Troslojni čokoladni mousse
Recept iz: Kirsten Tibballs

Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- 300 ml svježeg mlijeka 35% masti (A)
- 30 ml punomasnog mlijeka
- 42 ml svježeg mlijeka 35% masti (B)
- 108 g ili 6 žumanjaka
- 60 g finog šećera
- 90 g kvalitetne crne čokolade nasjeckane
- 98 g kvalitetne mliječne čokolade nasjeckane
- 102 g kvalitetne bijele čokolade nasjeckane
- 150 ml vrhnja za šlag
- 30 g šećera u prahu
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- kakao u prahu
Priprema
- Stavite crnu čokoladu (A) u plastičnu posudu i zagrijte je ako sadrži kakao maslac. Kako biste zagrijali čokoladu, stavite je u plastičnu posudu i zagrijte u mikrovalnoj 30 sekundi nekoliko puta, dok ne dobijete smjesu 50% tekuću i 50% s komadićima čokolade. Dobro miješajte bez povećavanja topline, dok se sva čokolada ne istopi. Ako je ostalo još komadića čokolade, možete blago zagrijavati posudu fenom za kosu uz miješanje. Stavite čokoladu u vrećicu sa zip zatvaračem. Posipajte čokoladu po staklenoj čašici kako biste napravili dekoraciju. Ostavite 5 minuta da se slegne.
- Stavite mlijeko(A) u posudu i umutite tako da ima čvrstinu, ali da i dalje propada i ostavite u hladnjaku. Prokuhajte mlijeko (A) i mlijeko(B) zajedno i posebno umutite žumanjke i šećer u zdjeli. Ulijte prokuhano mlijeko (A) i (B) preko umućenih jaja i šećera i dobro izmutite.
- Smjesu vratite u posudu i vratite na štednjak na nisku vatru, uz redovno mješanje.
- Zagrijte smjesu do 75 °C kako biste napravili kremu. Ako nemate termometar za izmjeriti temperaturu, mješajte drvenom kuhačom, da biste provjerili gustoću uz mješanje prevucite prstom po smjesi. Ako se smjesa vrati u napravljenu liniju, nije još gotova. Ali čim smjesa stoji s obje strane linije, spremna je. Smjesu odmah prelijte u posudu. Smjesu treba razdijeliti u tri jednake posudice i ostaviti sa strane.
- Stavite po jednu vrstu čokolade u svaku smjesu. (Bolje je istopiti čokoladu prije stavljanja u smjesu). Mješajte dok se sve ne sjedini. Trebali biste imati tri vrste preljeva (mliječna, bijela i crna čokolada). Jednako rasporedite tučeno slatko vrhnje u svaku posudu. Mousse, počevši od crne čokolade, rasporedite jednako na svih 6 čaša. Čaše ostavite u hladnjaku da se slegnu 20 minuta. Dodajte sloj mliječnog moussa na vrh moussa od crne čokolade, jednako raspoređen na svih 6 čaša. Ostavite čašice u hladnjaku na 20 minuta da se slegne i zatim dodajte sloj moussa od bijele čokolade. Na kraju sve čašice ostavite u hladnjaku 4 sata da se slegnu i onda servirajte.
- Preljev od vanilije
- Stavite sve sastojke u posudu i ručno umutite dok ne dobijete kremastu smjesu.
- Smjesu ulijte u vrećicu za šlag sa zvjezdastim izlazom i ukrasite mousse s kružnim otiskom šlaga na površini. Na kraju posipajte kakaom u prahu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća