Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa. 

Sastojci

  • Za pileći temeljac:
  • 1 pile, očišćeno
  • 5 l vode
  • 1 luk, očišćen i prepolovljen
  • 4 azijske crvene ljutike, očišćene i prepolovljene
  • Komad đumbira od 4 cm, očišćen i narezan
  • 3 žlice ribljeg umaka
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica kurkume u prahu
  • Za začin za piletinu:
  • 1 žličica morske soli
  • ½ žličice mljevenog crnog papra
  • 1 žličica šećera
  • Sok od 3 kumkvata
  • Za rižu s đumbirom:
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 3 češnja češnjaka, zdrobljena
  • 5 g đumbira, oguljenog i narezanog na štapiće
  • 2 šalice jasmin riže, dvaput isprane i ocijeđene
  • 6 šalica pilećeg temeljca
  • Za salatu:
  • 100 g mrkve, naribane
  • 100 g zelene papaje, naribane
  • 100 g luka srebrenca, narezanog
  • 2 žlice prženog češnjaka
  • 1 žličica soli
  • ½ žličice mljevenog bijelog papra
  • 2 žlice hoi an čili umaka
  • Sok od 3 kumkvata
  • Malo listića metvice
  • Za ukrašavanje:
  • 4 žlice hoi an čili umaka
  • 4 kriške limete

Priprema

  • U veliki lonac na vatru stavite piletinu, luk, ljutiku, đumbir, riblji umak, sol i kurkumu.
  • Kad zavri, kuhajte još 20 minuta. Isključite vatru i ostavite da odstoji još 20 minuta. Izvadite piletinu, procijedite i ostavite da se ohladi pa je zatim natrgajte prstima na trakice. Začinite piletinu jednom žličicom morske soli, pola žličice mljevenog crnog papra, žličicom šećera i sokom od tri kumkvata i sve dobro promiješajte. Za pripremu riže s đumbirom, zagrijte tavu na umjerenoj vatri. Ulijte ulje, dodajte češnjak i đumbir i pirjajte dvije minute pa dodajte rižu i miješajući pirjajte još 3 minute. Ulijte 6 šalica pilećeg temeljca i pustite da zakipi, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 20 minuta. Ugasite vatru i ostavite rižu da poklopljena odstoji 10 minuta.
  • U međuvremenu pripremite salatu. Stavite naribanu mrkvu, zelenu papaju i luk u ledenu vodu na 10 minuta da sve postane hrskavo pa dobro ocijedite. U zdjelu stavite komadiće češnjaka, sol, mljevenu papriku, čili i sok od kumkvata. Sve sastojke za salatu dobro promiješajte. Rasporedite piletinu, rižu i salatu na 4 - 6 tanjura za posluživanje, prelijte čili umakom i ukrasite kriškom limete.

Povezani recepti

Vidi sve