjeva. Oblikujte smjesu od tijesta i palente, uvaljajte u kukuruzno brašno i pržite dok ne porumene. Kuglice izvadite na kuhinjski ubrus.
5. U vruću tavu stavite 10 g maslaca i dodajte prethodno četkicom očišćene gljive – lisičarke i baby bukovače. Ispržite ih na jakoj vatri oko 3-4 minute. Dodajte prstohvat majčine dušice, ocat i začinite solju i paprom.
6. Za preljev u duboku posudu ubacite cherry rajčice, datulje bez koštica, senf, ulje s bosiljkom i ocat. Pasirajte dok ne nastane glatka smjesa. Ogulite avokado i nakidajte ga na komadiće. Dodajte ih u preljev i pasirajte.
7. U duboku posudu stavite dobro oprane i osušene listove zelene salate. Dodajte šaku malih cvjetova cvjetače i pospite s malo maslinova ulja. Pomno promiješajte rukama. U duboki tanjur stavite zelenu salatu. Oblikujte kuglice od avokada žličicom i dodajte u salatu. Ukrasite gljivama i kuglicama palente. Prelijte preljev na nekoliko mjesta.
Sastojci
- Sastojci150 g mješavine zelenih salata – špinat valerijana rukola lollo roso lollo bianco 1 posuda gljiva lisičarki i baby bukovača 10 g maslaca pola žličice octa sol i papar 1 grančica majčine dušice kukuruzno brašno ulje za prženje pola avokada šaka cvjetova cvjetače maslinovo uljeZa palentu150 ml vrhnja sol i papar 2 grančice majčine dušice 150 g palenteZa pareno tijesto50 ml vode 50 ml mlijeka 50 g maslaca 30 g brašna 1 jaje prstohvat suhog bosiljkaZa preljev 2 cherry rajčice 1 žlica senfa s medom 3 datulje 3 žlice ulja od bosiljka pola žličice octa pola avokada
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Tartovi s kozjim sirom i ljutikom
Recepti Mary Berry
15-minutna tjestenina
Recepti Mary Berry
Gljive s češnjakom i dimljenom šunkom na tostiranom briocheu
Recepti Adam Liaw
Kokošja juha s dvije vrste okruglica (Hønsekødssuppe)
Recepti Adam Liaw
Juha od graška s raženim i pirovim palačinkama
Recepti Primož Dolničar
Kiseli kupus
Recepti Primož Dolničar
Juha od gljiva
Recepti Lora i Stoyan
Popečci od skute s umakom od rajčice
Recepti Lora i Stoyan
Pite od mljevenog mesa i povrća
Recepti Lora i Stoyan
Trokut pite s nadjevom od gljiva i sira