Trovrsni keksi
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- Za tijesto:
- 175g maslaca, omekšalog
- 75g šećera
- 175g brašna, plus još malo za pobrašnjivanje
- 75g krupice
- Za kekse s komadićima čokolade:
- 50g mliječne ili obične čokolade, komadići
- Za kekse s limunom:
- 1 limun, samo ribana korica
- 1–2 žlice demerara smeđeg šećera
- Za kekse s bademom:
- 1 žličicaekstrakta badema
- 40g listića badema
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 180°C.Obložite tri lima papirom za pečenje.
- 2. Za tijesto, stavite maslac, šećer, brašno i krupicu u zdjelu i miksajte dok se ne oblikuje mekano tijesto. Pazite da ne miksate predugo.Umjesto mikserom, možete staviti maslac i šećer u zdjelu pa mutiti kuhačom dok smjesa ne postane meka i kremasta, a zatim umiješati brašno i krupicu. Od tijesta napravite tri ista dijela i pobrašnite radnu površinu prije nego što krenete mijesiti tijesta.
- 3. Za kekse s komadićima čokolade, dodajte komadiće u jedno tijesto i oblikujte 20 kuglica. Zatim ih uz dovoljno razmaka složite na jedan lim za pečenje. Poleđinom vilice pritisnite kuglice da se oblikuju diskovi promjera oko 5cm pa ih pecite u pećnici oko 10 minuta, ili dok ne poprime zlatnosmeđu boju.
- 4. Za kekse s limunom, naribajte koricu limuna u drugo tijesto. Izvaljajte ga u oblik kobasice dugačke oko 20cm pa je uvaljajte u demerara šećer. Zamotajte plastičnom folijom i ostavite u zamrzivaču oko 30 minuta, ili dok ne postane tvrdo i gotovo zamrznuto. Narežite tijesto na 20 podjednakih kolutova debljine oko 1 cm. Složite ih uz dovoljno razmaka na drugi lim za pečenje pa pecite oko 10 minuta ili dok ne poprime blijedo zlatnosmeđu boju.
- 5. Za kekse s bademom, umiješajte ekstrakt badema i većinu listića badema u posljednji dio tijesta.Oblikujte ga u 20 kuglica i složite uz dovoljno razmaka na treći lim za pečenje. Utisnite preostale listiće badema na svaku kuglicu. Poleđinom vilice pritisnite kuglice da se oblikuju diskovi promjera oko 5cm. Pecite ih u pećnici oko 10 minuta, ili dok ne poprime zlatnosmeđu boju.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Keksi mame Emmy
Recepti Curtis Stone
Mamine pogačice sa sočnim grožđicama i tučenim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Florentineri
Recepti Kirsten Tibballs
Keksi punjeni ganacheom
Recepti Silvia Colloca
Amaretti od kave, kakaa i lješnjaka
Recepti Lora i Stoyan
Keksići od oraha s kremom od kave
Recepti Kirsten Tibballs
Keksi od čokolade i cimeta
Recepti Justine Schofield
Hrskave čokoladne ploške na kat
Recepti Justine Schofield
Keksi s marmeladom - Linzeri
Recepti Martha Stewart
Prhki sendvič keksi od badema