Varivo od zečetine sa salatom od gnječenih krumpira (stuffat tal-fenek)
Recept iz: Shane Delia
Shane Delia najpoznatiji je kao kuhar i vlasnik restorana Maha i Biggie Smalls. Također je i televizijski voditelj, voditelj vlastitih TV emisija Spice Journey i Recipe For Life, autor knjiga Maha Middle East
Home Cooking i Spice Journey: Adventures in Middle Eastern Cooking i ambasador dobrotvornih organizacija.
Sastojci
- 1 veliki (otprilike 1 kg) bijeli zec, narezan na veće komade
- sol i papar
- 50 ml maslinovog ulja
- 2 smeđa luka, nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, narezana
- 3 svježa lista lovora
- 5 zelenih kardamoma u ljusci, malo natučenih
- 2 cijelih anisa
- 2 štapića cimeta
- 1 žličica kurkume u prahu
- 1 žličica cimeta u prahu
- ½ žličice kajenskog papra
- ¼ žličice mljevenih klinčića
- ½ žličice mljevenog korijandera
- prstohvat šafrana
- 1 žličica soli
- 750 ml crnog vina
- 14g paste od sušenih rajčica
- 55 g smeđeg šećera
- listovi peršina, za serviranje
- Pasta os sušenih rajčica:
- 1 kg rajčice volovsko srce, narezane na četvrtine
- obilan prstohvat soli
- papar
- 1 žlica smeđeg šećera
- Krumpir sa začinima:
- 100 g crvenih krumpira
- 150 g ljubičastih krumpira
- 100 g malenog mladog krumpira
- 150 g mini “King Edward” krumpira
- 100 g bijelog krumpira
- 4 šalot luka, sitno sjeckanog
- 20 grančica mažurana, listove odvojiti
- 20 grančica peršina, listove odvojiti
- maslinovo ulje, za posipanje
- sok i zest 1 limuna
- sol i papar
- Gremolata:
- ½ malog francuskog kruha
- 2 žličice maslinovog ulja
- 40 g maslaca, rastopljenog
- 60 g blanširanih badema, grubo narezanih
- 80 g zlatnih grožđica
- sitno naribani zest 1–2 limuna
Priprema
- 1. Recept počnite raditi 2 dana unaprijed.
- 2. Kako biste napravili pastu od sušenih rajčica, posložite rajčicu koju ste narezali na četvrtine, u jednom sloju na silikonski podložak. Začinite sa soli i paprom. 3. Po rajčicama pospite smeđi sećer i zatim stavite rajčice u dehidrator na 60°C , 24–48 sata. Rajčica je gotova kada se osuši i smežura. Kada se rajčica osuši, stavite ih u blender i miksajte dok ne postanu glatka pasta.
- 4. Stavite u hladnjak dok vam ne zatreba. Pasta od sušenih rajčica može u hladnjaku trajati i do mjesec dana, ako je prekrivena slojem maslinovog ulja.
- 5. Komade zeca začinite sa soli i paprom. Stavite veliku vatrostalnu vatrostalnu posudu na jaku vatru. Dodajte ulje, komade zečetine i pecite, dok ravnomjerno ne porumeni. Dodajte luk i češnjak te kuhajte miješajući 2-3 minute ili dok luk ne omekša. Dodajte lovorov list i sve začine, te kuhajte dodatnih 1-2 minute ili dok ne postane aromatično. Ulijte crno vino, a zatim promiješajte i žlicom stružite dno posude. Dodajte pastu od sušene rajčice i smeđi šećer. Miješajte da se sjedini, pustite da lagano kuha, poklopite i kuhajte 2–2½ sata ili dok meso ne padne s kosti. Izvadite zeca iz variva i lagano povucite meso od kostiju u velikim komadima. Prokuhajte tekućinu i kuhajte 10-15 minuta dok se malo ne zgusne. Vratite meso u posudu i pokrijte da ostane toplo.
- 6. U međuvremenu, krumpir stavite u veliki lonac. Prekrijte ih s hladnom vodom, zakuhajte i kuhajte ih 10–15 minuta ili dok nisu gotovi. Krumpir ocijedite i vilicom lagano razlomite. Dodajte preostale sastojke, začinite po želji i lagano promiješajte.
- 7. Francuski kruh procesirajte u procesoru za hranu kako bi se formirale veće mrvice. Na jaku vatru stavite tavu i dodajte maslinovo ulje i maslac. Kada se maslac počne pjeniti, dodajte mrvice francuskog kruha i pecite 2–3 minute ili dok ne dobiju laganu boju. Dodajte bademe i pecite 1–2 minute ili dok mrvice i bademi ne poprime zlatnu boju. Dodajte preostale sastojke, začinite po ukusu i promiješajte.
- 8. Zečetinu i malo umaka žlicom prebacite u veliku zdjelu, pospite gremolatom i peršinom. Krumpir poslužite kao dodatak.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Domaći ćevapi od janjetine
Recepti Lora i Stoyan
Brzo varivo sa svinjskim kotletima
Recepti Lora i Stoyan
Brza musaka
Recepti Lora i Stoyan
Patka s mlincima
Recepti Lora i Stoyan
Mesne okruglice u umaku od rajčice
Recepti Michel Albert Roux
Janjeća rebrica s ljetnim povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Tatarski odrezak
Recepti Michel Albert Roux
Biserke s maslinama
Recepti Michel Albert Roux
Pečeni zec s timijanom
Recepti Ainsley Harriott
Janjeći kotleti i ražnjići s cherry rajčicama