Vijetnamska riža s piletinom (Com Ga Hoi An)
Recept iz: Luke Nguyen
Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa.
Sastojci
- Za pileći temeljac:
- 1 pile, očišćeno
- 5 l vode
- 1 luk, očišćen i prepolovljen
- 4 azijske crvene ljutike, očišćene i prepolovljene
- Komad đumbira od 4 cm, očišćen i narezan
- 3 žlice ribljeg umaka
- 1 žlica soli
- 1 žlica kurkume u prahu
- Za začin za piletinu:
- 1 žličica morske soli
- ½ žličice mljevenog crnog papra
- 1 žličica šećera
- Sok od 3 kumkvata
- Za rižu s đumbirom:
- 2 žlice biljnog ulja
- 3 češnja češnjaka, zdrobljena
- 5 g đumbira, oguljenog i narezanog na štapiće
- 2 šalice jasmin riže, dvaput isprane i ocijeđene
- 6 šalica pilećeg temeljca
- Za salatu:
- 100 g mrkve, naribane
- 100 g zelene papaje, naribane
- 100 g luka srebrenca, narezanog
- 2 žlice prženog češnjaka
- 1 žličica soli
- ½ žličice mljevenog bijelog papra
- 2 žlice hoi an čili umaka
- Sok od 3 kumkvata
- Malo listića metvice
- Za ukrašavanje:
- 4 žlice hoi an čili umaka
- 4 kriške limete
Priprema
- U veliki lonac na vatru stavite piletinu, luk, ljutiku, đumbir, riblji umak, sol i kurkumu.
- Kad zavri, kuhajte još 20 minuta. Isključite vatru i ostavite da odstoji još 20 minuta. Izvadite piletinu, procijedite i ostavite da se ohladi pa je zatim natrgajte prstima na trakice. Začinite piletinu jednom žličicom morske soli, pola žličice mljevenog crnog papra, žličicom šećera i sokom od tri kumkvata i sve dobro promiješajte. Za pripremu riže s đumbirom, zagrijte tavu na umjerenoj vatri. Ulijte ulje, dodajte češnjak i đumbir i pirjajte dvije minute pa dodajte rižu i miješajući pirjajte još 3 minute. Ulijte 6 šalica pilećeg temeljca i pustite da zakipi, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 20 minuta. Ugasite vatru i ostavite rižu da poklopljena odstoji 10 minuta.
- U međuvremenu pripremite salatu. Stavite naribanu mrkvu, zelenu papaju i luk u ledenu vodu na 10 minuta da sve postane hrskavo pa dobro ocijedite. U zdjelu stavite komadiće češnjaka, sol, mljevenu papriku, čili i sok od kumkvata. Sve sastojke za salatu dobro promiješajte. Rasporedite piletinu, rižu i salatu na 4 - 6 tanjura za posluživanje, prelijte čili umakom i ukrasite kriškom limete.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Salata sa zelenom papajom i sušenim bizonovim mesom
Recepti Luke Nguyen
Rezanci s ikrom od ježinca
Recepti Luke Nguyen
Račići s rižinih polja s čilijem i limunskom travom
Recepti Luke Nguyen
Crveni rezanci s rakom kuhanim na pari
Recepti Luke Nguyen
Pirjane vongole sa staklenim rezancima
Recepti Luke Nguyen
Goveđi fondue u rolicama od rižinog papira
Recepti Luke Nguyen
Bun cha
Recepti Luke Nguyen
Govedina u woku s cvjetovima bundeve
Recepti Luke Nguyen
Valjušci od kozica i svinjetine (mi sui cao)
Recepti Luke Nguyen
Curry s piletinom i stabljikom banane