Vitraj-kolačići s đumbirom i cimetom
Recept iz: Lorraine Pascale

Priprema:
1. Pećnicu prethodno zagrijte na 200 °C. Dva pleha za pečenje obložite papirom za pečenje.
2. U zdjeli zagrijavajte maslac, šećer, zlatni i tamni sirup, đumbir, cimet, klinčiće i čili dok se maslac i šećer ne rastope.
3. Zdjelu uklonite s vatre i u smjesu umiješajte brašno i sodu bikarbonu. Trebali biste dobiti glatko i razmjerno čvrsto tijesto. Neka tijesto odstoji pet minuta i ohladi se (važno je tijesto izraditi dok je još toplo jer kad se posve ohladi, postaje suho i mrvi se).
4. Na velikom komadu papira za pečenje tijesto izvaljajte na debljinu od 1 cm. Uzmite modlicu za kolačeveličine 12 cm u obliku zvijezde ili rezač za tijesto u obliku pahulje i njome izrežite kolačiće. Sredinu svakog kolačića izdubite modlicomu obliku zvijezde veličine 4 cm.
5. Lopaticom oprezno premjestite veće zvijezde na papir za pečenje. Ako želite izraditi ukrase za božićno drvce, drvenim štapićem ili čačkalicom na vrhu svakog kolačića načinite rupu.
6. Ostatak tijesta i male zvijezde ponovno izvaljajte i na prethodno opisan način izrađujte zvijezde dok ne iskoristite tijesto.
7. U sredinu svake zvijezde stavite malo mljevenih tvrdih bombona, u svaku bombon druge boje.
8. Kolačiće pecite u pećnici 8-10 minuta ili dok ne izgledaju prhko i ne počnu rumenjeti te dok se bomboni ne rastope i ne popune rupu u sredini. Izvadite ih iz pećnice i čačkalicom provjerite jesu li rupe kompaktno popunjene.
9. Ostavite ih da se posve ohlade, a potom ispod svakog kolačića oprezno podvucite lopaticu kako bi se odvojili od papira.
10. Šećer u prahu pomiješajte s malo vode dok ne dobijete gustu pastu i njome ukrasite kolačiće.
Sastojci
- Sastojci100 g maslaca izrezanog na kriške 100 g svijetlog smeđeg šećera 2 žlice zlatnog sirupa 1 žličica tamnog sirupa 1 žlica mljevenog đumbira 1 žlica mljevenog cimeta izdašan prstohvat mljevenih klinčića prstohvat čilija u prahu (po želji) 250 g običnog bijelog brašna 0.5 žličice sode bikarbone 6 običnih tvrdih bombona (različitih boja) usitnjenih u mužaru tučkom ili samljevenih električnom sjeckalicomZa glazuru75 g šećera u prahu
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Knickerbocker glory
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Ainsley Harriott
Kolačići od kokosa i limete
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom
Recepti Martha Stewart
Posebna rolada s vanilijom i čokoladom