Ukiseljeno lišće vinove loze
Recept iz: Primož Dolničar
Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio. Kuha i piše kulinarski blog.
Sastojci
- lišće vinove loze
- 200 g soli
- 4 žlice limunske kiseline
Priprema
- Odrežite peteljke.
- Operite listove u hladnoj vodi.
- Blanširajte ih 3 do 4 minute u kipućoj vodi.
- Ohladite ih u hladnoj vodi (u hladnu vodu možete dodati i malo leda).
- Prebacite listove rupičastom žlicom, da se dobro ocijede.
- Preostalu vodu iskoristite za pripremu salamure u kojoj će se konzervirati listovi.
- Posolite.
- Dodajte limunsku kiselinu.
- Uzmite krpu koja je oprana na 100 °C.
- Stavite 8 do 10 listova jedan preko drugog.
- Listove vinove loze uvijte na krpi.
- Prvo preklopite rubove s obje strane.
- Zatim ih uvijte.
- Stavite rolice u staklenku.
- U jednu staklenku stavite oko 5 do 6 rola, ovisno o veličini staklenke.
- Na kraju rolice od loze prelijete salamurom.
- Koristite male plastične mrežice koje ih potiskuju prema dolje i drže rolice natopljene u salamuri.
- Okrenite staklenku naopako na pola sata, za slučaj da se nešto mjehurića zraka uhvatilo u lozu, a zatim je vratite i naš postupak će biti gotov.
- Tako pripremljeni listovi vinove loze mogu se upotrijebiti već za tjedan dana i traju cijelu godinu pa i dulje.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Primož Dolničar
Ukiseljeni vrganji
Recepti Primož Dolničar
Patlidžani u maslinovom ulju
Recepti Primož Dolničar
Umak od rajčice
Recepti Primož Dolničar
Kisela repa
Recepti Primož Dolničar
Jogurt
Recepti Primož Dolničar
Sušeni vrganji
Recepti Primož Dolničar
Marmelada od borovnice i marmelada od maline
Recepti Primož Dolničar
Kisela cikla
Recepti Primož Dolničar
Ukiseljeno povrće
Recepti Primož Dolničar
Janjeća rebra s prilogom od povrća