Vitraj-kolačići s đumbirom i cimetom

Priprema:

1. Pećnicu prethodno zagrijte na 200 °C. Dva pleha za pečenje obložite papirom za pečenje.

2. U zdjeli zagrijavajte maslac, šećer, zlatni i tamni sirup, đumbir, cimet, klinčiće i čili dok se maslac i šećer ne rastope.

3. Zdjelu uklonite s vatre i u smjesu umiješajte brašno i sodu bikarbonu. Trebali biste dobiti glatko i razmjerno čvrsto tijesto. Neka tijesto odstoji pet minuta i ohladi se (važno je tijesto izraditi dok je još toplo jer kad se posve ohladi, postaje suho i mrvi se).

4.  Na velikom komadu papira za pečenje tijesto izvaljajte na debljinu od 1 cm. Uzmite modlicu za kolačeveličine 12 cm u obliku zvijezde ili rezač za tijesto u obliku pahulje i njome izrežite kolačiće. Sredinu svakog kolačića izdubite modlicomu obliku zvijezde veličine 4 cm.

5. Lopaticom oprezno premjestite veće zvijezde na papir za pečenje. Ako želite izraditi ukrase za božićno drvce, drvenim štapićem ili čačkalicom na vrhu svakog kolačića načinite rupu.

6. Ostatak tijesta i male zvijezde ponovno izvaljajte i na prethodno opisan način izrađujte zvijezde dok ne iskoristite tijesto.

7. U sredinu svake zvijezde stavite malo mljevenih tvrdih bombona, u svaku bombon druge boje.

8. Kolačiće pecite u pećnici 8-10 minuta ili dok ne izgledaju prhko i ne počnu rumenjeti te dok se bomboni ne rastope i ne popune rupu u sredini. Izvadite ih iz pećnice i čačkalicom provjerite jesu li  rupe kompaktno popunjene.

9. Ostavite ih da se posve ohlade, a potom ispod svakog kolačića oprezno podvucite lopaticu kako bi se odvojili od papira.

10. Šećer u prahu pomiješajte s malo vode dok ne dobijete gustu pastu i njome ukrasite kolačiće.

 

Sastojci

  • Sastojci100 g maslaca izrezanog na kriške 100 g svijetlog smeđeg šećera 2 žlice zlatnog sirupa 1 žličica tamnog sirupa 1 žlica mljevenog đumbira 1 žlica mljevenog cimeta izdašan prstohvat mljevenih klinčića prstohvat čilija u prahu (po želji) 250 g običnog bijelog brašna 0.5 žličice sode bikarbone 6 običnih tvrdih bombona (različitih boja) usitnjenih u mužaru tučkom ili samljevenih električnom sjeckalicomZa glazuru75 g šećera u prahu

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve