Welington od pećenog povrća

Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.

Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina.

Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 3 velika luka, narezana na kriške
  • 500g oguljene muškatne tikve, narezane na kocke od 2cm
  • 1 crvena paprika, očišćena od sjemenki i narezana na velike komade
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 250g kestenjastih gljiva, debelo narezanih
  • 2 češnja češnjaka, smrvljena
  • 115g vegetarijanskog tvrdog kozjeg sira, narezanog na kocke
  • 1 jaje iz slobodnog uzgoja, umućeno
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • brašno, za posipanje
  • 320g kupovnog lisnatog tijesta
  • 1 jaje iz slobodnog uzgoja, umućeno
  • 115g vegetarijanskog tvrdog kozjeg sira, naribanog

Priprema

  • 1. Ugrijte pećnicu na 200°C.
  • 2. Ubacite luk, muškatnu tikvu i crvenu papriku u veliku pliticu za pečenje. Začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom. Polijte uljem i pomiješajte da prekrije povrće. Pecite 20-25 minuta.
  • 3. Dodajte gljive i češnjak u pliticu za pečenje i pomiješajte. Vratite u pećnicu na 10 minuta dok se povrće ne smekša. Ostavite sa strane da se ohladi.
  • 4. Iskrenite hladno pečeno povrće u veliku zdjelu. Dodajte kozji sir, jaje i još malo soli i svježe mljevenog crnog papra.
  • 5. Lagano pospite radnu površinu brašnom, pa razvaljajte tijesto na pravokutnik 30x35 cm. Premažite ga umućenim jajem.
  • 6. Stavite hladno punjenje u centar tijesta u oblik debla oko 12,5x23 cm. Preklopite i zamotajte u oblik debla. Okrenite tako da je spoj s donje strane. Ostavite u hladnjaku na sat vremena.
  • 7. Pojačajte pećnicu na 220°C i stavite veliku pliticu za pečenje da se grije.
  • 8. Stavite Wellington na komad papira za pečenje. Premažite preostalim umućenim jajem i pospite naribanim kozjim sirom. Prebacite na ugrijanu pliticu za pečenje i pecite 40 minuta dok ne postane zlatno i hrskavo.
  • 9. Narežite na tanke kriške i poslužite s prelivenim listovima salate.

Povezani recepti

Vidi sve