Začinjeni karamel keksi

Donal Skehan je pisac, fotograf i televizijski voditelj koji živi i radi u Dublinu u Irskoj. Dolazi iz obitelji strastvenih ljubitelja hrane, a koja je u prehrambenoj industriji radila više od 60 godina te su mu oduvijek bili inspiracija. Kuhanje obilne domaće hrane oduvijek je bio njegov način života.

Sastojci

  • 1. Miksajte maslac i šećer dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu.
  • 2. U posebnu zdjelu prosijte brašno i kakao pa začinite prstohvatom soli.
  • 3. Dodajte polovicu mješavine brašna i kakaa u smjesu maslaca i šećera te sve pomiješajte.
  • 4. Dodajte mlijeko i ekstrakt vanilije, neprestano miješajući. Smjesa će u ovom trenutu djelovati mrvičasto no nastavite miješati dok se ne sjedini za minutu - dvije.
  • 5. Stavite tijesto na radnu ploču, podijelite ga na dva dijela i spljoštite u okrugle oblike. Zamotajte ih prozirnom folijom i ostavite pola sata u hladnjaku.
  • 6. Za karamel nadjev u posudu na laganoj vatri stavite šećer, maslac, zlatni sirup, začine i sol. Kad se rastope, pojačajte temperaturu i lagano kuhajte par minuta.
  • 7. Umiješajte vrhnje i kuhajte još nekoliko minuta uz miješanje.
  • 8. Izvadite zvjezdasti anis i cimet, a karamel izlijte u posudu. Ostavite da se ohladi dok umak ne postane gust.
  • 9. Nakon što se tijesto za kekse ohladi, obložite 2 velika lima papirom za pečenje. Razvaljajte jedno okruglo tijesto između dva dodatna komada papira za pečenje dok ne bude debljine oko 4 - 5 mm.
  • 10. Izrežite okrugle oblike rezačem promjera 6,5 cm pa ostatak tijesta ponovno razvaljate kako biste iskoristili svo tijesto. Dobit ćete 12 - 16 keksa.
  • 11. Manjim zvjezdastim rezačem izrežite sredinu svakog tijesta i stavite u hladnjak. Kad se ohladi, ponovite postupak s drugim dijelom tijesta, ovaj put bez zvjezdica.
  • 12. Sve izrezane dijelove tijesta ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.
  • 13. Zagrijte pećnicu na 180 °C i stavite peći kekse 8 - 10 minuta. Ostavite ih na pladnjevima pet minuta nakon pečenja prije nego što ih lopaticom pažljivo prebacite na rešetku i pustite da se potpuno ohlade.
  • 14. S malo karamel umaka premažite sredinu svakog keksa a na vrh stavite keks s izrezanom zvjezdicom i lagano ga pritisnite. Na kraju ih pospite šećerom u prahu.

Priprema

  • 250 g maslaca, omekšalog
  • 150 g šećera
  • 300 g glatkog brašna, plus za posipanje
  • 75 g kakaa u prahu
  • 1 žlica hladnog mlijeka ili vode
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Šećer u prahu
  • 100 g mekog svijetlo smeđeg šećera
  • 50 g maslaca
  • 2 žlice zlatnog sirupa
  • 1 zvjezdasti anis
  • 1 štapić cimeta
  • 75 ml slatkog vrhnja
  • Prstohvat soli

Povezani recepti

Vidi sve