Iz jamajčke baštine rođen je Ainsley Harriottu Paddingtonu u Westminsterskom gradu u središnjem Londonu 28. veljače 28. veljače 1957. Njegov otac, Chester Leroy Harriott, bio je pijanista i pjevač, a majka Peppy Harriott (rođ. Strudwick). Ima dvije braće i sestre - sestru, Jacqueline i brata po imenu Chester.

Sastojci

  • 1 x 500 g svinjskog karea
  • ½ luka, narezanog na sitne kockice
  • 1 češanj češnjaka, oguljen i nariban
  • Đumbir, komad od 2,5 cm, oguljen i nariban
  • Kurkuma, komad od 2,5 cm (ili 1 žličica mljevene kurkume)
  • 1 crvena čili papričica, prepolovljan po duljini, bez sjemenki, nasjeckana
  • 2 grančice timijana, sitno nasjeckane
  • 1 žličica pimenta
  • ¼ šalice sojinog umaka
  • ¼ šalice bijelog vinskog octa
  • ¼ lubenice
  • 1 čašica kave
  • ½ naranče, naribana korica i sok
  • ¼ šalice kokosove vode
  • ¼ kokos, nariban
  • 1 žličica meda
  • Prstohvat soli
  • Malo mljevenog papra
  • Potočarka, za ukrašavanje

Priprema

  • 1. Sve sastojke za marinadu osim sojinog umaka i octa stavite u mužar ili blender pa ih usitnite dok ne postanu glatka masa. Dodajte sojin umak i ocat pa promiješajte da se sastojci dobro izmiješaju.
  • 2. Oštrim nožem zarežite svinjetinu tako da se rezovi ukoso preklapaju. Prelijte obje strane marinadom i dobro je utrljajte u meso. Sačuvajte malo marinade za kasnije.
  • 3. Zagrijte ploču roštilja ili tavu na jakoj vatri. Ostružite višak marinade s mesa pa ga stavite peći. Smanjite vatru i pecite još 10-15 minuta, uz povremeno okretanje kako ne bi zagorjela. Ne brinite ako je meso malo dobilo koricu, to će samo dati još okusa a unutra će ostati mekano i sočno.
  • 4. Unutrašnjost lubenice izrežite na kockice veličine zalogaja.
  • 5. U zdjelu stavite naribanu koricu i sok od naranče zajedno s kavom, kokosom, medom, paprom i većim prstohvatom soli pa u taj dresing umiješajte komadiće lubenice.
  • 6. Uklonite svinjetinu s vatre, premažite preostalom marinadom i ostavite da se ohladi nekoliko minuta prije nego što meso ukoso narežete na tanke komade.
  • 7. Složite komadiće lubenice na pladanj pa na njih stavite komad svinjetine proboden čačkalicom. Naribajte malo kokosa i pokapajte s preostalim sokovima od pečenja.
  • 8. Poslužite na na velikom pladnju ukrašeno svježim potočarkama.

Povezani recepti

Vidi sve