Uskršnja rolada od kruha (Kozunak rolada)
Recept iz: Lora i Stoyan
Lora Naydenova dosad je radila za Fair Play, internacionalni lanac hotela i restorana, te u Flowers Family restoranu kao zamjenica glavnog kuhara.
Stoyan Seymenski kuhanjem se bavi profesionalno već 13 godina. Bio je glavni kuhar u restoranu Pastarito te u lancu restorana Fancy.
1. Otopite kvasac u 50 ml mlake vode, dodajte žlicu šećera i prstohvat soli pa pustite da fermentira.
2. U zdjeli pomiješajte 300 g brašna, fermentirani kvasac, sol i toplo mlijeko.
3. Umijesite tijesto i pustite da se diže dok se količina ne udvostruči, oko 30-40 minuta.
4. Dobro operite limun i naribajte koricu. Tucite jaja sa šećerom, koricom limuna, vanilijom i rumom.
5. Dodajte smjesu s jajima, ostatak brašna i otopljeni maslac dignutom tijestu. Umijesite mekano tijesto koje se ne bi trebalo lijepiti za prste.
6. Pripremljeno tijesto stavite u zdjelu, pokrijte plastičnom folijom i pustite da se diže oko 2 sata.
7. Kad se tijesto digne, podijelite ga na 2 jednaka dijela i izvaljajte u 2 pravokutna komada. Zatim preko komada razmažite džem od šipka i po želji pospite nasjeckanim orasima. Komade tijesta zarolajte i dvaput prerežite po duljini tako da se s jedne strane nastala 2 dijela još drže. Zatim ispletite 2 dijela tako da opet nastane jedna rolada.
8. Roladu stavite u lim za pečenje i pustite da se još jednom digne.
9. Zagrijte ventiliranu pećnicu na 200 stupnjeva. Roladu premažite jajetom i ukrasite šećerom i orasima.
10. Pecite 10 minuta u slabo zagrijanoj pećnici. Zatim smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite 30-40 minuta.
Sastojci
- 800 g brašna za kozunak (ili bijelo pšenično brašno tip 500)
- 3 jaja (veličine L)
- 190 g šećera
- 200 ml mlijeka
- 160 g maslaca
- 1/2 kocke svježeg kvasca (30 g)
- 1 prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
- kora jednog limuna
- 50 ml ruma
- 220 g džema od šipka
- 1 jaje za premazivanje (veličine L)
- brašno za valjanje
- šećer za posipanje
- orasi za posipanje
Priprema
- 2. U zdjeli pomiješajte 300 g brašna, fermentirani kvasac, sol i toplo mlijeko.
- 3. Umijesite tijesto i pustite da se diže dok se količina ne udvostruči, oko 30-40 minuta.
- 4. Dobro operite limun i naribajte koricu. Tucite jaja sa šećerom, koricom limuna, vanilijom i rumom.
- 5. Dodajte smjesu s jajima, ostatak brašna i otopljeni maslac dignutom tijestu. Umijesite mekano tijesto koje se ne bi trebalo lijepiti za prste.
- 6. Pripremljeno tijesto stavite u zdjelu, pokrijte plastičnom folijom i pustite da se diže oko 2 sata.
- 7. Kad se tijesto digne, podijelite ga na 2 jednaka dijela i izvaljajte u 2 pravokutna komada. Zatim preko komada razmažite džem od šipka i po želji pospite nasjeckanim orasima. Komade tijesta zarolajte i dvaput prerežite po duljini tako da se s jedne strane nastala 2 dijela još drže. Zatim ispletite 2 dijela tako da opet nastane jedna rolada.
- 8. Roladu stavite u lim za pečenje i pustite da se još jednom digne.
- 9. Zagrijte ventiliranu pećnicu na 200 stupnjeva. Roladu premažite jajetom i ukrasite šećerom i orasima.
- 10. Pecite 10 minuta u slabo zagrijanoj pećnici. Zatim smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite 30-40 minuta.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Čašice Banoffee pite
Recepti Mary Berry
Desert s čokoladnim tartufima
Recepti Mary Berry
Glazirani francuski tart od bresaka
Recepti Mary Berry
Čokoladne brownie kocke
Recepti Kirsten Tibballs
Parfe s bijelom čokoladom i kikirikijem
Recepti Mary Berry
Galette od krušaka i borovnica
Recepti Kirsten Tibballs
Semifredo s jagodama i vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Tart s malinama i slatkim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač rocky road
Recepti Kirsten Tibballs
Pikantni čokoladni napitak s ledom