Zapečena svinjetina s jerk umakom na salati od lubenice i kokosa
Recept iz: Ainsley Harriott
Iz jamajčke baštine rođen je Ainsley Harriottu Paddingtonu u Westminsterskom gradu u središnjem Londonu 28. veljače 28. veljače 1957. Njegov otac, Chester Leroy Harriott, bio je pijanista i pjevač, a majka Peppy Harriott (rođ. Strudwick). Ima dvije braće i sestre - sestru, Jacqueline i brata po imenu Chester.
Sastojci
- 1 x 500 g svinjskog karea
- ½ luka, narezanog na sitne kockice
- 1 češanj češnjaka, oguljen i nariban
- Đumbir, komad od 2,5 cm, oguljen i nariban
- Kurkuma, komad od 2,5 cm (ili 1 žličica mljevene kurkume)
- 1 crvena čili papričica, prepolovljan po duljini, bez sjemenki, nasjeckana
- 2 grančice timijana, sitno nasjeckane
- 1 žličica pimenta
- ¼ šalice sojinog umaka
- ¼ šalice bijelog vinskog octa
- ¼ lubenice
- 1 čašica kave
- ½ naranče, naribana korica i sok
- ¼ šalice kokosove vode
- ¼ kokos, nariban
- 1 žličica meda
- Prstohvat soli
- Malo mljevenog papra
- Potočarka, za ukrašavanje
Priprema
- 1. Sve sastojke za marinadu osim sojinog umaka i octa stavite u mužar ili blender pa ih usitnite dok ne postanu glatka masa. Dodajte sojin umak i ocat pa promiješajte da se sastojci dobro izmiješaju.
- 2. Oštrim nožem zarežite svinjetinu tako da se rezovi ukoso preklapaju. Prelijte obje strane marinadom i dobro je utrljajte u meso. Sačuvajte malo marinade za kasnije.
- 3. Zagrijte ploču roštilja ili tavu na jakoj vatri. Ostružite višak marinade s mesa pa ga stavite peći. Smanjite vatru i pecite još 10-15 minuta, uz povremeno okretanje kako ne bi zagorjela. Ne brinite ako je meso malo dobilo koricu, to će samo dati još okusa a unutra će ostati mekano i sočno.
- 4. Unutrašnjost lubenice izrežite na kockice veličine zalogaja.
- 5. U zdjelu stavite naribanu koricu i sok od naranče zajedno s kavom, kokosom, medom, paprom i većim prstohvatom soli pa u taj dresing umiješajte komadiće lubenice.
- 6. Uklonite svinjetinu s vatre, premažite preostalom marinadom i ostavite da se ohladi nekoliko minuta prije nego što meso ukoso narežete na tanke komade.
- 7. Složite komadiće lubenice na pladanj pa na njih stavite komad svinjetine proboden čačkalicom. Naribajte malo kokosa i pokapajte s preostalim sokovima od pečenja.
- 8. Poslužite na na velikom pladnju ukrašeno svježim potočarkama.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Ražnjići od hmonške crne svinje na žaru sa sezamovom soli
Recepti Luke Nguyen
Brzo pečeni svinjski vrat s ananasom i povrćem (muc xao kohm)
Recepti Mark Moriarty
Skandinavske mesne okruglice
Recepti Luke Nguyen
Sporo kuhani buncek sa zvjezdastim anisom i kasijom
Recepti Luke Nguyen
Chiang mai carsko meso na žaru
Recepti Rezanci „preko mosta“
Recepti Curtis Stone
Svinjetina tonino (odrezak na žaru sa salatom od rajčica)
Recepti Nico Reynolds
Hamburger od svinjetine s ananasom, čili-majonezom i coleslawom
Recepti Nico Reynolds
Ražnjići od svinjetine i šparoga s ljetnim začinima
Recepti Lora i Stoyan
Okruglice od domaće kobasice s paprikom i lukom