Vjenčići s rumom, kompotom od egzotičnog voća i granitom od kokosa
Recept iz: Hidde de Brabander
Hidde de Brabander (1980) je kao mali želio dugo vremena postati umjetnik, ali s 14 godina odlučio je postati slastičar. Bio je inspiriran slastičarom iz ulice i odlučio je upisati školu za slastičara, ne znajući zapravo što ga očekuje.
Sastojci
- Tijesto za vjenčiće
- 350 g brašna
- 150 g maslaca
- 40 g šećera
- 200 g jaja
- 200 ml mlijeka
- 20 g svježega kvasca
- 10 g soliSirup od ruma
- 50 ml vode
- 250 g šećera
- 250 ml tamnog ruma
- Kompot od egzotičnog voća
- 1 mango
- 3 kivija
- 20 g šećera
- 20 ml bijelog vina
- 1 limeta
- Granita od kokosa
- 20 g suhog ribanog kokosa
- 300 ml vode
- 100 g šećera
- 100 ml kokosova mlijeka
- Ploške od kokosa
- 40 g šećera
- 40 g maslaca
- 40 g glukoze
- 40 g brašna
- 40 g ribanog kokosa
- Za ukrašavanje
- 1 karambola
- 1 limeta
- Dodatne potrepštine
- Kalupići u obliku vijenca
- plastična folija
- ribež
Priprema
- Tijesto za vjenčiće
- 1. U brašnu napravite udubinu te umiješajte šećer, sol, mlijeko, svježi kvasac i jaje.
- 2. Mijesite te dodajte maslac. Nastavite mijesiti dok ne dobijete gipko tijesto.
- 3.Pokrijte tijesto plastičnom folijom i ostavite na toplom da se diže oko 30 minuta.
- 4. Potom ga mijesite i ponovno oblikujte kuglu.
- 5. Prekrijte tijesto plastičnom folijom i ostavite da se ponovno digne.
- 6. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- 7. Namašćene kalupiće do polovice napunite tijestom.
- 8. Pecite vjenčiće oko 15 minuta tako da budu zlatno-smeđe boje.
- Ploške od kokosa
- 1. Pomiješajte brašno sa šećerom i kokosom.
- 2. Umiješajte maslac i glukozu.
- 3.
- 4. Tijesto oblikujte u štrucu.
- 5. Pokrijte ga i ostavite da odstoji oko 30 minuta.
- 6. Narežite tijesto u okrugle ploške promjera oko 4 cm.
- 7. Pecite ploške oko 10 minuta tako da budu zlatno-smeđe boje.
- 8. Ploške možete izrezati i kalupom za rezanje.
- Sirup od ruma
- 1. Zagrijte vodu i otopite šećer. Dodajte rum.
- Kompot od egzotičnog voća
- 1. Voće ogulite i narežite na jednake kockice.
- 2. Ostatke manga zakuhajte sa šećerom, bijelim vinom i izmiksajte.
- 3. Dodajte kockice voća, maknite posudu s vatre i ostavite kompot da se ohladi.
- 4. Začinite kompot koricom limete.
- Granita od kokosa
- 1. Zagrijte vodu s ribanim kokosom i ostavite 10 minuta da se kokos natapa.
- 2. Procijedite, otopite šećer i dodajte kokosovo mlijeko.
- 3. Tekućinu ulijte u posudu.
- 4. Zamrznite i redovito miješajte vilicom dok ne dobijete granitu.
- Posluživanje
- 1. Prepolovite vjenčić i natopite ga sirupom
- 2. . Stavite kompot na tanjur i na njega položite natopljen vjenčić.
- 3. Na njega stavite plošku od kokosa. Uz voće poslužite i sirup od ruma.
- 4. Prije posluživanja stavite granitu na vjenčić i ukrasite kriškom karambole i koricom limete.
- Savjet
- Ne brinite se ako tijesto za vjenčiće bude izgledalo kao rjeđa smjesa, tako i treba biti.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Desert s čokoladnim tartufima
Recepti Mary Berry
Glazirani francuski tart od bresaka
Recepti Mary Berry
Čokoladne brownie kocke
Recepti Kirsten Tibballs
Parfe s bijelom čokoladom i kikirikijem
Recepti Mary Berry
Galette od krušaka i borovnica
Recepti Kirsten Tibballs
Semifredo s jagodama i vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Tart s malinama i slatkim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač rocky road
Recepti Kirsten Tibballs
Pikantni čokoladni napitak s ledom
Recepti Kirsten Tibballs
Sladoledni štapići čupavci