Uskršnja rolada od kruha (Kozunak rolada)

Lora Naydenova  dosad je radila za Fair Play, internacionalni lanac hotela i restorana, te u Flowers Family restoranu kao zamjenica glavnog kuhara. 

Stoyan Seymenski kuhanjem se bavi profesionalno već 13 godina. Bio je glavni kuhar u restoranu Pastarito  te u lancu restorana Fancy.

 

 

 

1.  Otopite kvasac u 50 ml mlake vode, dodajte žlicu šećera i prstohvat soli pa pustite da fermentira.  

2.   U zdjeli pomiješajte 300 g brašna, fermentirani kvasac, sol i toplo mlijeko.     

3.   Umijesite tijesto i pustite da se diže dok se količina ne udvostruči, oko 30-40 minuta.   

4.   Dobro operite limun i naribajte koricu. Tucite jaja sa šećerom, koricom limuna, vanilijom i rumom.   

5.   Dodajte smjesu s jajima, ostatak brašna i otopljeni maslac dignutom tijestu. Umijesite mekano tijesto koje se ne bi trebalo lijepiti za prste.     

6.   Pripremljeno tijesto stavite u zdjelu, pokrijte plastičnom folijom i pustite da se diže oko 2 sata.    

7.   Kad se tijesto digne, podijelite ga na 2 jednaka dijela i izvaljajte u 2 pravokutna komada. Zatim preko komada razmažite džem od šipka i po želji pospite nasjeckanim orasima. Komade tijesta zarolajte i dvaput prerežite po duljini tako da se s jedne strane nastala 2 dijela još drže.  Zatim ispletite 2 dijela tako da opet nastane jedna rolada.   

8.  Roladu stavite u lim za pečenje i pustite da se još jednom digne.   

9.   Zagrijte ventiliranu pećnicu na 200 stupnjeva. Roladu premažite jajetom i ukrasite šećerom i orasima.

10.             Pecite 10 minuta u slabo zagrijanoj pećnici. Zatim smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite 30-40 minuta.

   

 

Sastojci

  • 800 g brašna za kozunak (ili bijelo pšenično brašno tip 500)
  • 3 jaja (veličine L)
  • 190 g šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 160 g maslaca
  • 1/2 kocke svježeg kvasca (30 g)
  • 1 prstohvat soli
  • 1 vanilin šećer
  • kora jednog limuna
  • 50 ml ruma
  • 220 g džema od šipka
  • 1 jaje za premazivanje (veličine L)
  • brašno za valjanje
  • šećer za posipanje
  • orasi za posipanje

Priprema

  • 2.   U zdjeli pomiješajte 300 g brašna, fermentirani kvasac, sol i toplo mlijeko.     
  • 3.   Umijesite tijesto i pustite da se diže dok se količina ne udvostruči, oko 30-40 minuta.   
  • 4.   Dobro operite limun i naribajte koricu. Tucite jaja sa šećerom, koricom limuna, vanilijom i rumom.   
  • 5.   Dodajte smjesu s jajima, ostatak brašna i otopljeni maslac dignutom tijestu. Umijesite mekano tijesto koje se ne bi trebalo lijepiti za prste.     
  • 6.   Pripremljeno tijesto stavite u zdjelu, pokrijte plastičnom folijom i pustite da se diže oko 2 sata.    
  • 7.   Kad se tijesto digne, podijelite ga na 2 jednaka dijela i izvaljajte u 2 pravokutna komada. Zatim preko komada razmažite džem od šipka i po želji pospite nasjeckanim orasima. Komade tijesta zarolajte i dvaput prerežite po duljini tako da se s jedne strane nastala 2 dijela još drže.  Zatim ispletite 2 dijela tako da opet nastane jedna rolada.   
  • 8.  Roladu stavite u lim za pečenje i pustite da se još jednom digne.   
  • 9.   Zagrijte ventiliranu pećnicu na 200 stupnjeva. Roladu premažite jajetom i ukrasite šećerom i orasima.
  • 10.             Pecite 10 minuta u slabo zagrijanoj pećnici. Zatim smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite 30-40 minuta.

Povezani recepti

Vidi sve