Varivo od krumpira i govedine
Recept iz: Mark Moriarty
- Počnite tako da ogulite krumpire, polovicu ostavite cijele u vodi, preostalu polovicu narežite na komade debljine oko 3 cm i ostavite ih u hladnoj vodi.
- Pećnicu zagrijte na 150C.
- Na jaku vatu stavite veliki lonac s teškim dnom.
- Ispecite goveđe obraze sa svih strana, potrudite se da dobiju što je više boje moguće.
- Izvadite obraze iz lonca i dodajte vaše povrće, karamelizirajte ih.
- Dodajte koncentrat rajčice, maslac, suhi timijan i brašno, te pecite još jednu minutu.
- Dodajte crno vino i pirjajte jednu minutu, zatim ulijte vodu, stavite kocku temeljca, Worcester umak, sojin umak, te začinite sa soli i crnim paprom.
- U lonac vratite goveđe obraze zajedno sa svim sokovima koje je meso ispustilo, pustite da zavrije, poklopite i stavite u pećnicu.
- Pecite u pećnici otprilike dva sata ili dok obrazi ne omekšaju na dodir.
- Izvadite lonac i pojačajte temperaturu pećnice na 200C.
- Koristeći vilicu, usitnite goveđe obraze u umaku, trebali bi upiti dosta umaka i stvoriti gustu smjesu.
- U drugom loncu, dno obložite narezanim krumpirom, na to ulijte svu smjesu s goveđim obrazima.
- Nožem narežite krumpir na ploške debljine jedan centimetar. Počnite slagati ploške krumpira po vrhu smjese, u obliku lepeze.
Vrh premažite otopljenim maslacem, začinite sa soli i pecite u pećnici na 200C oko 30 minuta, dok krumpiri ne poprime zlatno smeđu boju.
Sastojci
- 1kg goveđih obraza, očišćenih
- 3 luka, grubo narezana
- 4 mrkve, grubo narezane
- 1 štap celera, grubo narezanog
- 60g maslaca
- 6 žlica običnog brašna
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 2 žlice sušenog timijana
- 400ml crnog vina
- 1 kocka goveđeg temeljca
- 800ml vode
- 10ml Worcestershire umaka
- 10ml sojinog umaka
- 8 velikih krumpira, oguljenih i narezanih na ploške debljine oko 1cm
- 50g otopljenog maslaca
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mark Moriarty
Zapečena cvjetača
Recepti Mark Moriarty
Salata od cikle zapečene u soli
Recepti Mark Moriarty
Kocke od čokolade i šećernog saća
Recepti Mark Moriarty
Čokoladni nabujak u šalici
Recepti Mark Moriarty
Brioche kruh s češnjakom
Recepti Mark Moriarty
Focaccia s ružmarinom
Recepti Mark Moriarty
Govedina Wellington
Recepti Mark Moriarty
Trostruko pečeni krumpirići
Recepti Mark Moriarty
Koktel od račića
Recepti Mark Moriarty
Karamel krema