Varivo od graha i slanine

Lora i Stoyan donose vam odlične recepte savršene za svaku kuhinju. Recepti ovog dua poznati su po svojim jedinstvenim okusima koje kombiniraju klasičnim namirnicama. 

Sastojci

  • Sastojci
  • 300 g bijelog graha
  • 400 g slanine
  • 1 pečena crvena paprika
  • 1 poriluk (samo bijeli dio)
  • 1 korijen peršina
  • 1 mrkva
  • 1/2 žličice metvice
  • 2 žlice masti
  • 1/4 žličice divljeg kima
  • 2 žličice dimljene paprike
  • 1 žlica pasirane rajčice
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin za ukrašavanje

Priprema

  • 1. Namočiti grah u hladnoj vodi preko noći, a zatim ga procijediti. Uliti vodu, prokuhati grah pa procijediti. Ponovno doliti vodu i ostaviti da prokuha.
  • 2. Očistiti poriluk, oguliti mrkvu, peršin i pečene paprike. Sitno nasjeckati povrće.
  • 3. Narezati meso na kockice, staviti sol i ispržiti u masti dok ne postane zlatno. Izvaditi iz tave.
  • 4. Staviti kim u istu tavu i kratko propržiti. Dodati povrće i pržiti dok sve ne omekša.
  • 5. Staviti meso i isprženo povrće u tavu s grahom. Začiniti metvicom. Kuhati dok se grah sasvim ne skuha.
  • 6. Zagrijati preostalu mast i umutiti dimljenu papriku i koncentrat rajčice. Uliti punu šeflju variva u tavu i kuhati još 10 minuta. Začiniti solju i servirati sa svježim peršinom.
  • Savjeti:
  • Po želji, može se dodati i 3 do 4 češnja češnjaka i popržiti ga s preostalim povrćem.
  • Malo pripremljenog variva može se i procijediti, onda vratiti u tavu i promiješati. Dobit ćete varivo bolje teksture

Povezani recepti

Vidi sve