Unbelievable provencal bake
Recept iz: Jamie Oliver

Jamie Oliver odrastao je u obiteljskom restoranu u Essexu. Sada ima nekoliko restorana, četvero djece, jedanaest objavljenih knjiga, nekoliko televizijskih emisija i najpoznatiji je britanski kuhar.
Sastojci
- 600 g zrelih šljivar
- rajčica
- ½ svežnja svježeg bosiljka (15g)
- ½ a limuna
- vinski ocat
- 125 g Comté sir
- 125 g Gruyère sir
- ½ svežnja svježeg peršin lista (15g)
- 200 g narezanu šunku (volim mješavinu dimljene i kuhane)
- Umak od luka
- 2 luka
- 1 veliki komad neslanog maslac
- 4 žlice brašna
- 700 ml polumasnog mlijeka
- 1 žličica senfa
- 1 cijeli muškatni oraščić za ribanje
- Palačinke
- 30 g neslani maslac i još za kuhanje
- 120 g brašna
- 2 velika jajeta iz slobodnog uzgoja
- 70 ml polumasnog mlijeka
Priprema
- 1. Napravite križ na svakoj od rajčica, a zatim ih oprezno spustite u veliku posudu kipuće vode na 45 sekundi, zatim ocijedite u cjedilu i stavite u hladnu vodu. Ogulite kožu i bacite je, a zatim rajčici izvadite sjemenke i nasjeckajte meso na komadiće od centimetra.
- 2. Uberite i sitno nasjeckajte listove bosiljka, sitno naribajte koricu limuna, a zatim nabacite na rajčice, dobro poprskajte octom i dodajte prstohvat morske soli.
- 3. Za umak, ogulite i sitno nasjeckajte luk. Rastopite maslac u tavi na srednjoj vatri, dodajte luk i kuhajte 15 minuta ili dok ne omekša, redovito miješajući.
- 4. za palačinke rastopite maslac i ostavite da se malo ohladi dok vi stavite brašno u zdjelu s malo soli. U sredini napravite krater, umutite jaja, a zatim postupno umutite mlijeko i 70ml vode dok ne postane glatko. Umiješajte rastopljeni maslac, a zatim ostavite po strani dok ne završite umak.
- 5. Dodajte brašno luku da bude pomalo grubo, a zatim postupno umutite mlijeko dok ne postane glatko. Umiješajte senf i malo naribanog muškatnog oraščića, začinite i kuhajte 15 minuta, a zatim maknite s vatre.
- 6. Stavite tavu od 26cm na vatru srednje jačine i u nju komadić maslaca. Kad se rastopi, dodajte tek toliko izmlaćene smjese da se prekrije dno tave te blago zakrenite da se cijelo pokrije. Pecite dok ne se ne pozlati, a zatim preokrenite i pecite s druge strane.
- 7. Ponovite s preostalom izmućenom smjesom, a tavu brišite kuhinjskim papirom te svaki put dodajte komadić maslaca. Trebali biste dobiti 6 palačinki.
- 8. U međuvremenu naribajte i pomiješajte sireve, naberite i grubo nasjeckajte listove peršina te istrgajte narezanu šunku.
- 9.Prethodno zagrijte pećnicu na 180ºC/350ºF/plinska na 4.
- 10. Nabavite si duboku tavu za pečenje u pećnici, promjera 26cm. ponavljajte slojeve palačinke, umaka, rajčica (sokove ostavite u zdjeli), šunku, sir i peršin sve dok ne potrošite sve sastojke, a za kraj ostavite sloj koji se sastoji samo od umaka i sira.
- 11. Pecite na najdonjoj polici pećnice 40 minuta ili dok ne posmeđi i nabubri te ostavite da počine 10 minuta prije posluživanja.
- 12. Izvrsno je uz miješanu vrtnu salatu uz francuski dressing napravljen od ulja oraha, a volim i naribati malo oraha po salati kako bi joj dodao hrskavost.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća