Vijetnamska riža s piletinom (Com Ga Hoi An)
Recept iz: Luke Nguyen
Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa.
Sastojci
- Za pileći temeljac:
- 1 pile, očišćeno
- 5 l vode
- 1 luk, očišćen i prepolovljen
- 4 azijske crvene ljutike, očišćene i prepolovljene
- Komad đumbira od 4 cm, očišćen i narezan
- 3 žlice ribljeg umaka
- 1 žlica soli
- 1 žlica kurkume u prahu
- Za začin za piletinu:
- 1 žličica morske soli
- ½ žličice mljevenog crnog papra
- 1 žličica šećera
- Sok od 3 kumkvata
- Za rižu s đumbirom:
- 2 žlice biljnog ulja
- 3 češnja češnjaka, zdrobljena
- 5 g đumbira, oguljenog i narezanog na štapiće
- 2 šalice jasmin riže, dvaput isprane i ocijeđene
- 6 šalica pilećeg temeljca
- Za salatu:
- 100 g mrkve, naribane
- 100 g zelene papaje, naribane
- 100 g luka srebrenca, narezanog
- 2 žlice prženog češnjaka
- 1 žličica soli
- ½ žličice mljevenog bijelog papra
- 2 žlice hoi an čili umaka
- Sok od 3 kumkvata
- Malo listića metvice
- Za ukrašavanje:
- 4 žlice hoi an čili umaka
- 4 kriške limete
Priprema
- U veliki lonac na vatru stavite piletinu, luk, ljutiku, đumbir, riblji umak, sol i kurkumu.
- Kad zavri, kuhajte još 20 minuta. Isključite vatru i ostavite da odstoji još 20 minuta. Izvadite piletinu, procijedite i ostavite da se ohladi pa je zatim natrgajte prstima na trakice. Začinite piletinu jednom žličicom morske soli, pola žličice mljevenog crnog papra, žličicom šećera i sokom od tri kumkvata i sve dobro promiješajte. Za pripremu riže s đumbirom, zagrijte tavu na umjerenoj vatri. Ulijte ulje, dodajte češnjak i đumbir i pirjajte dvije minute pa dodajte rižu i miješajući pirjajte još 3 minute. Ulijte 6 šalica pilećeg temeljca i pustite da zakipi, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 20 minuta. Ugasite vatru i ostavite rižu da poklopljena odstoji 10 minuta.
- U međuvremenu pripremite salatu. Stavite naribanu mrkvu, zelenu papaju i luk u ledenu vodu na 10 minuta da sve postane hrskavo pa dobro ocijedite. U zdjelu stavite komadiće češnjaka, sol, mljevenu papriku, čili i sok od kumkvata. Sve sastojke za salatu dobro promiješajte. Rasporedite piletinu, rižu i salatu na 4 - 6 tanjura za posluživanje, prelijte čili umakom i ukrasite kriškom limete.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)
Recepti Luke Nguyen
Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)
Recepti Luke Nguyen
Crno sapsko pile u galangalu na žaru (ga den nuong rieng)
Recepti Luke Nguyen
Piletina pečena u đumbiru (ga ban kho gung)
Recepti Luke Nguyen
Salata od zelenih smokava i tofua (goi va tron dau hu)
Recepti Luke Nguyen
Halong dagnje kuhane u kokosovom mlijeku s aromom limunske trave (con con nau xa cot dua)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)
Recepti Luke Nguyen
Dimljena patka sa zelenim čajem (vit hom khoi)
Recepti Luke Nguyen
Ražnjići od hmonške crne svinje na žaru sa sezamovom soli