Unbelievable provencal bake

Jamie Oliver odrastao je u obiteljskom restoranu u Essexu. Sada ima nekoliko restorana, četvero djece, jedanaest objavljenih knjiga, nekoliko televizijskih emisija i najpoznatiji je britanski kuhar.

Sastojci

  • 600 g zrelih šljivar
  • rajčica
  • ½ svežnja svježeg bosiljka (15g)
  • ½ a limuna
  • vinski ocat
  • 125 g Comté sir
  • 125 g Gruyère sir
  • ½ svežnja svježeg peršin lista (15g)
  • 200 g narezanu šunku (volim mješavinu dimljene i kuhane)
  • Umak od luka
  • 2 luka
  • 1 veliki komad neslanog maslac
  • 4 žlice brašna
  • 700 ml polumasnog mlijeka
  • 1 žličica senfa
  • 1 cijeli muškatni oraščić za ribanje
  • Palačinke
  • 30 g neslani maslac i još za kuhanje
  • 120 g brašna
  • 2 velika jajeta iz slobodnog uzgoja
  • 70 ml polumasnog mlijeka

Priprema

  • 1. Napravite križ na svakoj od rajčica, a zatim ih oprezno spustite u veliku posudu kipuće vode na 45 sekundi, zatim ocijedite u cjedilu i stavite u hladnu vodu.  Ogulite kožu i bacite je, a zatim rajčici izvadite sjemenke i nasjeckajte meso na komadiće od centimetra.
  • 2. Uberite i sitno nasjeckajte listove bosiljka, sitno naribajte koricu limuna, a zatim nabacite na rajčice, dobro poprskajte octom i dodajte prstohvat morske soli.
  • 3. Za umak, ogulite i sitno nasjeckajte luk. Rastopite maslac u tavi na srednjoj vatri, dodajte luk i kuhajte 15 minuta ili dok ne omekša, redovito miješajući.
  • 4. za palačinke rastopite maslac i ostavite da se malo ohladi dok vi stavite brašno u zdjelu s malo soli. U sredini napravite krater, umutite jaja, a zatim postupno umutite mlijeko i 70ml vode dok ne postane glatko. Umiješajte rastopljeni maslac, a zatim ostavite po strani dok ne završite umak.
  • 5. Dodajte brašno luku da bude pomalo grubo, a zatim postupno umutite mlijeko dok ne postane glatko. Umiješajte senf i malo naribanog muškatnog oraščića, začinite i kuhajte 15 minuta, a zatim maknite s vatre.
  • 6. Stavite tavu od 26cm na vatru srednje  jačine i u nju komadić maslaca. Kad se rastopi, dodajte tek toliko izmlaćene smjese da se prekrije dno tave te blago zakrenite da se cijelo pokrije. Pecite dok ne se ne pozlati, a zatim preokrenite i pecite s druge strane.
  • 7. Ponovite s preostalom izmućenom smjesom, a tavu brišite kuhinjskim papirom te svaki put dodajte komadić maslaca. Trebali biste dobiti 6 palačinki.
  • 8. U međuvremenu naribajte i pomiješajte sireve, naberite i grubo nasjeckajte listove peršina te istrgajte narezanu šunku.
  • 9.Prethodno zagrijte pećnicu na 180ºC/350ºF/plinska na 4.
  • 10. Nabavite si duboku tavu za pečenje u pećnici, promjera 26cm. ponavljajte slojeve palačinke, umaka,  rajčica (sokove ostavite u zdjeli), šunku, sir i peršin sve dok ne potrošite sve sastojke, a za kraj ostavite sloj koji se sastoji samo od umaka i sira.
  • 11. Pecite na najdonjoj polici pećnice 40 minuta ili dok ne posmeđi i nabubri te ostavite da počine 10 minuta prije posluživanja.
  • 12. Izvrsno je uz miješanu vrtnu salatu uz francuski dressing napravljen od ulja oraha, a volim i naribati malo oraha po salati kako bi joj dodao hrskavost.

Povezani recepti

Vidi sve