Troslojna čokoladna pjenica
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- Pjenica
- 300 ml svježeg vrhnja 35% masnoće (A)
- 30 ml punomasnog mlijeka
- 42 ml svježeg vrhnja 35% masnoće (B)
- 108 g ili 6 žutanjaka
- 60 g sitnog (kotač) šećera
- 90 g tamne čokolade visoke kvalitete, narezane
- 98 g mliječne čokolade visoke kvalitete, narezane
- 102 g bijele čokolade visoke kvalitete, narezane
- Chantilly krema od vanilije
- 150 ml svježeg vrhnja
- 30 g sitnog (kotač) šećera
- ½ žličica paste od vanilije
- Nizozemski prerađeni kakao prah, za posipanje
Priprema
- Pjenica-U plastičnu zdjelu stavite čokoladu i temperirajte je kao da sadrži maslac od kakaa. Za temperiranje čokolade, stavite je u plastičnu zdjelu i zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici po 30 sekundi dok ne dobijete 50% tekuće stanje, a 50% komadići čokolade.
- Žustro promiješajte bez dodatnog zagrijavanja dok se čokolada ne rastopi. Ako vam ostane par tvrdoglavih komadića, čokoladu zagrijavajte sa sušilom za kosu uz miješanje.
- Čokoladu stavite u vrećicu koja se može zatvoriti.
- Istisnite čokoladu uz unutarnji rub čašice kako biste dobili efekt curenja. Ostavite da se stisne 5 minuta na sobnoj temperaturi.
- U zdjelu stavite vrhnje (A) i miksajte do meke teksture, tek toliko da ima volumen, ali ne prečvrsti, zatim stavite u hladnjak. Zajedno zakuhajte mlijeko i vrhnje (B) u loncu, a u zdjeli izmiješajte žutanjke i šećer.
- Skuhano mlijeko i vrhnje prelijte po žutanjcima i šećeru, zatim vratite na slabu vatru i miješajući bez prestanka kuhajte na 75°C dok se ne stvori krema.
- Ako nemate termometar, miješajte drvenom žlicom, a kako biste znali da je krema gotova, umočite žlicu u smjesu, izvadite i prstom napravite liniju po žlici. A
- ko smjesa curi preko linije znači da nije gotova, a ako ne curi, onda je spremna. Prebacite je u zdjelu. Kremu podijelite u tri odvojene zdjele i ostavite sa strane.
- Svaku vrstu čokolade stavite u odvojenu zdjelu s kremom (možda će vam biti lakše ako djelomično otopite čokoladu prije dodavanja u zdjelice, u slučaju da vam se krema previše ohladila).
- Miješajte dok se ne sjedine. To će vam dati tri različite vrste kreme (mliječnu, bijelu i tamnu). U svaku zdjelicu stavite jednaku količinu djelomično tučenog vrhnja i umiješajte. Počnite s pjenicom od tamne čokolade, jednakomjerno podijelite između čest čašica.
- Stavite u hladnjak na 20 minuta da se stisne. Na vrh tamne čokolade dodajte sloj pjenice od mliječne čokolade, ravnomjerno podijelite na šest čašica. Stavite u hladnjak na dodatnih 20 minuta, te dovršite slojem pjenice od bijele čokolade.
- Stavite u hladnjak na još četiri sata prije posluživanja.
- Chantilly krema od vanilije- Sve sastojke stavite u zdjelu i miješajte ručno ili u samostojećem mikseru, dok ne postignete smjesu koju možete istiskivati.
- Prebacite u jednokratnu dresir vrećicu i istisnite kružne oblike uz pomoć nastavka (zvjezdica) na vrh pjenice.
- Dovršite posipanjem kakao praha po vrhu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća