Švicarski kolačići

Rudolph van Veen imao je dječački san – postati kuharom. Godine 1985. uspješno je završio kulinarsku školu u Bredi, a potom je radio kao glavni kuhar u Švicarskoj, specijalizirao se za slastičarske proizvode i u dvadeset sedmoj godini ostvaruje SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) Master – što je najviša pohvala koju jedan Nizozemac može dobiti. Više je puta pobjeđivao na nacionalnim i međunarodnim kulinarskim natjecanjima. U domovini je osvojio četiri prve nagrade na natjecanju Zilveren Koksmuts, a kao član nizozemskih kulinarskih timova, osvajao je nagrade na natjecanjima u Frankfurtu, Sydneyju, Londonu i Singapuru. Već dvanaest godina Rudolf je jedan od najpopularnijih nizozemskih televizijskih kuhara. U najuspješnije projekte ubraja serijal Pekarnica na autobusnoj stanici koja 10 posto svojih prihoda daje u dobrotvorne svrhe. Rudolf vodi četiri kulinarske emisije na programu kanala 24Kitchen.

Sastojci

  • Biskvit
  • 5 žumanjaka
  • 7 bjelanjaka
  • 75 g šećera
  • 75 g kukuruznog škroba
  • 50 g brašnaŽele od marelica
  • 1 limun
  • 90 ml vode
  • 150 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 225 g džema od marelica
  • Čokoladna glazura
  • 100 ml mlijeka
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 50 g šećera
  • 30 g maslaca
  • Nadjev
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 35 g šećera
  • Pola mahune vanilije
  • Dodatne potrepštine
  • Lim za pečenje
  • papir za pečenje
  • mikser
  • brašno za posipanje
  • četkica
  • rešetka za cijeđenje
  • vrećice za ukrašavanje
  • okrugli i zvjezdasti nastavak promjera 1 cm
  • žlica poluloptastog oblika
  • košarice za cupcake

Priprema

  • Biskvit
  • 1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  • 2. Žumanjke istucite s polovicom količine šećera tako da budu kremasti.
  • 3. Bjelanjke istucite s ostatkom šećera tako da dobijete čvrst snijeg.
  • 4. U smjesu sa žumanjcima postupno umiješajte snijeg. Oprezno prosijajte i umiješajte brašno i kukuruzni škrob.
  • 5. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje i na lim prekriven papirom za pečenje istisnite kružiće promjera oko 4 cm.
  • 6. Između kružića ostavite dovoljno mjesta tako da se mogu dignuti i prosijajte malo brašna preko njih.
  • 7. Kružiće prvo pecite 5 minuta na 200 °C, a onda još oko 10 minuta na 180 °C. Ostavite da se ohlade i malo izdubite donju stranu.
  • Žele od marelica
  • 1. Iscijedite limun.
  • 2. Prokuhajte vodu s limunovim sokom i otopite u njemu šećer.
  • 3. Dodajte med i džem od marelica i malo prokuhajte.
  • 4. Gornju stranu biskvita premažite toplim želeom i ostavite da se ohladi.
  • Čokoladna glazura
  • 1. Nasjeckajte čokoladu.
  • 2. Mlijeko i vrhnje za šlag prokuhajte.
  • 3. Smjesi s vrhnjem dodajte šećer i maslac.
  • 4. Vrelu smjesu prelijte preko čokolade.
  • 5. Miješajte dok se čokolada ne otopi i ostavite da se ohladi tako da bude mlaka.
  • 6. Biskvit namočite u čokoladu. Jednu polovicu biskvita okrenite s čokoladom prema dolje i stavite na papir za pečenje, a drugu s čokoladom prema gore.
  • 7. Ostavite da se stvrdne.
  •  Dovršetak
  • 1. Mahunu vanilije prepolovite po duljini i sastružite srž.
  • 2. Istucite vrhnje za šlag zajedno sa šećerom i srži vanilije tako da dobijete čvrst šlag.
  • 3. Kolačiće koji služe kao donji dio stavite u košarice za cupcake i istisnite u njih šlag u obliku rozete.
  • 4. Položite gornji dio i malo pritisnite.

Povezani recepti

Vidi sve