Vrhunska pečena piletina u caesar salati

Jamie Oliver odrastao je u obiteljskom restoranu u Essexu. Sada ima nekoliko restorana, četvero djece, jedanaest objavljenih knjiga, nekoliko televizijskih emisija i najpoznatiji je britanski kuhar.

Sastojci

  • 1 x 2.5 kg cijelog pileta iz slobodnog uzgoja
  • 400 g kvasnog kruha
  • 1 glavica češnjaka
  • maslinovo ulje
  • 1 x 50 g limenka inčuna u ulju iz održivih izvora
  • 1 svežanj svježeg peršina (30g)
  • 2 svježi crveni čili
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 1 limun
  • 4 zelene salate
  • 150 g šarene rotkvice
  • 1 krastavac
  • ½ svežnja svježeg vlasca (15g)
  • Rasol
  • 4 žlice zrna crnog papra
  • 4 žlice sjemenki komorača
  • 2 litre svježeg soka od jabuka
  • 100 g morske soli
  • ½ svežnja svježeg timijana (15g)
  • 12 svježih listova lovora
  • 6 sušenih crvenih čilija
  • Caesar dressing
  • 50 g Parmezana plus još za posluživanje
  • 1 žličica senfa
  • 2 žličice Worcestershire umaka
  • 250 g grčkog jogurta
  • 1 limun

Priprema

  • 1. Za rasol, prepržite zrna papra i sjemenke komorača u velikoj posudi  na jakoj vatri 1 minutu, a zatim dodajte jabučni sok, morsku sol, timijan i lovor. Umrvite sušeni čili pa neka zakipi, a zatim ugasite vatru, prelijte s litrom hladne vode i ostavite da se hladi.
  • 2. Oštrim nožem oprezno prerežite leđa pilića tako da se može otvoriti te ga stavite u ohlađeni rasol (prebacite u veću posudu ako je potrebno). Prekrijte i hladite najmanje 12 sati, a zatim ocijedite i osušite kuhinjskim ubrusima.
  • 3. Prethodno zagrijte pećnicu na 200ºC/400ºF/plinsku na 6.
  • 4. Ugrubo natrgajte kvasno tijesto na velike komade, razdvojite glavicu češnjaka i ostavite po strani. Utrljajte 1 žlicu maslinovog ulja svuda po piletu i stavite ga izravno na rešetku u pećnici, s kožom prema gore i velikim pladnjem ispod u koji će kapati sokovi.
  • 5. Pecite 30 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 160ºC/325ºF/plinsku na 3.
  • 6. Dodajte kvasno tijesto i neoguljeni češnjak na pladanj te oprezno prelijte sokovima. Pecite 1 sat dok pile ne porumeni i sasvim je pečeno te tu i tamo ubacite koji crouton. Ostavite pile da počiva 30 minuta prije nego ga narežete.
  • 7. U međuvremenu, ocijedite inčune, (sačuvajte ulje) i prepolovite ih po dužini te ih posložite na tanjur kriš-kraš. Sitno nasjeckajte stabljike peršina, (sačuvajte lišće), sitno nasjeckajte čili papričice te ih posipajte po inčunima.
  • 8. Pokapajte ½ žlice od sačuvanog ulja od inčuna i toliko ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a zatim sitno naribajte polovicu korice limuna i iscijedite polovicu soka. Ostavite da se marinira.
  • 9. Za Caesar dressing, sitno naribajte parmezan u zdjelu, dodajte senf, Worcestershire umak, jogurt i istucite da se sljube. Iscijedite limunov sok, dodajte 8 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja te opet promiješajte. Kušajte i začinite po želji te razblažite s malo vode ako je potrebno.
  • 10. Narežite salatu i rotkvice te vilicom izgrebite krastavac. Sitno sjeckane rotkvice, krastavac, peršinovo lišće i vlasac, grubo narezana salata; sve ide u veliku zdjelu.
  • 11. Dodajte polovice croutona u salatu, prelijte dressingom, nabacajte ih zajedno, a onda strugalicom naribajte malo parmezana. Posložite piletinu i preostale croutone, a zatim poslužite s inčunima i preostalim dressingom. Neka svi navale.

Povezani recepti

Vidi sve