Švicarski kolačići

Švicarski kolačići

Opis

Priprema


Biskvit

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Žumanjke istucite s polovicom količine šećera tako da budu kremasti. Bjelanjke istucite s ostatkom šećera tako da dobijete čvrst snijeg. U smjesu sa žumanjcima postupno umiješajte snijeg. Oprezno prosijajte i umiješajte brašno i kukuruzni škrob.

Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje i na lim prekriven papirom za pečenje istisnite kružiće promjera oko 4 cm. Između kružića ostavite dovoljno mjesta tako da se mogu dignuti i prosijajte malo brašna preko njih. Kružiće prvo pecite 5 minuta na 200 °C, a onda još oko 10 minuta na 180 °C. Ostavite da se ohlade i malo izdubite donju stranu.

 

Žele od marelica

Iscijedite limun. Prokuhajte vodu s limunovim sokom i otopite u njemu šećer. Dodajte med i džem od marelica i malo prokuhajte. Gornju stranu biskvita premažite toplim želeom i ostavite da se ohladi.

 

Čokoladna glazura

Nasjeckajte čokoladu. Mlijeko i vrhnje za šlag prokuhajte. Smjesi s vrhnjem dodajte šećer i maslac. Vrelu smjesu prelijte preko čokolade. Miješajte dok se čokolada ne otopi i ostavite da se ohladi tako da bude mlaka. Biskvit namočite u čokoladu. Jednu polovicu biskvita okrenite s čokoladom prema dolje i stavite na papir za pečenje, a drugu s čokoladom prema gore. Ostavite da se stvrdne.

 

Dovršetak

Mahunu vanilije prepolovite po duljini i sastružite srž. Istucite vrhnje za šlag zajedno sa šećerom i srži vanilije tako da dobijete čvrst šlag. Kolačiće koji služe kao donji dio stavite u košarice za cupcake i istisnite u njih šlag u obliku rozete. Položite gornji dio i malo pritisnite.

Sastojci

Biskvit

  • 5 žumanjaka
  • 7 bjelanjaka
  • 75 g šećera
  • 75 g kukuruznog škroba
  • 50 g brašna

Žele od marelica

  • 1 limun
  • 90 ml vode
  • 150 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 225 g džema od marelica

Čokoladna glazura

  • 100 ml mlijeka
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 50 g šećera
  • 30 g maslaca

Nadjev

  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 35 g šećera
  • Pola mahune vanilije

Dodatne potrepštine

  • Lim za pečenje
  • papir za pečenje
  • mikser
  • brašno za posipanje
  • četkica
  • rešetka za cijeđenje
  • vrećice za ukrašavanje
  • okrugli i zvjezdasti nastavak promjera 1 cm
  • žlica poluloptastog oblika
  • košarice za cupcake

Povezani recepti