Švicarski kolačići
Recept iz: Rudolph van Veen
Rudolph van Veen imao je dječački san – postati kuharom. Godine 1985. uspješno je završio kulinarsku školu u Bredi, a potom je radio kao glavni kuhar u Švicarskoj, specijalizirao se za slastičarske proizvode i u dvadeset sedmoj godini ostvaruje SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) Master – što je najviša pohvala koju jedan Nizozemac može dobiti. Više je puta pobjeđivao na nacionalnim i međunarodnim kulinarskim natjecanjima. U domovini je osvojio četiri prve nagrade na natjecanju Zilveren Koksmuts, a kao član nizozemskih kulinarskih timova, osvajao je nagrade na natjecanjima u Frankfurtu, Sydneyju, Londonu i Singapuru. Već dvanaest godina Rudolf je jedan od najpopularnijih nizozemskih televizijskih kuhara. U najuspješnije projekte ubraja serijal Pekarnica na autobusnoj stanici koja 10 posto svojih prihoda daje u dobrotvorne svrhe. Rudolf vodi četiri kulinarske emisije na programu kanala 24Kitchen.
Sastojci
- Biskvit
- 5 žumanjaka
- 7 bjelanjaka
- 75 g šećera
- 75 g kukuruznog škroba
- 50 g brašnaŽele od marelica
- 1 limun
- 90 ml vode
- 150 g šećera
- 50 g maslaca
- 225 g džema od marelica
- Čokoladna glazura
- 100 ml mlijeka
- 100 ml vrhnja za šlag
- 50 g šećera
- 30 g maslaca
- Nadjev
- 400 ml vrhnja za šlag
- 35 g šećera
- Pola mahune vanilije
- Dodatne potrepštine
- Lim za pečenje
- papir za pečenje
- mikser
- brašno za posipanje
- četkica
- rešetka za cijeđenje
- vrećice za ukrašavanje
- okrugli i zvjezdasti nastavak promjera 1 cm
- žlica poluloptastog oblika
- košarice za cupcake
Priprema
- Biskvit
- 1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- 2. Žumanjke istucite s polovicom količine šećera tako da budu kremasti.
- 3. Bjelanjke istucite s ostatkom šećera tako da dobijete čvrst snijeg.
- 4. U smjesu sa žumanjcima postupno umiješajte snijeg. Oprezno prosijajte i umiješajte brašno i kukuruzni škrob.
- 5. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje i na lim prekriven papirom za pečenje istisnite kružiće promjera oko 4 cm.
- 6. Između kružića ostavite dovoljno mjesta tako da se mogu dignuti i prosijajte malo brašna preko njih.
- 7. Kružiće prvo pecite 5 minuta na 200 °C, a onda još oko 10 minuta na 180 °C. Ostavite da se ohlade i malo izdubite donju stranu.
- Žele od marelica
- 1. Iscijedite limun.
- 2. Prokuhajte vodu s limunovim sokom i otopite u njemu šećer.
- 3. Dodajte med i džem od marelica i malo prokuhajte.
- 4. Gornju stranu biskvita premažite toplim želeom i ostavite da se ohladi.
- Čokoladna glazura
- 1. Nasjeckajte čokoladu.
- 2. Mlijeko i vrhnje za šlag prokuhajte.
- 3. Smjesi s vrhnjem dodajte šećer i maslac.
- 4. Vrelu smjesu prelijte preko čokolade.
- 5. Miješajte dok se čokolada ne otopi i ostavite da se ohladi tako da bude mlaka.
- 6. Biskvit namočite u čokoladu. Jednu polovicu biskvita okrenite s čokoladom prema dolje i stavite na papir za pečenje, a drugu s čokoladom prema gore.
- 7. Ostavite da se stvrdne.
- Dovršetak
- 1. Mahunu vanilije prepolovite po duljini i sastružite srž.
- 2. Istucite vrhnje za šlag zajedno sa šećerom i srži vanilije tako da dobijete čvrst šlag.
- 3. Kolačiće koji služe kao donji dio stavite u košarice za cupcake i istisnite u njih šlag u obliku rozete.
- 4. Položite gornji dio i malo pritisnite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Čašice Banoffee pite
Recepti Mary Berry
Desert s čokoladnim tartufima
Recepti Mary Berry
Glazirani francuski tart od bresaka
Recepti Mary Berry
Čokoladne brownie kocke
Recepti Kirsten Tibballs
Parfe s bijelom čokoladom i kikirikijem
Recepti Mary Berry
Galette od krušaka i borovnica
Recepti Kirsten Tibballs
Semifredo s jagodama i vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Tart s malinama i slatkim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač rocky road
Recepti Kirsten Tibballs
Pikantni čokoladni napitak s ledom