Vanili koralj s čokoladom i lješnjacima
Recept iz: Pavel Pavlov
Pavel Pavlov rođen je u Sofiji 21.12.1987. Odrastao je u Bankyji - lijepom gradu, poznatom po svojim prirodnim mineralnim izvorima. U srednjoj školi specijalizirao se za kuharstvo, a školovanje je nastavio na kulinarskoj akademiji u Sofiji. Tijekom svoje edukacije radio je u otmjenim restoranima poput Pirandella u Nizozemskoj te SolBara (1 Michelinova zvjezdica) u Kaliforniji. Od 2010. živi u Norveškoj, gdje nastavlja s usavršavanjem te pronalazi strast u slasticama. Pavlova inspiracija u kuhinji dolazi od novih kulinarskih tendencija i izazova s kojima se susreće na različitim tečajevima koje pohađa. Nema omiljeno jelo, no kaže kako nema do kuhinje uz koju je odrastao - bugarske. Prema njegovom mišljenju, uspjeh nekog jela praćen je pokušajima i pogreškama, koji su nužni ne bi li se došlo do savršene kombinacije.
Sastojci
- 250 g svježeg mlijeka
- 250 g tekućeg vrhnja
- 200 g crne čokolade
- 100 g žumanjaka
- 50 g šećera
- 120 g žutanjaka
- 100 g bjelanjaka
- 60 g brašna
- 120 g šećera
- 1/2 mahune vanilije
- 300 g prženih lješnjaka
- 150 g šećera
- 100 g vode
- 15 g maslaca
Priprema
- 1. Za kremu ulijte vrhnje, mlijeko i pola količine šećera u lonac i pustite da se kuha. Pomiješajte žutanjke s ostatkom šećera. Temperirajte ih s dijelom vruće smjese, lijevajte u tankom mlazu uz stalno miješanje. Prelijte u lonac s mlijekom, stavite na kuhalo i kuhajte dok smjesa ne dosegne 81 stupanj. Zalijte njome čokoladu te miješajte dok ne dobijete kremu. Ostavite kremu da se ohladi.
- 2. Za biskvit stavite žumanjke, bjelanjke, šećer i sjemenke jedne mahune vanilije u vrč i miksajte srednjom brzinom. Dodajte brašno te ponovno miješajte. Procijedite tijesto te ga prelijte u bočicu, uzastopno napunite dva spremnika i dobro protresite. Probušite dno visokih čaša od papira te ih napunite tijestom iz bočice. Pecite u mikrovalnoj pećnici po minutu svaku čašu s tijestom.
- 3. Za lješnjake zagrijte šećer i vodu te ostavite na kuhalu, dok smjesta ne zakipi. Dodajte orašaste plodove i promiješajte. Pričekajte da voda ispari. Dodajte prstohvat soli. Kada tekućina ispari, dodajte maslac i karamele te promiješajte. Raširite lješnjake po papiru za pečenje i ostavite ih da se ohlade.
- 4. U zdjeli za serviranje složite dio kreme. Izvadite tijesto iz čaša pomoću noža. Nasjeckajte karamelizirane lješnjake i polovice malina.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Sendvič od biskvita
Recepti Nadiya Hussain
Istisnuti uštipci okusa milkshake od jagode
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni karamelizirani ekleri
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne grančice
Recepti Kirsten Tibballs
Sljezovi kolutići
Recepti Kirsten Tibballs
Mousse&Mocha pita sa sirom
Recepti Kirsten Tibballs
Biscotti s narančom i bademima
Recepti Kirsten Tibballs
Trifle s malinama i sladoledom od bijele čoklade
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač s malinom i kokosom
Recepti Kirsten Tibballs
Shortbread keksići