Zapečene breskve sa slanim umakom od karamele i majčinom dušicom
Recept iz: Nina Babić
Način pripremanja:
1. Na početku u chopperu pomiješajte šećer sa ružmarinom i majčinom dušicom, oko 30 sekundi.
2. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Isjecite breskve napola. Istopite maslac u teškoj tavi na srednjoj vatri. Isječenu stranu breskve pospite s malo šećerne smjese. Poredajte breskve u tavu tako da im isječena strana leži na dnu tave. Kuhajte tako bez premještanja oko 4-5 min, sve dok se breskve blago karameliziraju. Dodajte još malo šećera. Breskve će pustiti malo soka, koji će se zgusnuti kad ih prebacite u pećnicu.
3. Okrenite breskve na drugu stranu, pospijte ih šećerom sa začinima i s malo soli i prebacite tavu u pećnicu. Pecite oko 10 min, dok ne postanu mekše. Vrijeme pečenja ovisi o veličini breskvi i o tome koliko su zrele.
4. Za umak od karamele napravite karamel od šećera. Kuhajte dok istopljeni šećer ne dobije lijepu bakrenu boju. Dodajte prvo maslac i miješajte dok se ne rastopi, a zatim nekoliko puta lagano dodajte vrhnje. Oslobodit će se velika količina pare, budite pažljivi. Svo vrijeme dok dodajete maslac i vrhnje, miješajte kako ne bi došlo do razdvajanja smjese.
5. Sklonite karamel s vatre i završite umak od karamele time što ćete dodati vaniliju i krupnu sol, po ukusu. Servirajte breskve na tanjur, prelijte ih slanim umakom od karamele i dodajte kuglu sladoleda ako želite.
Sastojci
- Sastojci 4 velike breskve 150 g demerara šećera 1-2 grančice ružmarina 1-2 grančice majčine dušice 30 g maslaca krupna sol po ukusuZa slani karamel umak200 g šećera 120 g slatkog vrhnja (35% masti) 40 g maslaca 1 žličica vanilija ekstrakta krupna sol po ukusu
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Nina Babić
Brioš "Bostok"
Recepti Nina Babić
Brioš "Polonez"
Recepti Nina Babić
Baskijski kolač s makom
Recepti Nina Babić
Kolač "Pavlova" s malinama
Recepti Nina Babić
Panakota s crumbleom i kremom od marakuje
Recepti Nina Babić
Klafuti (clafoutis) s kruškama
Recepti Nina Babić
Kolač od mrkve
Recepti Nina Babić
Kolač od bundeve s maslinovim uljem
Recepti Nina Babić
Kolač s bademima i čokoladom