Visoka pita od jabuke

Odličan recept za pitu od jabuke uz Marthu Stewart. 

Sastojci

  • 1/3 – ½ šalice mekog brašna te dodatno za brašnjenje
  • 2 prhka tijesta
  • 2.5 kg čvrstih kiselih jabuka (oko 14 komada) poput sorti Empire ili Granny Smith
  • sok dvaju limuna
  • 1 šalica šećera te dodatno za posipanje
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 3 žlice ohlađenog neslanog maslaca izrezanog na komadiće
  • 1 veliki žumanjak
  • kristalni šećer
  • 2 ½ šalice mekog brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 šalica (220 g) hladnog neslanog maslaca izrezanog na komadiće
  • ¼ do ½ ledene vode

Priprema

  • 1. Ugrijte pećnicu na 230 °C.
  • 2. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte manji komad prhkog tijesta u krug promjera 38 cm i debljine 3 mm. Po potrebi dodatno pobrašnite površinu kako se ne bi bila ljepljiva. Kistom uklonite višak brašna. Uvijte tijesto oko valjka i prebacite u duboki kalup za pitu promjera 23 cm. Obložite kalup tijestom te ga stisnite u rubove. Odrežite tijesto tako da viri samo 2,5 cm iznad ruba kalupa. Prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak.
  • 3. Izvaljajte ostatak tijesta u krug promjera 45 cm. Prebacite ga na lim za pečenje, prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak.
  • 4. Ogulite i očistite jabuke te ih izrežite na kriške debljine 0,6 cm. Stavite kriške u veliku zdjelu i pošpricajte limunovim sokom kako biste spriječili promjenu boje. U maloj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i cimet i time pospite jabuke i promiješajte.
  • 5. Izvadite preostalo tijesto iz hladnjaka. Stavite jabuke u pripremljeni kalup s tijestom i natrpajte ih u visoku hrpu. Po nadjevu stavite komadiće maslaca. Stavite tijesto preko jabuka. Rub gornjeg tijesta nježno ugurajte između ruba donjeg tijesta i ruba kalupa. Prstima nježno stisnite rubove obaju tijesta kako biste ih spojili, na koji god način želite.
  • 6. Nožem zarežite nekoliko otvora na gornjem tijestu kako bi para mogla izaći. U maloj zdjeli pomiješajte žumanjak s dvjema žlicama vode kako biste dobili premaz. Premažite njime površinu pite i pospite šećerom u kristalićima.
  • 7. Stavite pitu na lim za pečenje koji će uhvatiti sokove koji bi mogli izaći tijekom pečenja. Pecite dok kora ne bude zlatna, oko 15 minuta.
  • 8. Smanjite temperaturu na 180 °C i nastavite peći dok kora ne bude zlatnosmeđa, a sokovi proključaju. Trebat će vam 75-95 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi.
  • 9. Prhko tijesto-  Stavite brašno i sol u zdjelu kuhinjskog robota. Svi sastojci moraju biti hladni. Dodajte komadiće maslaca i miksajte oko 10 sekundi ili dok smjesa ne bude sličila krupici. (Možete ih pomiješati i ručno: pomiješajte suhe sastojke u velikoj zdjeli, dodajte maslac i sjeckajući noževima spojite tako da nalikuje na krupicu.)
  • 10.  Dodajte ledenu vodu, kap po kap, kroz otvor kuhinjskog robota dok uređaj radi. Dodavajte dok se tijesto ne sjedini, ali da pritom ne bude mokro ili ljepljivo. Nemojte miksati više od 30 sekundi. Provjerite kakvo je tijesto tako da stisnete komadić. Ako se mrvi, dodajte još malo vode.
  • 11. Izvadite tijesto na velik komad plastične folije. Primite rubove folije i stisnite, kao što je prikazano, tako da tijesto šakama oblikujete u plosnati krug. Tako će se tijesto poslije lakše razvaljati. Omotajte tijesto folijom i ostavite da se hladi barem sat vremena.

Povezani recepti

Vidi sve