Ušećerena rabarbara s jagodama i sladoledom od jogurta

Ušećerena rabarbara

Rabarbaru operite i ogulite. Zadržite kožicu. Prokuhajte vodu i šećer i dodajte kožicu. Rabarbaru narežite na komade dužine duboke posude. Komade rabarbare stavite u duboku posudu. Rabarbaru prelijte tekućinom. Pokrijte rabarbaru kuhinjskim papirom i plastičnom folijom. Ostavite oko 2 sata da se ušećeri.

 

Biskvit:

Zagrijte pećnicu na 170 °C. Bosiljak grubo narežite, a potom ga sameljite s malo šećera. Postupno dodajte preostali šećer i sameljite. Prozračno istucite jaja sa šećerom s bosiljkom. Prosijte brašno i špatulom ga oprezno umiješajte u prozračnu smjesu. Smjesu stavite u lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Pecite biskvit oko 30 minuta.

 

Ocijeđeni jogurt

Izlijte jogurt u cjedilo obloženo gazom i ostavite tako preko noći. Jogurt treba odstajati najmanje dva sata, ali bolje bi bilo da odstoji cijelu noć. U dobiveni jogurt umiješajte šećer u prahu i smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje. Sačuvajte sirutku.

 

Marinirane jagode

Polovicu jagoda očistite, narežite ih na četvrtine i marinirajte u sirutki oko 10 minuta, prekrivene plastičnom folijom.

 

Sorbet od jogurta

Dobro promiješajte sastojke i napravite sladoled u aparatu za sladoled.

 

Ušećerena korica limuna

Prokuhajte vodu i šećer. Nožem za guljenje ogulite limun tako da ne gulite bijeli dio. Koricu narežite na tanke trakice i dodajte ih sirupu. Još jedanput prokuhajte. Limunovu koricu sa sirupom čuvajte u zatvorenoj staklenci.

 

Sok od jagoda

Preostale jagode stavite u zdjelu i promiješajte ih sa šećerom i vodom. Pokrijte plastičnom folijom i malo protresite. Prekrivenu zdjelu zagrijavajte na parnoj kupelji i ugasite vatru čim voda prokuha.

 

Dovršetak

Biskvit odvojite i narežite ga na kriške dimenzija 10x2 cm. Pokraj kriške biskvita stavite dva komada rabarbare. Na biskvit istisnite ocijeđeni jogurt. Stavite nekoliko mariniranih jagoda, poslužite s malo ušećerene limunove korice i sorbetom od jogurta. Na stolu poslužite uz sok od jagoda.

Sastojci

  • Ušećerena rabarbara250 g rabarbare 350 ml vode 350 g šećeraBiskvit 1 svežanj bosiljka 125 g šećera 250 g jaja 125 g brašna Ocijeđeni jogurt500 g punomasnog jogurta 2 žličice šećera u prahuMarinirane jagode200 g jagoda sirutka od ocijeđenog jogurtaSorbet od jogurta350 g punomasnog jogurta 150 g sitno mljevenog šećeraSok od jagoda250 g jagoda 100 g šećera 50 ml vodeUšećerena korica limuna150 g šećera 150 ml vode 2 limunaDodatne potrepštine: 2 duboka lima za pečenje dimenzija 20x30 cm cjedilo čista krpa ili gaza aparat za sladoled vrećica za ukrašavanje.

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve