Donal Skehan je pisac, fotograf i televizijski voditelj koji živi i radi u Dublinu u Irskoj. Dolazi iz obitelji strastvenih ljubitelja hrane, a koja je u prehrambenoj industriji radila više od 60 godina te su mu oduvijek bili inspiracija. Kuhanje obilne domaće hrane oduvijek je bio njegov način života.

Donalovi recepti  dostupni, nadahnjujući i ohrabrujući za baš za svakodnevnu kućnu prehranu. U gastronomski svijet je ušao 2007. kada je otvorio blog, a ugovor za knjigu ponuđen mu je kada i poziv za vlastitom televizijskom serijom. Donal je danas jedan od najpopularnijih irskih chefova. 

Sastojci

  • 2 x 150 g jenjeće vratine
  • 1 žlica sjemenki korijandra
  • 2 žličica sjemenki koromača
  • dobar prstohvat suhih listića chillija
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 500 g zrelih rajčica, narezanih na tanke kriške
  • 1 x 400 g bijelog graha iz konzerve (cannellini ili butter beans), opranih i ocijeđenih
  • 1 žlica crvenog vinskog octa
  • malo limunova soka
  • 2 žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • šaka svježeg lišća bosiljka

Priprema

  • 1. Predgrijte pećnicu na 200°C (180°C za pećnicu s ventilatorom).
  • 2. Stavite janjetinu u posudu za pečenje. Grubo smrvite sjemenke korijandra i koromača u mužaru, izmješajte s listićima chillija i pola ulja. Utisnite po jenjetini, dobro začinite i odložite 10 minuta.
  • 3. Za to vrijeme složite rajčicu i grah na pladanj za serviranje. Pomiješajte ocat i limunov sok s nešto začina, umiješajte maslinovo ulje; zalijte time rajčice i grah.
  • 4. Zagrijte preostalu žlicu maslinovog ulja u vatrostalnoj posudi za pečenje i pržite začinjenu jenjetinu sa svih strana dok ne porumeni.
  • 5. Premjestite u pećnicu i kuhajte  8–10 minuta (jenjetina bi još trebala biti ružičasta u sredini). Neka se odmori 5 minuta, zatim je nasijecite i lagano izmiješajte sa salatom od graha i rajčice. Pospite lišćem bosiljka i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve