Vjenčići s rumom, kompotom od egzotičnog voća i granitom od kokosa

Vjenčići s rumom, kompotom od egzotičnog voća i granitom od kokosa

Opis

Priprema:

Tijesto za vjenčiće

U brašnu napravite udubinu te umiješajte šećer, sol, mlijeko, svježi kvasac i jaje. Mijesite te dodajte maslac. Nastavite mijesiti dok ne dobijete gipko tijesto. Pokrijte tijesto plastičnom folijom i ostavite na toplom da se diže oko 30 minuta. Potom ga mijesite i ponovno oblikujte kuglu.

 

Prekrijte tijesto plastičnom folijom i ostavite da se ponovno digne. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Namašćene kalupiće do polovice napunite tijestom. Pecite vjenčiće oko 15 minuta tako da budu zlatno-smeđe boje.

 

Ploške od kokosa

Pomiješajte brašno sa šećerom i kokosom. Umiješajte maslac i glukozu. Tijesto oblikujte u štrucu. Pokrijte ga i ostavite da odstoji oko 30 minuta. Narežite tijesto u okrugle ploške promjera oko 4 cm. Pecite ploške oko 10 minuta tako da budu zlatno-smeđe boje. Ploške možete izrezati i kalupom za rezanje.

 

Sirup od ruma

Zagrijte vodu i otopite šećer. Dodajte rum.

 

Kompot od egzotičnog voća

Voće ogulite i narežite na jednake kockice. Ostatke manga zakuhajte sa šećerom, bijelim vinom i izmiksajte. Dodajte kockice voća, maknite posudu s vatre i ostavite kompot da se ohladi. Začinite kompot koricom limete.

 

Granita od kokosa

Zagrijte vodu s ribanim kokosom i ostavite 10 minuta da se kokos natapa. Procijedite, otopite šećer i dodajte kokosovo mlijeko. Tekućinu ulijte u posudu. Zamrznite i redovito miješajte vilicom dok ne dobijete granitu.

 

Posluživanje

Prepolovite vjenčić i natopite ga sirupom. Stavite kompot na tanjur i na njega položite natopljen vjenčić. Na njega stavite plošku od kokosa. Uz voće poslužite i sirup od ruma. Prije posluživanja stavite granitu na vjenčić i ukrasite kriškom karambole i koricom limete.

Savjet

Ne brinite se ako tijesto za vjenčiće bude izgledalo kao rjeđa smjesa, tako i treba biti.

Sastojci

Tijesto za vjenčiće

  • 350 g brašna
  • 150 g maslaca
  • 40 g šećera
  • 200 g jaja
  • 200 ml mlijeka
  • 20 g svježega kvasca
  • 10 g soli

Sirup od ruma

  • 50 ml vode
  • 250 g šećera
  • 250 ml tamnog ruma

Kompot od egzotičnog voća

  • 1 mango
  • 3 kivija
  • 20 g šećera
  • 20 ml bijelog vina
  • 1 limeta

Granita od kokosa

  • 20 g suhog ribanog kokosa
  • 300 ml vode
  • 100 g šećera
  • 100 ml kokosova mlijeka

Ploške od kokosa

  • 40 g šećera
  • 40 g maslaca
  • 40 g glukoze
  • 40 g brašna
  • 40 g ribanog kokosa

Za ukrašavanje

  • 1 karambola
  • 1 limeta

Dodatne potrepštine

  • Kalupići u obliku vijenca
  • plastična folija
  • ribež

Povezani recepti