Veganska M´Hanncha

1. Skuhajte ječmenu kašu u skladu s uputama na pakiranju, a onda je ocijedite

2. Operite tikvu, a zatim je oprezno prerežite napola po dužini te maknite sjemenke. Ogulite luk i češnjak te uklonite sjemenke iz paprika. Nasjeckajte tikvu, luk i paprike na kockice veličine 1 cm. Sitno nasjeckajte češnjak i stabljike korijadera (sačuvajte lišće).

3. Sve stavite u tavu na srednjoj vatri i zagrijte s 2 žlice ulja, pahuljicama čilija, sjemenkama komorača i kumina te mljevenim korijanderom. Neka se kuha s pokrivenim poklopcem 25 do 30 minuta ili dok ne omekša, ali ne dobije boju uz povremeno miješanje.

4. Datuljama izvadite koštice te ih sitno nasjeckajte s marelicama i lišćem korijadera. Smjestite u tavu s povrćem i ocijeđenom ječmenom kašom, iscijedite limunov sok, začinite po želji i ostavite da se hladi.

5. Prethodno zagrijte pećnicu na 180ºC/350ºF/ plinsku na 4.

6. Položite dvije čiste i vlažne krpe na veliku radnu površinu jednu uz drugu tako da je duža strana okrenuta prema vama. Radite brzo, ali oprezno te položite 3 lista lisnatog tijesta jedan uz drugi tako da je kraća strana okrenuta prema vama te da se preklapaju neka 2.5cm, mjesta gdje se preklapaju premažite vodom. Lagano premažite listove uljem, povrh stavite 3 lista lisnatog tijesta, a zatim sve ponovite s još 3 lista. Ostatak listova ostavite za krpanje.

7. Što je ravnomjernije moguće, žlicom rasporedite nadjev uz rub najbliži vama. Kistom namoćenim u ulje prođite uz rub nasuprotne, duge strane.

8. Preporučio bih da nađete prijatelja koji će vam pomoći da ga zarolate. Radite polako i oprezno, koristite krpe da vam pomognu u rolanju od vas u jednu divovsku cigaru, koja će stalno biti na vlažnoj krpi. Smotajte je u veliku spiralu i to brzo, ali nježno kako biste izbjegli previše pukotina.

9. Nježno je prebacite na veliki, namašćeni pladanj za pečenje i pokrpajte pukotine ako je potrebno. Premažite sve s još ulja i pecite 45 do 50 minuta ili dok krasno ne postane hrskavo i rumeno.

10. Deset minuta prije kraja, zdrobite i posipajte po vrhu pistacije i dodatni prstohvat svakog začina ako želite.  Poslužite lagano posipano šećerom u prahu. Izvrsno je s uobičajenim ukrasima ili se može poslužiti uz začinjeni umak od rajčica. 

11. Skuhajte ječmenu kašu u skladu s uputama na pakiranju, a onda je ocijedite

12. Operite tikvu, a zatim je oprezno prerežite napola po dužini te maknite sjemenke. Ogulite luk i češnjak te uklonite sjemenke iz paprika. Nasjeckajte tikvu, luk i paprike na kockice veličine 1 cm. Sitno nasjeckajte češnjak i stabljike korijadera (sačuvajte lišće).

13. Sve stavite u tavu na srednjoj vatri i zagrijte s 2 žlice ulja, pahuljicama čilija, sjemenkama komorača i kumina te mljevenim korijanderom. Neka se kuha s pokrivenim poklopcem 25 do 30 minuta ili dok ne omekša, ali ne dobije boju uz povremeno miješanje.

14. Datuljama izvadite koštice te ih sitno nasjeckajte s marelicama i lišćem korijadera. Smjestite u tavu s povrćem i ocijeđenom ječmenom kašom, iscijedite limunov sok, začinite po želji i ostavite da se hladi.

15. Prethodno zagrijte pećnicu na 180ºC/350ºF/ plinsku na 4.

16. Položite dvije čiste i vlažne krpe na veliku radnu površinu jednu uz drugu tako da je duža strana okrenuta prema vama. Radite brzo, ali oprezno te položite 3 lista lisnatog tijesta jedan uz drugi tako da je kraća strana okrenuta prema vama te da se preklapaju neka 2.5cm, mjesta gdje se preklapaju premažite vodom. Lagano premažite listove uljem, povrh stavite 3 lista lisnatog tijesta, a zatim sve ponovite s još 3 lista. Ostatak listova ostavite za krpanje.

17. Što je ravnomjernije moguće, žlicom rasporedite nadjev uz rub najbliži vama. Kistom namoćenim u ulje prođite uz rub nasuprotne, duge strane.

18. Preporučio bih da nađete prijatelja koji će vam pomoći da ga zarolate. Radite polako i oprezno, koristite krpe da vam pomognu u rolanju od vas u jednu divovsku cigaru, koja će stalno biti na vlažnoj krpi. Smotajte je u veliku spiralu i to brzo, ali nježno kako biste izbjegli previše pukotina.

19. Nježno je prebacite na veliki, namašćeni pladanj za pečenje i pokrpajte pukotine ako je potrebno. Premažite sve s još ulja i pecite 45 do 50 minuta ili dok krasno ne postane hrskavo i rumeno.

20. Deset minuta prije kraja, zdrobite i posipajte po vrhu pistacije i dodatni prstohvat svakog začina ako želite.  Poslužite lagano posipano šećerom u prahu. Izvrsno je s uobičajenim ukrasima ili se može poslužiti uz začinjeni umak od rajčica. 

Sastojci

 • 100 g ječmene kaše
 • 1 butternut tikva (1.2kg)
 • 2 crveni luk
 • 2 češnja češnjaka
 • 2 crvene paprike
 • 1 veliki svežanj svježeg korijandera (60g)
 • maslinovo ulje
 • ½ žličica sušenih pahuljica čilija
 • 1 vrhom puna žličica sjemenki komorača
 • 1 vrhom puna žličica sjemenki kumina
 • 1 vrhom puna žličica mljevenog korijandera
 • 100 g pomiješanih datulja i sušenih marelica
 • ½ limuna 10 listova lisnatog tijesta
 • 1 žlica očišćenih pistacija
 • šećer u prahu za posipanje

Priprema

 • Jamie Oliver odrastao je u obiteljskom restoranu u Essexu. Sada ima nekoliko restorana, četvero djece, jedanaest objavljenih knjiga, nekoliko televizijskih emisija i najpoznatiji je britanski kuhar.

Povezani recepti

Vidi sve