Opis
Priprema:
Tijesto za vjenčiće
U brašnu napravite udubinu te umiješajte šećer, sol, mlijeko, svježi kvasac i jaje. Mijesite te dodajte maslac. Nastavite mijesiti dok ne dobijete gipko tijesto. Pokrijte tijesto plastičnom folijom i ostavite na toplom da se diže oko 30 minuta. Potom ga mijesite i ponovno oblikujte kuglu.
Prekrijte tijesto plastičnom folijom i ostavite da se ponovno digne. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Namašćene kalupiće do polovice napunite tijestom. Pecite vjenčiće oko 15 minuta tako da budu zlatno-smeđe boje.
Ploške od kokosa
Pomiješajte brašno sa šećerom i kokosom. Umiješajte maslac i glukozu. Tijesto oblikujte u štrucu. Pokrijte ga i ostavite da odstoji oko 30 minuta. Narežite tijesto u okrugle ploške promjera oko 4 cm. Pecite ploške oko 10 minuta tako da budu zlatno-smeđe boje. Ploške možete izrezati i kalupom za rezanje.
Sirup od ruma
Zagrijte vodu i otopite šećer. Dodajte rum.
Kompot od egzotičnog voća
Voće ogulite i narežite na jednake kockice. Ostatke manga zakuhajte sa šećerom, bijelim vinom i izmiksajte. Dodajte kockice voća, maknite posudu s vatre i ostavite kompot da se ohladi. Začinite kompot koricom limete.
Granita od kokosa
Zagrijte vodu s ribanim kokosom i ostavite 10 minuta da se kokos natapa. Procijedite, otopite šećer i dodajte kokosovo mlijeko. Tekućinu ulijte u posudu. Zamrznite i redovito miješajte vilicom dok ne dobijete granitu.
Posluživanje
Prepolovite vjenčić i natopite ga sirupom. Stavite kompot na tanjur i na njega položite natopljen vjenčić. Na njega stavite plošku od kokosa. Uz voće poslužite i sirup od ruma. Prije posluživanja stavite granitu na vjenčić i ukrasite kriškom karambole i koricom limete.
Savjet
Ne brinite se ako tijesto za vjenčiće bude izgledalo kao rjeđa smjesa, tako i treba biti.Sastojci
Tijesto za vjenčiće
- 350 g brašna
- 150 g maslaca
- 40 g šećera
- 200 g jaja
- 200 ml mlijeka
- 20 g svježega kvasca
- 10 g soli
Sirup od ruma
- 50 ml vode
- 250 g šećera
- 250 ml tamnog ruma
Kompot od egzotičnog voća
- 1 mango
- 3 kivija
- 20 g šećera
- 20 ml bijelog vina
- 1 limeta
Granita od kokosa
- 20 g suhog ribanog kokosa
- 300 ml vode
- 100 g šećera
- 100 ml kokosova mlijeka
Ploške od kokosa
- 40 g šećera
- 40 g maslaca
- 40 g glukoze
- 40 g brašna
- 40 g ribanog kokosa
Za ukrašavanje
- 1 karambola
- 1 limeta
Dodatne potrepštine
- Kalupići u obliku vijenca
- plastična folija
- ribež