Opis
Način pripreme:
1. Za kremu ulijte vrhnje, mlijeko i pola količine šećera u lonac i pustite da se kuha. Pomiješajte žutanjke s ostatkom šećera. Temperirajte ih s dijelom vruće smjese, lijevajte u tankom mlazu uz stalno miješanje. Prelijte u lonac s mlijekom, stavite na kuhalo i kuhajte dok smjesa ne dosegne 81 stupanj. Zalijte njome čokoladu te miješajte dok ne dobijete kremu. Ostavite kremu da se ohladi.
2. Za biskvit stavite žumanjke, bjelanjke, šećer i sjemenke jedne mahune vanilije u vrč i miksajte srednjom brzinom. Dodajte brašno te ponovno miješajte. Procijedite tijesto te ga prelijte u bočicu, uzastopno napunite dva spremnika i dobro protresite. Probušite dno visokih čaša od papira te ih napunite tijestom iz bočice. Pecite u mikrovalnoj pećnici po minutu svaku čašu s tijestom.
3. Za lješnjake zagrijte šećer i vodu te ostavite na kuhalu, dok smjesta ne zakipi. Dodajte orašaste plodove i promiješajte. Pričekajte da voda ispari. Dodajte prstohvat soli. Kada tekućina ispari, dodajte maslac i karamele te promiješajte. Raširite lješnjake po papiru za pečenje i ostavite ih da se ohlade.
4. U zdjeli za serviranje složite dio kreme. Izvadite tijesto iz čaša pomoću noža. Nasjeckajte karamelizirane lješnjake i polovice malina.
Sastojci
Za čokoladnu kremu
- 250 g svježeg mlijeka
- 250 g tekućeg vrhnja
- 200 g crne čokolade
- 100 g žumanjaka
- 50 g šećera
Za biskvit od vanilije
- 120 g žutanjaka
- 100 g bjelanjaka
- 60 g brašna
- 120 G šećera
- 1/2 mahune vanilije
Za karamelizirane lješnjake
- 300 g prženih lješnjaka
- 150 g šećera
- 100 g vode
- 15 g maslaca