U slučaju iznenadnih gostiju, ne zaboravite na ukusne kolačiće Marthe Stewart!

Sastojci

  • Slatko tijesto:
  • 2 šalice brašna
  • ¼ čajne žličice košer soli
  • ¼ žličice praška za pecivo
  • 110 g maslaca
  • 1 šalica šećera
  • ½ žličice čistog ekstrakta vanilije
  • 1 veliko jaje
  • korica jedne naranče
  • 2 žlice konjaka
  • Glazura:
  • 2 šalice šećera u prahu
  • 1 bjelanjak
  • 1-2 žlice svježeg limunovog soka
  • Ukrasi (po izboru):           
  • usitnjeni kandiran đumbir      
  • kandirani citrusi
  • usitnjene pistacije
  • ušećereno, jestivo cvijeće (ružine latice, ljubičice, maćuhice)

Priprema

  • Slatko tijesto
  • U zdjeli pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo. Mikserom pomiješajte maslac, aromu vanilije i šećer. Kada bude pjenasto dodajte jaje, konjak i narančinu koricu. Miješajte dok masa ne bude homogena. Dodati suhe sastojke i još malo miješati s mikserom na najmanjoj brzini. Nakon toga izvadite masu na ravnu površinu koju ste posuli brašnom. Umijesite tijesto, formirajte kuglu, umotajte ju u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje 45 minuta. Može ostati i tijekom noći.
  • Zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva. Tijesto razvaljajte i kalupima režite krugove promjera 9 cm. Manjim kalupom (promjera 2,5 cm) izrežite krug u sredini keksa. Smjestite izrezane kekse na ravnu površinu s razmakom od 1 cm. Ostavite da se ohlade i malo stvrdnu u hladnjaku barem 1 sat. Potom peći 15-20 minuta (dok ne postane zlatno žuto po rubovima). Nakon toga ohladiti u potpunosti.
  • Glazura
  • Pomiješati snijeg od bjelanjka, šećer u prahu i sok jednog limuna dok se ne dobije glatka masa. Ako je potrebno, za bolju konzistenciju možete dodati još jednu žlicu limunovog soka. Glazura mora biti neprozirna ali ne pregusta kako bi se mogla ocijediti po rubu keksa. Ako nećete koristiti glazuru odmah, zamotajte ju u prozirnu foliju i može stajati do 3 dana na hladnom mjestu a do 2 dana na sobnoj temperaturi.
  • Uzimajte jedan po jedan keks. Pažljivo umočite jednu stranu keksa u zdjelu s glazurom, pustite višak da se ocijedi natrag u zdjelu. Ako ocijenite da je glazura prerijetka, dodajte još malo šećera u prahu. Morate brzo raditi da se glazura ne bi zgusnula. Glazirane kekse složiti na ravnu podlogu i počnite ukrašavati s kandiranim voćem po izboru.

Povezani recepti

Vidi sve