Turska krema s kavom

Za sirup s kavom
- 100 g granuliranog šećera
- 30 ml espressa
Za kremu s kavom
- 150 ml espressa ili jake kave
- 100 ml punomasnog mlijeka
- 3 žumanjka
- 80 g šećera u prahu
- 1 puna žlica kukuruznog škroba
- 100 ml punomasno slatko vrhnje
Za mendiante
- 100 g tamne čokolade, nasjeckane
- 2 žlice pistacija, nasjeckanih
- 3 sušenih marelica, narezanih na trakice
- 2 komada rahat-lokuma od ruže, nasjeckana
Priprema
1. Za sirup s kavom: u manjem loncu na slabom plamenu polako zakuhajte šećer i 100 ml vode, lagano vrteći loncem. Ostavite da krčka 5-10 minuta ili dok ne postane gust i sjajan. Dodajte šalicu espressa. Ulijte u zdjelicu i ostavite 20 minuta na sobnoj temperaturi, a potom stavite u hladnjak.
2. Za kremu s kavom: u lonac srednje veličine dodajte kavu, mlijeko i prstohvat soli te ostavite da zavrije.
3. U zdjeli umutite žumanjke sa šećerom 4-5 minuta ili dok ne dobijete bijelu i pjenastu smjesu. Dodajte kukuruzni škrob.
4. Postupno dodavajte mješavinu s kavom u smjesu sa žumanjkom, neprestano miješajući pjenjačom. Vratite u lonac i nastavite miješati nad srednje jakim plamenom dok se ne pojave mjehurići i ne dobijete gustu i kremastu smjesu.
5. Maknite kremastu smjesu s plamena, ulijte je u zdjelu i stavite plastičnu foliju odmah iznad površine kreme. Ostavite sa strane dok se ne ohladi do sobne temperature, a potom je stavite u hladnjak.
6. Za mendiante: s pomoću čaše nacrtajte na papir za pečenje 6 krugova koji će vam služiti kao smjernica – neka krugovi ne budu veći od 6 cm u promjeru. Stavite papir na pladanj koji će vam stati u hladnjak.
7. Rastopite čokoladu s prstohvatom soli u loncu iznad pare ili u mikrovalnoj pećnici na niskoj temperaturi. Maknite s plamena i ostavite 15 minuta da se čokolada malo zgusne.
8. Rastopljenu čokoladu stavite s pomoću žlice u krugove na papiru za pečenje, pazeći da ne dođete do rubova krugova. Pospite pistacije, marelice te rahat-lokum. Stavite u hladnjak na najmanje 15 minuta da se stvrdne.
9. Za kremu s kavom: istucite vrhnje. Izmiješajte ohlađenu kremu s kavom da malo omekša, a potom je umiješajte u vrhnje. Stavite jednu vrhom punu žlicu kreme u čašu, potom stavite 1 žličicu sirupa, i nastavite tako izmjenjivati slojeve dok ne potrošite kremu. U svakoj čaši trebala bi biti 3-4 sloja.
10. Ostavite u hladnjaku do posluživanja. Na svaku kremu stavite poklopac od mendianta, a potom poslužite.