Opis

Način pripreme:

1. Uzmite kvalitetan janjeći odrezak. Nakon vađenja iz hladnjaka ostavite ga na sobnoj temperaturi 15 minuta. Napravite lagane dijagonalne rezove u dva smjera po masnom sloju mesa. Otkinite listiće majčine dušice i narežite na sitno. Pospite po rezovima i napunite ih. Ostavite meso da odstoji neko vrijeme.

2. Ugrijte tavicu i rastopite malo maslaca. Meso posolite i popaprite i stavite u tavicu s masnim dijelom prema dolje. Pržite meso neprekidno ga okrećući dok ne poprimi zlatnosmeđu boju s obje strane. Tako pripremljeno meso položite u plitki lim i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 stupnjeva na osam minuta. Je li meso gotovo možete vidjeti tako da rukom provjerite je li mekano ili izmjerite termometrom, temperatura u sredini mesa treba biti 48 stupnjeva. Boja unutrašnjosti mora biti ružičasta. Nakon što se ispeklo, meso umotajte u aluminijsku foliju i ostavite 5-10 minuta.

3. Odrežite 2-4 cm od krajeva šparoga i ogulite ih gulilicom za povrće. Stavite ih u vruću slanu vodu na 1,5-2 minute. Odmah ih prebacite u posudu s hladnom vodom, na 20 sekundi. Izvadite ih i stavite na kuhinjsku krpu da se iscijede. Narežite ih po dijagonali.

4. U tavu stavite preostali maslac i rastopite ga. Dodajte prethodno isprane listove mladog špinata i snažno miješajte dok ne usahnu. Prebacite ih u cjedilo.

5. U posudi promiješajte bučino ulje s acetom balsamicom. Dodajte kapare i krupno narezane masline taggiasca. Lagano promiješajte.

6. Blanširajte šparoge prije posluživanja jela. U posudi zagrijte mesni temeljac (najbolje je da ga sami pripremite, možete ga čuvati u kalupu za led i kada je potrebno, upotrijebiti jednu ili dvije kocke) i dodajte komadić maslaca. Promiješajte. Dodajte trakice šparoga i miješajte dok ne upiju tekućinu.

7. Izrežite meso na medaljone debljine oko 1,5 cm.

 

8. Po sredini plitkoga tanjura napravite liniju od špinata. Po tome rasporedite šparoge. Posložite tri medaljona tako da razmak između njih bude 2 cm. Svaki medaljon prelijte s malo umaka od maslina.

 

Savjet za vino: Uz ovo jelo odgovara španjolsko crno vino, koje se čuva u hrastovim bačvama i ima aromu bilja. Primjerice vino iz regije Calatayud, gdje se grožđe bere pri punom Mjesecu.

Sastojci

Za meso

  • 400 g janjetine
  • 0.5 vezice majčine dušice
  • sol i papar
  • 0.5 žlice aceta balsamica

Za umak

  • 2 žlice kapara
  • 20 crnih maslina
  • 8 žlica bučina ulja
  • 4 žlice aceta balsamica

Za povrće

  • 20 zelenih šparoga
  • 200 g špinata
  • 100 ml mesnog temeljca
  • 1 žlica maslaca

Povezani recepti