Vikinški losos s lepinjom
Recept iz: Adam Liaw
Adam Liaw je kuhar, pisac i televizijski voditelj sa sjedištem u Sydneyu u Australiji. Njegova televizijska serija, Okus Destinacije, proputovala je Australiju, Novi Zeland, Japan, Skandinaviju i Singapur i osvojila nagradu AACTA 2016. za najbolji životni televizijski program. Adam je redoviti kolumnist za GoodFood novina Fairfax, magazin Sunday Life i The Guardian. Adam je 2010. osvojio "MasterChef Australija" titulu. Njegova je pobjeda i dalje najgledaniji nesportski televizijski događaj u povijesti Australije. Godine 2016. japanska vlada imenovala je Adama službenim “ambasadorom dobre volje japanske kuhinje”. S više od 300 tisuća pratitelja, Adamovu prisutnost na društvenim mrežama Klout je ocijenio najutjecajnijim u australskoj prehrambenoj industriji. Adama možete pratiti na Facebooku, Instagramu, Youtubeu ili Twitteru. Adam je također UNICEF-ov australski nacionalni ambasador za prehranu.
Sastojci
- 2 kg lososa, otkošten
- Krupna morska sol za začiniti
- Potočarka, za poslužiti
- Skagen umak
- 150 g (½ šalice) majoneze
- 2 jušna žlica kiselog vrhnja ili crème fraiche
- 1 jušna žlica Dijon senfa
- 2 jušne žlice sitno sjeckanog kopra
- 60 ml (¼ šalice) ikre bijele ribe ili lososove ikre
- Ribana korica 1 limuna
- ½ limunovog soka
- Vikinška lepinja
- 300 g (2 šalice) običnog brašna
- 75 g (½ šalice) raženog brašna
- 75 g (½ šalice) pirovog brašna
- 375 ml (1½ šalice) mlaćenice
- 1 jušna žlica soli
Priprema
- 1. Zakucajte losos čavlima na dasku, koža prema gore. Dobro posolite i postavite vertikalno pored vatre na udaljenosti gdje Vam je ugodno držati ruku 10 sekundi. Pecite 20-30 minuta repom okrenutim prema gore, okrenite rep prema dolje te nastavite peći još 20-30 minuta.
- 2. Pomiješajte sve sastojke za Skagen umak.
- 3. Za vikinške lepinje umiješajte suhe sastojke u zdjelu te napravite rupu u sredini. Dodajte mlaćenicu te mijesite tijesto dok ne postane glatko. Zaoblite tijesto u kugle velike 5 cm.
- 4. Koristeći prste rastegnite tijesto dok nije debljine 5 mm. Pecite lepinje u tavi ili na vrućem kamenu oko 1-2 minute sa svake strane dok ne pozlati.
- 5. Servirajte losos, umak, lepinju i potočarku.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Tilapija s limunskom travom na roštilju
Recepti Michel Albert Roux
Pirjana sipa
Recepti Michel Albert Roux
Škarpina s divljim biljem
Recepti Michel Albert Roux
Morski plodovi s pastisom i crème fraicheom
Recepti Ainsley Harriott
Kozice s čilijem i češnjakom
Recepti Ainsley Harriott
Riblje okruglice iz kaffivagninna
Recepti Ainsley Harriott
Riba s bajan začinskim biljem
Recepti Curtis Stone
Curry od kozica i kapica
Recepti Curtis Stone
Losos na žaru s komoračem i zelenom salsom
Recepti Luca Ciano
Kozice u panceti s umakom od sambuce i maslaca