Ušećerena rabarbara s jagodama i sladoledom od jogurta
Recept iz: Hidde de Brabander
Napravi neodoljivi desert s Hiddeom i počasti svoje prijatelje.
Sastojci
- 250 g rabarbare
- 350 ml vode
- 350 g šećera
- 1 svežanj bosiljka
- 125 g šećera
- 250 g jaja
- 125 g brašna
- 500 g punomasnog jogurta
- 2 žličice šećera u prahu
- 200 g jagoda
- 350 g punomasnog jogurta
- 150 g sitno mljevenog šećera
- 250 g jagoda
- 100 g šećera
- 50 ml vode
- Ušećerena korica limuna
- 150 g šećera
- 150 ml vode
- 2 limuna
Priprema
- 1. Rabarbaru operite i ogulite. Zadržite kožicu. Prokuhajte vodu i šećer i dodajte kožicu. Rabarbaru narežite na komade dužine duboke posude. Komade rabarbare stavite u duboku posudu. Rabarbaru prelijte tekućinom. Pokrijte rabarbaru kuhinjskim papirom i plastičnom folijom. Ostavite oko 2 sata da se ušećeri.
- 2. Biskvit: Zagrijte pećnicu na 170 °C. Bosiljak grubo narežite, a potom ga sameljite s malo šećera. Postupno dodajte preostali šećer i sameljite. Prozračno istucite jaja sa šećerom s bosiljkom. Prosijte brašno i špatulom ga oprezno umiješajte u prozračnu smjesu. Smjesu stavite u lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Pecite biskvit oko 30 minuta.
- 3. Ocijeđeni jogurt: Izlijte jogurt u cjedilo obloženo gazom i ostavite tako preko noći. Jogurt treba odstajati najmanje dva sata, ali bolje bi bilo da odstoji cijelu noć. U dobiveni jogurt umiješajte šećer u prahu i smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje. Sačuvajte sirutku.
- 4. Marinirane jagode: Polovicu jagoda očistite, narežite ih na četvrtine i marinirajte u sirutki oko 10 minuta, prekrivene plastičnom folijom.
- 5. Sorbet od jogurta: Dobro promiješajte sastojke i napravite sladoled u aparatu za sladoled.
- 6. Ušećerena korica limuna: Prokuhajte vodu i šećer. Nožem za guljenje ogulite limun tako da ne gulite bijeli dio. Koricu narežite na tanke trakice i dodajte ih sirupu. Još jedanput prokuhajte. Limunovu koricu sa sirupom čuvajte u zatvorenoj staklenci.
- 7. Sok od jagoda: Preostale jagode stavite u zdjelu i promiješajte ih sa šećerom i vodom. Pokrijte plastičnom folijom i malo protresite. Prekrivenu zdjelu zagrijavajte na parnoj kupelji i ugasite vatru čim voda prokuha.
- 8. Biskvit odvojite i narežite ga na kriške dimenzija 10x2 cm. Pokraj kriške biskvita stavite dva komada rabarbare. Na biskvit istisnite ocijeđeni jogurt. Stavite nekoliko mariniranih jagoda, poslužite s malo ušećerene limunove korice i sorbetom od jogurta. Na stolu poslužite uz sok od jagoda.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Voćni tart sa želatinom
Recepti Lora i Stoyan
Čokoladna torta s keksima
Recepti Lora i Stoyan
Semifredo sa smokvama, kadaifom i orasima
Recepti Lora i Stoyan
Griz
Recepti Lora i Stoyan
Palačinke sa zelenim umakom i sirom
Recepti Lora i Stoyan
Saralija
Recepti Lora i Stoyan
Kuglice od uskršnjeg kruha s domaćim namazom od čokolade
Recepti Curtis Stone
Panna cotta s jagodama poširanima u pjenušcu
Recepti Luca Ciano
Sorbet od bosiljka s mrvicama i džemom
Recepti Lora i Stoyan
Browniji s višnjama i glazurom od snijega