Zapečene breskve sa slanim umakom od karamele i majčinom dušicom
Recept iz: Nina Babić
Nina dolazi iz marketinške branše. 1999. otišla je u New York gdje je stekla znanje iz klasičnog oglašavanja, a zatim je prešla na nove medije, radeći za klijente poput MTV-a, VH1 i Women Management. Nakon 11. rujna, počela je raditi u neprofitnom sektoru.
Sastojci
- 4 velike breskve
- 150 g demerara šećera
- 1-2 grančice ružmarina
- 1-2 grančice majčine dušice
- 30 g maslaca
- krupna sol po ukusu
- 200 g šećera
- 120 g slatkog vrhnja (35% masti)
- 40 g maslaca
- 1 žličica vanilija ekstrakta
- krupna sol po ukusu
Priprema
- 1. Na početku u chopperu pomiješajte šećer sa ružmarinom i majčinom dušicom, oko 30 sekundi.
- 2. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Isjecite breskve napola. Istopite maslac u teškoj tavi na srednjoj vatri. Isječenu stranu breskve pospite s malo šećerne smjese. Poredajte breskve u tavu tako da im isječena strana leži na dnu tave. Kuhajte tako bez premještanja oko 4-5 min, sve dok se breskve blago karameliziraju. Dodajte još malo šećera. Breskve će pustiti malo soka, koji će se zgusnuti kad ih prebacite u pećnicu.
- 3. Okrenite breskve na drugu stranu, pospijte ih šećerom sa začinima i s malo soli i prebacite tavu u pećnicu. Pecite oko 10 min, dok ne postanu mekše. Vrijeme pečenja ovisi o veličini breskvi i o tome koliko su zrele.
- 4. Za umak od karamele napravite karamel od šećera. Kuhajte dok istopljeni šećer ne dobije lijepu bakrenu boju. Dodajte prvo maslac i miješajte dok se ne rastopi, a zatim nekoliko puta lagano dodajte vrhnje. Oslobodit će se velika količina pare, budite pažljivi. Svo vrijeme dok dodajete maslac i vrhnje, miješajte kako ne bi došlo do razdvajanja smjese.
- 5. Sklonite karamel s vatre i završite umak od karamele time što ćete dodati vaniliju i krupnu sol, po ukusu. Servirajte breskve na tanjur, prelijte ih slanim umakom od karamele i dodajte kuglu sladoleda ako želite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Mille feuille pogačice s čokoladom
Recepti Michel Albert Roux
Oreilettes
Recepti Michel Albert Roux
Poširane breskve s mačjim jezicima
Recepti Michel Albert Roux
Sufle od jagoda s pistacijama
Recepti Michel Albert Roux
Glazirana dinja sa šećerom i borovnicama
Recepti Ainsley Harriott
Staklenke s jagodama, keksima i cheesecakeom
Recepti Ainsley Harriott
Betsyne palačinkice s džemom od rabarbare i maline i šlagom
Recepti Ainsley Harriott
Pire od jagoda s kremom od bazge
Recepti Curtis Stone
Slatki složenac od kroasana i lješnjaka
Recepti Luca Ciano
Sgroppino od limuna sa želeom od prosecca