Ušećerena rabarbara s jagodama i sladoledom od jogurta
Recept iz: Hidde de Brabander
Ušećerena rabarbara
Rabarbaru operite i ogulite. Zadržite kožicu. Prokuhajte vodu i šećer i dodajte kožicu. Rabarbaru narežite na komade dužine duboke posude. Komade rabarbare stavite u duboku posudu. Rabarbaru prelijte tekućinom. Pokrijte rabarbaru kuhinjskim papirom i plastičnom folijom. Ostavite oko 2 sata da se ušećeri.
Biskvit:
Zagrijte pećnicu na 170 °C. Bosiljak grubo narežite, a potom ga sameljite s malo šećera. Postupno dodajte preostali šećer i sameljite. Prozračno istucite jaja sa šećerom s bosiljkom. Prosijte brašno i špatulom ga oprezno umiješajte u prozračnu smjesu. Smjesu stavite u lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Pecite biskvit oko 30 minuta.
Ocijeđeni jogurt
Izlijte jogurt u cjedilo obloženo gazom i ostavite tako preko noći. Jogurt treba odstajati najmanje dva sata, ali bolje bi bilo da odstoji cijelu noć. U dobiveni jogurt umiješajte šećer u prahu i smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje. Sačuvajte sirutku.
Marinirane jagode
Polovicu jagoda očistite, narežite ih na četvrtine i marinirajte u sirutki oko 10 minuta, prekrivene plastičnom folijom.
Sorbet od jogurta
Dobro promiješajte sastojke i napravite sladoled u aparatu za sladoled.
Ušećerena korica limuna
Prokuhajte vodu i šećer. Nožem za guljenje ogulite limun tako da ne gulite bijeli dio. Koricu narežite na tanke trakice i dodajte ih sirupu. Još jedanput prokuhajte. Limunovu koricu sa sirupom čuvajte u zatvorenoj staklenci.
Sok od jagoda
Preostale jagode stavite u zdjelu i promiješajte ih sa šećerom i vodom. Pokrijte plastičnom folijom i malo protresite. Prekrivenu zdjelu zagrijavajte na parnoj kupelji i ugasite vatru čim voda prokuha.
Dovršetak
Biskvit odvojite i narežite ga na kriške dimenzija 10x2 cm. Pokraj kriške biskvita stavite dva komada rabarbare. Na biskvit istisnite ocijeđeni jogurt. Stavite nekoliko mariniranih jagoda, poslužite s malo ušećerene limunove korice i sorbetom od jogurta. Na stolu poslužite uz sok od jagoda.
Sastojci
- Ušećerena rabarbara250 g rabarbare 350 ml vode 350 g šećeraBiskvit 1 svežanj bosiljka 125 g šećera 250 g jaja 125 g brašna Ocijeđeni jogurt500 g punomasnog jogurta 2 žličice šećera u prahuMarinirane jagode200 g jagoda sirutka od ocijeđenog jogurtaSorbet od jogurta350 g punomasnog jogurta 150 g sitno mljevenog šećeraSok od jagoda250 g jagoda 100 g šećera 50 ml vodeUšećerena korica limuna150 g šećera 150 ml vode 2 limunaDodatne potrepštine: 2 duboka lima za pečenje dimenzija 20x30 cm cjedilo čista krpa ili gaza aparat za sladoled vrećica za ukrašavanje.
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Knickerbocker glory
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Ainsley Harriott
Kolačići od kokosa i limete
Recepti Mary Berry
Meringa s bobicama i šlagom
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom