Vegetarijanska pastirska pita
Priprema:
Posebna oprema: duboka posuda za pečenje promjera 25 x 20 cm.
U lonac srednje veličine stavite leću i vrećice čaja. Prekrijte leću s oko 1 litrom (4 šalice) hladne vode i pustite da proključa. Neka leća i vrećice čaja lagano vriju dok leća ne bude al dente, oko 20 do 25 minuta. Uklonite vrećice čaja i ocijedite leću. Sačuvajte 1 šalicu vode od kuhanja.
U velikoj tavi zagrijte ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk, mrkvu, rajčice i papriku. Kuhajte, uz često miješanje, dok luk ne postane proziran, oko 10 minuta. Dodajte gljive i kuhajte dodatnih pet minuta, uz redovito miješanje. Dodajte kuhanu leću s 1 šalicom vode u kojoj se kuhala leća, pastu od rajčice i namaz Marmite. Miješajte dok se namaz i pasta od rajčice ne otope te kuhajte oko dvije minute. Kušajte te začinite solju i paprom. Maknite s vatre i pokrijte dok pripremate palentu.
Za kremasti preljev od palente: u veliki lonac stavite povrtni temeljac, timijan i peršin te uzavrite. Kada temeljac proključa, postupno dodajte palentu, uz stalno miješanje drvenom žlicom ili velikom pjenjačom kako se ne bi napravile grudice. Miješajte ili mutite dok se smjesa ne zgusne i počne ključati, za što je potrebno dvije minute. (Ako mislite da se prebrzo zgušnjava, maknite s vatre i jako tucite). Umiješajte ulje i maknite lonac s vatre. Začinite solju.
U duboku posudu za pečenje promjera 25 x 20 cm ulijte nadjev od leće. Odozgo rasporedite vruću palentu.
Prethodno zagrijte pećnicu. Vilicom iscrtajte linije po vrhu pite; ovo će pomoći da bude ekstrahrskava. Stavite posudu za pečenje u pećnicu na oko 15 cm ispod izvora topline i pecite dok vrh ne postane hrskav, oko pet do 10 minuta.
Sastojci
- Sastojci:
- 1 šalice suhe leće (najbolje crna puy ili beluga leća)
- 2 vrećice crnog čaja Lapsang Souchong
- 1 velika žlica kanola ulja
- 1 luk, očišćen i sitno nasjeckan
- 1 mrkva, oguljena i narezana na kockice
- 10 mini-rajčica, sitno sjeckanih
- 1 velika žlica dimljene slatke paprike
- 8 gljiva, grubo sjeckanih
- 2 velike žlice paste od rajčica
- 2 čajne žličice namaza Marmite
- košer sol
- mljeveni crni papar
- Kremasti preljev od palente:
- 2 1/2 šalice povrtnog temeljca
- 1 velika žlica listova svježeg timijana
- 1 velika žlica sitno sjeckanog peršina ravnog lista
- 1 vrhom puna šalica instant-palente
- 1 velika žlica kanola ulja
- košer sol
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom