Začinima obložena janjetina sa salatom od bijeloga graha i rajčice
Recept iz: Donal Skehan
Donal Skehan je pisac, fotograf i televizijski voditelj koji živi i radi u Dublinu u Irskoj. Dolazi iz obitelji strastvenih ljubitelja hrane, a koja je u prehrambenoj industriji radila više od 60 godina te su mu oduvijek bili inspiracija. Kuhanje obilne domaće hrane oduvijek je bio njegov način života.
Donalovi recepti dostupni, nadahnjujući i ohrabrujući za baš za svakodnevnu kućnu prehranu. U gastronomski svijet je ušao 2007. kada je otvorio blog, a ugovor za knjigu ponuđen mu je kada i poziv za vlastitom televizijskom serijom. Donal je danas jedan od najpopularnijih irskih chefova.
Sastojci
- 2 x 150 g jenjeće vratine
- 1 žlica sjemenki korijandra
- 2 žličica sjemenki koromača
- dobar prstohvat suhih listića chillija
- 2 žlice maslinovog ulja
- 500 g zrelih rajčica, narezanih na tanke kriške
- 1 x 400 g bijelog graha iz konzerve (cannellini ili butter beans), opranih i ocijeđenih
- 1 žlica crvenog vinskog octa
- malo limunova soka
- 2 žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
- šaka svježeg lišća bosiljka
Priprema
- 1. Predgrijte pećnicu na 200°C (180°C za pećnicu s ventilatorom).
- 2. Stavite janjetinu u posudu za pečenje. Grubo smrvite sjemenke korijandra i koromača u mužaru, izmješajte s listićima chillija i pola ulja. Utisnite po jenjetini, dobro začinite i odložite 10 minuta.
- 3. Za to vrijeme složite rajčicu i grah na pladanj za serviranje. Pomiješajte ocat i limunov sok s nešto začina, umiješajte maslinovo ulje; zalijte time rajčice i grah.
- 4. Zagrijte preostalu žlicu maslinovog ulja u vatrostalnoj posudi za pečenje i pržite začinjenu jenjetinu sa svih strana dok ne porumeni.
- 5. Premjestite u pećnicu i kuhajte 8–10 minuta (jenjetina bi još trebala biti ružičasta u sredini). Neka se odmori 5 minuta, zatim je nasijecite i lagano izmiješajte sa salatom od graha i rajčice. Pospite lišćem bosiljka i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Janjeća rebrica s ljetnim povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Tatarski odrezak
Recepti Michel Albert Roux
Biserke s maslinama
Recepti Michel Albert Roux
Pečeni zec s timijanom
Recepti Ainsley Harriott
Janjeći kotleti i ražnjići s cherry rajčicama
Recepti Ainsley Harriott
Azijski popečci od janjetine na zapečenoj manioki
Recepti Curtis Stone
Aromatični janjeći kotleti s umakom od octa i metvice te popečcima od tikvice i fete
Recepti Donal Skehan
Rolice s kobasicom char siu
Recepti Nadiya Hussain
Janjeća rebarca
Recepti Nico Reynolds
Jerk marinada