Način pripremanja:

1. Na početku u chopperu pomiješajte šećer sa ružmarinom i majčinom dušicom, oko 30 sekundi.

2. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Isjecite breskve napola. Istopite maslac u teškoj tavi na srednjoj vatri. Isječenu stranu breskve pospite s malo šećerne smjese. Poredajte breskve u tavu tako da im isječena strana leži na dnu tave. Kuhajte tako bez premještanja oko 4-5 min, sve dok se breskve blago karameliziraju. Dodajte još malo šećera. Breskve će pustiti malo soka, koji će se zgusnuti kad ih prebacite u pećnicu.

3. Okrenite breskve na drugu stranu, pospijte ih šećerom sa začinima i s malo soli i prebacite tavu u pećnicu. Pecite oko 10 min, dok ne postanu mekše. Vrijeme pečenja ovisi o veličini breskvi i o tome koliko su zrele.

4. Za umak od karamele napravite karamel od šećera. Kuhajte dok istopljeni šećer ne dobije lijepu bakrenu boju. Dodajte prvo maslac i miješajte dok se ne rastopi, a zatim nekoliko puta lagano dodajte vrhnje. Oslobodit će se velika količina pare, budite pažljivi. Svo vrijeme dok dodajete maslac i vrhnje, miješajte kako ne bi došlo do razdvajanja smjese.

5. Sklonite karamel s vatre i završite umak od karamele time što ćete dodati vaniliju i krupnu sol, po ukusu. Servirajte breskve na tanjur, prelijte ih slanim umakom od karamele i dodajte kuglu sladoleda ako želite.

 

Sastojci

  • Sastojci 4 velike breskve 150 g demerara šećera 1-2 grančice ružmarina 1-2 grančice majčine dušice 30 g maslaca krupna sol po ukusuZa slani karamel umak200 g šećera 120 g slatkog vrhnja (35% masti) 40 g maslaca 1 žličica vanilija ekstrakta krupna sol po ukusu

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve