Ultimativni kolač od banane

Ultimativni kolač od banane

Opis

U kolačima s bananom volim rabiti med jer im to daje prekrasnu vlažnu teksturu, zlatnu koricu i bogati okus karamele. Kako biste umjesto jednog velikog napravili četiri manja kolača od banane, rabite kalupe promjera 10 cm (velike prazne konzerve od tune su savršene) te pecite 45-55 minuta. Kako biste napravili muffine od banane, smjesu jednostavno podijelite na 12 kalupa za muffine te pecite oko 20 minuta. 

Zagrijte prethodno pećnicu na 160 °C s ventilacijom. Namastite kalup za torte promjera 23 cm s odvojivim dnom te ga obložite papirom za pečenje.

 

Umutite zajedno maslac, šećer i med dok ne postanu kremasti. Dodajte jaja, vaniliju i banane te jako tucite 2-3 minute. Smjesa bi trebala izgledati prilično razdvojeno. Otopite sodu bikarbonu u vrućem mlijeku i dodajte mješavini. Nježno umiješajte brašno i prašak za pecivo dok se sve ne poveže (nemojte previše miješati). Prebacite u pripremljeni kalup i poravnajte. Pecite dok čačkalica kojom ste proboli sredinu tijesta ne izađe suha, a vrh kolača ne postane elastičan na pritisak (60-70 minuta). Ohladite u kalupu, zatim okrenite i premažite glazurom.

 

Kako biste napravili glazuru od marakuje i meda, zajedno umutite maslac, med, vaniliju, marakuju i šećer u prahu dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu (2-3 minute). Glazurom ravnomjerno premažite ohlađeni kolač. Ukoliko želite, neposredno prije posluživanja poškropite dodatnom pulpom od marakuje. Čuvajte kolač s glazurom ili bez glazure u zatvorenoj posudi na hladnom mjestu 2-3 dana ili zamrznite. 

Za više sjajnih recepata Annabel Langbein posjetite www. annabel-langbein.com

Sastojci

Glazura od šećera i marakuje

  • 100 g maslaca
  • na sobnoj temperaturi
  • 2 žličice meda
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 3 velike žlice pulpe marakuje plus dodatno za poškropiti po želji
  • 3 šalice šećera u prahu

Kolač

  • 250 g maslaca
  • na sobnoj temperaturi
  • 1½ šalica sirovog šećera
  • ¼ šalice meda
  • 4 jaja
  • na sobnoj temperaturi
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 4 velike
  • vrlo zrele banane
  • oguljene i zgnječene
  • 2 žličice sode bikarbone
  • ½ šalice vrućeg mlijeka
  • 3 šalice brašna
  • 2 žličice praška za pecivo