Ušećerena rabarbara s jagodama i sladoledom od jogurta

Napravi neodoljivi desert s Hiddeom i počasti svoje prijatelje. 

Sastojci

  • 250 g rabarbare
  • 350 ml vode
  • 350 g šećera
  • 1 svežanj bosiljka
  • 125 g šećera
  • 250 g jaja
  • 125 g brašna
  • 500 g punomasnog jogurta
  • 2 žličice šećera u prahu
  • 200 g jagoda
  • 350 g punomasnog jogurta
  • 150 g sitno mljevenog šećera
  • 250 g jagoda
  • 100 g šećera
  • 50 ml vode
  • Ušećerena korica limuna
  • 150 g šećera
  • 150 ml vode
  • 2 limuna

Priprema

  • 1. Rabarbaru operite i ogulite. Zadržite kožicu. Prokuhajte vodu i šećer i dodajte kožicu. Rabarbaru narežite na komade dužine duboke posude. Komade rabarbare stavite u duboku posudu. Rabarbaru prelijte tekućinom. Pokrijte rabarbaru kuhinjskim papirom i plastičnom folijom. Ostavite oko 2 sata da se ušećeri.
  • 2. Biskvit: Zagrijte pećnicu na 170 °C. Bosiljak grubo narežite, a potom ga sameljite s malo šećera. Postupno dodajte preostali šećer i sameljite. Prozračno istucite jaja sa šećerom s bosiljkom. Prosijte brašno i špatulom ga oprezno umiješajte u prozračnu smjesu. Smjesu stavite u lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Pecite biskvit oko 30 minuta.
  • 3. Ocijeđeni jogurt: Izlijte jogurt u cjedilo obloženo gazom i ostavite tako preko noći. Jogurt treba odstajati najmanje dva sata, ali bolje bi bilo da odstoji cijelu noć. U dobiveni jogurt umiješajte šećer u prahu i smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje. Sačuvajte sirutku.
  • 4. Marinirane jagode: Polovicu jagoda očistite, narežite ih na četvrtine i marinirajte u sirutki oko 10 minuta, prekrivene plastičnom folijom.
  • 5. Sorbet od jogurta: Dobro promiješajte sastojke i napravite sladoled u aparatu za sladoled.
  • 6. Ušećerena korica limuna: Prokuhajte vodu i šećer. Nožem za guljenje ogulite limun tako da ne gulite bijeli dio. Koricu narežite na tanke trakice i dodajte ih sirupu. Još jedanput prokuhajte. Limunovu koricu sa sirupom čuvajte u zatvorenoj staklenci.
  • 7. Sok od jagoda: Preostale jagode stavite u zdjelu i promiješajte ih sa šećerom i vodom. Pokrijte plastičnom folijom i malo protresite. Prekrivenu zdjelu zagrijavajte na parnoj kupelji i ugasite vatru čim voda prokuha.
  • 8. Biskvit odvojite i narežite ga na kriške dimenzija 10x2 cm. Pokraj kriške biskvita stavite dva komada rabarbare. Na biskvit istisnite ocijeđeni jogurt. Stavite nekoliko mariniranih jagoda, poslužite s malo ušećerene limunove korice i sorbetom od jogurta. Na stolu poslužite uz sok od jagoda.

Povezani recepti

Vidi sve