Začinjeni karamel keksi
Recept iz: Donal Skehan
Donal Skehan je pisac, fotograf i televizijski voditelj koji živi i radi u Dublinu u Irskoj. Dolazi iz obitelji strastvenih ljubitelja hrane, a koja je u prehrambenoj industriji radila više od 60 godina te su mu oduvijek bili inspiracija. Kuhanje obilne domaće hrane oduvijek je bio njegov način života.
Sastojci
- 1. Miksajte maslac i šećer dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu.
- 2. U posebnu zdjelu prosijte brašno i kakao pa začinite prstohvatom soli.
- 3. Dodajte polovicu mješavine brašna i kakaa u smjesu maslaca i šećera te sve pomiješajte.
- 4. Dodajte mlijeko i ekstrakt vanilije, neprestano miješajući. Smjesa će u ovom trenutu djelovati mrvičasto no nastavite miješati dok se ne sjedini za minutu - dvije.
- 5. Stavite tijesto na radnu ploču, podijelite ga na dva dijela i spljoštite u okrugle oblike. Zamotajte ih prozirnom folijom i ostavite pola sata u hladnjaku.
- 6. Za karamel nadjev u posudu na laganoj vatri stavite šećer, maslac, zlatni sirup, začine i sol. Kad se rastope, pojačajte temperaturu i lagano kuhajte par minuta.
- 7. Umiješajte vrhnje i kuhajte još nekoliko minuta uz miješanje.
- 8. Izvadite zvjezdasti anis i cimet, a karamel izlijte u posudu. Ostavite da se ohladi dok umak ne postane gust.
- 9. Nakon što se tijesto za kekse ohladi, obložite 2 velika lima papirom za pečenje. Razvaljajte jedno okruglo tijesto između dva dodatna komada papira za pečenje dok ne bude debljine oko 4 - 5 mm.
- 10. Izrežite okrugle oblike rezačem promjera 6,5 cm pa ostatak tijesta ponovno razvaljate kako biste iskoristili svo tijesto. Dobit ćete 12 - 16 keksa.
- 11. Manjim zvjezdastim rezačem izrežite sredinu svakog tijesta i stavite u hladnjak. Kad se ohladi, ponovite postupak s drugim dijelom tijesta, ovaj put bez zvjezdica.
- 12. Sve izrezane dijelove tijesta ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.
- 13. Zagrijte pećnicu na 180 °C i stavite peći kekse 8 - 10 minuta. Ostavite ih na pladnjevima pet minuta nakon pečenja prije nego što ih lopaticom pažljivo prebacite na rešetku i pustite da se potpuno ohlade.
- 14. S malo karamel umaka premažite sredinu svakog keksa a na vrh stavite keks s izrezanom zvjezdicom i lagano ga pritisnite. Na kraju ih pospite šećerom u prahu.
Priprema
- 250 g maslaca, omekšalog
- 150 g šećera
- 300 g glatkog brašna, plus za posipanje
- 75 g kakaa u prahu
- 1 žlica hladnog mlijeka ili vode
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Šećer u prahu
- 100 g mekog svijetlo smeđeg šećera
- 50 g maslaca
- 2 žlice zlatnog sirupa
- 1 zvjezdasti anis
- 1 štapić cimeta
- 75 ml slatkog vrhnja
- Prstohvat soli
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća