Vol-au-vent s raguom od gljiva

Sastojci

  • Brzo lisnato tijesto
  • 250 g hladnog maslaca
  • 250 g brašna
  • 125 ml ledeno hladne vode
  • 4 g soli
  • Zaprška
  • 100 g hladnog maslaca
  • 120 g brašna
  • 1 luk
  • 1 češanj češnjaka
  • Temeljac od gljiva
  • 2 l vode
  • 80 g suhih gljiva
  • 150 g miješanih svježih gljiva
  • 1 mrkva
  • 1 luk
  • 1 poriluk
  • 2 lisne peteljke celera rebraša
  • pola vezice peršinova lista s glatkim liskama
  • 1 lovorov list.
  • Ragu od gljiva
  • 2 mrkve
  • 100 ml vrhnja
  • pola vezice peršinova lista
  • 200 g graška (smrznutog)

Priprema

  • Brzo lisnato tijesto
  • Maslac narežite na kockice. U brašnu napravite rupu i sol pospite po rubu. U rupu stavite vodu i maslac te tiskajte smjesu dok ne dobijete tijesto. Pazite da kockice maslaca ostanu cijele.
  • Razvaljajte tijesto u pravokutnik. Tri puta preklopite tijesto. Okrenite tijesto za 90 stupnjeva i ponovno ga razvaljajte u pravokutnik. Ponovno ga preklopite tri puta. To je prvi krug. Ostavite tijesto da odstoji oko 30 minuta i ponovite postupak još dva puta.
  • Zaprška
  • Ogulite luk i češanj češnjaka te ih potom nasjeckajte. Otopite maslac i popržite na njemu luk i češnjak dok ne postanu staklasti. Dodajte sve brašno i pržite oko 5 minuta. Ostavite da se ohladi.
  • Temeljac od gljiva
  • Lonac s vodom stavite na vatru i dodajte suhe i svježe gljive. Povrće prepolovite po duljini i povežite ga kuhinjskim koncem. U vodu stavite povezano povrće, zajedno s peršinovim i lovorovim listom. Posolite i popaprite. Neka se temeljac na laganoj vatri ukuha do polovice. Izvadite povezano povrće, peršinov i lovorov list. Gljive sitno nasjeckajte i stavite ih sa strane. Procijedite temeljac te ga posolite i popaprite.
  • Vol-au-vent
  • Uz pomoć šablone izrežite koru promjera 25 centimetara i stavite je na lim za pečenje s papirom za pečenje te koru izbodite vilicom. Izgužvajte aluminijsku foliju tako da dobijete kuglice. Zdjelu prekrijte papirom za pečenje, ispunite je aluminijskim kuglicama i zatvorite papir. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Razvaljajte lisnato tijesto tako da dobijete dva komada od oko 30 x 30 centimetara, debljine 5 mm. Zdjelu s papirom za pečenje i aluminijskom folijom naopako stavite na koru i maknite zdjelu. Drugi komad lisnatog tijesta stavite na punjeni papir za pečenje. Rubove premažite vodom i pritisnite lisnato tijesto da se spoji. Suvišno tijesto odstranite nazubljenim kotačem. Kuglu premažite vodom. Uz pomoć kalupa za rezanje, izrežite polukrugove od preostalog lisnatog tijesta i stavite ih uz donji rub. Također izrežite i krug iz lisnatog tijesta kojim ćete pokriti vol-au-vent te ga stavite odvojeno na lim za pečenje jer će on služiti kao poklopac. Vol-au-vent ukrasite po želji i premažite razmućenim jajetom. Vol-au-vent pecite otprilike 30-35 minuta tako da postane zlatnosmeđe boje i ostavite ga da se ohladi.
  • Ragu od gljiva
  • Zakuhajte vodu u loncu s malo soli. Ogulite mrkvu i narežite je na kockice. Kuhajte je oko 10 minuta. Temeljac od gljiva zakuhajte i umiješajte u njega hladan zapržak. Kad se ragu počne zgušnjavati, dodajte nasjeckane gljive. Dodajte vrhnje i mrkvu u kockicama. Nasjeckajte peršinov list i dodajte ga zajedno sa smrznutim graškom. Neka se ragu još malo kuha dok ne postane dovoljno topao i po želji ga posolite i popaprite.
  • Vol-au-vent odrežite s gornje strane. Razrežite papir za pečenje i iz vol-au-venta oprezno izvadite aluminijske kuglice i papir. Vol-au-vent napunite raguom i poklopite poklopcem od lisnatog tijesta. Po želji ukrasite grančicom peršinova lista.
  • Dodatne potrepštine
  • Kuhinjski konac, papir za pečenje, lim za pečenje, aluminijska folija, posuda promjera 22 cm, kalup promjera 25 cm, kist, nazubljeni kotač za rezanje tijesta, set nazubljenih kalupa za rezanje tijesta promjera oko 14, 10 i 2 cm, jaje za premazivanje, papar i sol.

Povezani recepti

Vidi sve