Opis
Za rasol, prepržite zrna papra i sjemenke komorača u velikoj posudi na jakoj vatri 1 minutu, a zatim dodajte jabučni sok, morsku sol, timijan i lovor. Umrvite sušeni čili pa neka zakipi, a zatim ugasite vatru, prelijte s litrom hladne vode i ostavite da se hladi.
Oštrim nožem oprezno prerežite leđa pilića tako da se može otvoriti te ga stavite u ohlađeni rasol (prebacite u veću posudu ako je potrebno). Prekrijte i hladite najmanje 12 sati, a zatim ocijedite i osušite kuhinjskim ubrusima.
Prethodno zagrijte pećnicu na 200ºC/400ºF/plinsku na 6.
Ugrubo natrgajte kvasno tijesto na velike komade, razdvojite glavicu češnjaka i ostavite po strani. Utrljajte 1 žlicu maslinovog ulja svuda po piletu i stavite ga izravno na rešetku u pećnici, s kožom prema gore i velikim pladnjem ispod u koji će kapati sokovi.
Pecite 30 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 160ºC/325ºF/plinsku na 3.
Dodajte kvasno tijesto i neoguljeni češnjak na pladanj te oprezno prelijte sokovima. Pecite 1 sat dok pile ne porumeni i sasvim je pečeno te tu i tamo ubacite koji crouton. Ostavite pile da počiva 30 minuta prije nego ga narežete.
U međuvremenu, ocijedite inčune, (sačuvajte ulje) i prepolovite ih po dužini te ih posložite na tanjur kriš-kraš. Sitno nasjeckajte stabljike peršina, (sačuvajte lišće), sitno nasjeckajte čili papričice te ih posipajte po inčunima.
Pokapajte ½ žlice od sačuvanog ulja od inčuna i toliko ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a zatim sitno naribajte polovicu korice limuna i iscijedite polovicu soka. Ostavite da se marinira.
Za Caesar dressing, sitno naribajte parmezan u zdjelu, dodajte senf, Worcestershire umak, jogurt i istucite da se sljube. Iscijedite limunov sok, dodajte 8 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja te opet promiješajte. Kušajte i začinite po želji te razblažite s malo vode ako je potrebno.
Narežite salatu i rotkvice te vilicom izgrebite krastavac. Sitno sjeckane rotkvice, krastavac, peršinovo lišće i vlasac, grubo narezana salata; sve ide u veliku zdjelu.
Dodajte polovice croutona u salatu, prelijte dressingom, nabacajte ih zajedno, a onda strugalicom naribajte malo parmezana. Posložite piletinu i preostale croutone, a zatim poslužite s inčunima i preostalim dressingom. Neka svi navale.
Sastojci
Sastojci
- 1 x 2.5 kg cijelog pileta iz slobodnog uzgoja
- 400 g kvasnog kruha
- 1 glavica češnjaka
- maslinovo ulje
- 1 x 50 g limenka inčuna u ulju
- iz održivih izvora
- 1 svežanj svježeg peršina
- (30g)
- 2 svježi crveni čili
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1 limun
- 4 zelene salate
- 150 g šarene rotkvice
- 1 krastavac
- ½ svežnja svježeg vlasca
- (15g)
Rasol
- 4 žlice zrna crnog papra
- 4 žlice sjemenki komorača
- 2 litre svježeg soka od jabuka
- 100 g morske soli
- ½ svežnja svježeg timijana
- (15g)
- 12 svježih listova lovora
- 6 sušenih crvenih čilija
Caesar dressing
- 50 g Parmezana
- plus još za posluživanje
- 1 žličica senfa
- 2 žličice Worcestershire umaka
- 250 g grčkog jogurta
- 1 limun