Opis
Priprema:
1. Otopite kvasac u 50 ml mlake vode, dodajte žlicu šećera i prstohvat soli pa pustite da fermentira.
2. U zdjeli pomiješajte 300 g brašna, fermentirani kvasac, sol i toplo mlijeko.
3. Umijesite tijesto i pustite da se diže dok se količina ne udvostruči, oko 30-40 minuta.
4. Dobro operite limun i naribajte koricu. Tucite jaja sa šećerom, koricom limuna, vanilijom i rumom.
5. Dodajte smjesu s jajima, ostatak brašna i otopljeni maslac dignutom tijestu. Umijesite mekano tijesto koje se ne bi trebalo lijepiti za prste.
6. Pripremljeno tijesto stavite u zdjelu, pokrijte plastičnom folijom i pustite da se diže oko 2 sata.
7. Kad se tijesto digne, podijelite ga na 2 jednaka dijela i izvaljajte u 2 pravokutna komada. Zatim preko komada razmažite džem od šipka i po želji pospite nasjeckanim orasima. Komade tijesta zarolajte i dvaput prerežite po duljini tako da se s jedne strane nastala 2 dijela još drže. Zatim ispletite 2 dijela tako da opet nastane jedna rolada.
8. Roladu stavite u lim za pečenje i pustite da se još jednom digne.
9. Zagrijte ventiliranu pećnicu na 200 stupnjeva. Roladu premažite jajetom i ukrasite šećerom i orasima.
10. Pecite 10 minuta u slabo zagrijanoj pećnici. Zatim smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite 30-40 minuta.
Sastojci
Sastojci
- 800 g brašna za kozunak (ili bijelo pšenično brašno tip 500)
- 3 jaja (veličine L)
- 190 g šećera
- 200 ml mlijeka
- 160 g maslaca
- 1/2 kocke svježeg kvasca (30 g)
- 1 prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
- kora jednog limuna
- 50 ml ruma
- 220 g džema od šipka
- 1 jaje za premazivanje (veličine L)
- brašno za valjanje
- šećer za posipanje
- orasi za posipanje