Trobojni njoki u kremastom orašastom umaku
Recept iz: Michela Chiappa
Priprema:
Zagrijte malo vode u velikoj tavi za umak, dodajte neoguljeni krumpir i pustite da se kuha dok ne zavrije – 30 min do sat, ovisno o veličini krumpira (vidi savjet kuharice). Zaista je važno da ne gulite krumpire i da ih kuhate s korom.
Pažljivo ocijedite krumpire i odstranite im koru dok su još vrući. Pomozite si ih pridržati koristeći se kuhinjskom krpom.
Izgnječite krumpir dok je vruć i začinite ga solju. Pokušajte načiniti krumpir što je moguće mekanijim i podatnijim; rabite gnječilicu za krumpir ako je imate.
Dodajte smjesi 1 jaje i 150 g glatkog brašna i miješajte je dok ne dobijete podatno tijesto. Ako je tijesto premekano, dodajte malo brašna, a ako je prečvrsto, dodajte još jedno jaje.
Kušajte tijesto i dodajte soli ako je potrebno. Podijelite tijesto u tri zdjele kako biste ga pripremili za bojenje.
Dodajte pire od rajčice jednoj smjesi i mijesite dok se boja ravnomjerno ne rasporedi. Pomiješajte sitno sjeckanu rikolu s drugom smjesom i mijesite dok se boja ne ujednači. Ostavite treću smjesu neobojenu. Ako se dijelovi tijesta čine vlažnima, dodajte malo brašna dok tijesto ne postane čvrsto i neljepljivo.
Oblikovanje njoka:
Pobrašnite radnu plohu i razvaljajte tijesto u oblik dugačkih cigara ili kobasica; što su manje, to bolje. Nožem narežite tijesto na kvadratiće podjednake veličine – otprilike 1 cm.
Pobrašnite pladanj palentom kamo ćete odlagati njoke. Pokušajte ne natrpati pladnjeve kako se njoki ne bi lijepili. Možete ih zamrznuti na pladnjevima (vidi savjet kuharice) ili ih možete kuhati svježe.
U lonac ulijte vodu i posolite je te stavite na vatru da se zagrije dok spremate umak.
Priprema umaka:
Ulijte vrhnje u manji lonac i zagrijte na niskoj temperaturi. Dodajte lješnjake i naribani parmezan zajedno s prstohvatom soli i papra te malo naribanog muškatnog oraščića.
Miješajte dok se sastojci dobro ne prožmu i nastavite lagano zagrijavati umak dok se ne zgusne.
Kuhanje njoka:
Stavite njoke u vrelu vodu i kuhajte dok ne počnu plutati po površini vode (kada plutaju, znači da su skuhani; potrebno im je 1-2 min).
Izvadite ih iz vode pomoću žlice s rupicama i stavite u posudu za posluživanje. Prelijte kremastim umakom i na kraju pospite naribanim parmezanom.
Savjet kuharice:
Uvijek kuhajte krumpire s korom kako ne bi postali vlažni. Neoguljene krumpire možete i ispeći u pećnici, što im pomaže da ostanu suhi i daje im intenzivniji okus. Probodite krumpir vilicom, premažite ga maslinovim uljem i pecite u pećnici na srednjoj temperaturi 45-60 min (dok ne omekša). Zatim ih ogulite i nastavite kako je prethodno navedeno.
Također je preporučljivo prekuhati krumpir, što poslije olakšava njegovo gnječenje. Pobrinite se da uvijek gnječite krumpir dok je vruć i da ga dovoljno dobro izgnječite da se ne naprave grudice.
Sastojci
- Sastojci: 500 g brašnastih krumpira; najbolji su veliki krumpiri za pečenje 1-2 jaja 150-200 g glatkog brašna 2 žlice pirea od rajčice 1 šaka sitno sjeckane rikole (otprilike 50 g) Palenta za posipanjeZa umak:300 ml tekućeg vrhnja 1 šaka lješnjaka (otprilike 50 g) mljevenih u multipraktiku 2 šake naribanog parmezana (otprilike 50 g) prstohvat soli i papra mrvica naribanog muškatnog oraščićaZa posluživanje: još malo naribanog parmezana
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michela Chiappa
Njoki s ricottom u duginim bojama
Recepti Michela Chiappa
Klasični talijanski biskvit
Recepti Michela Chiappa
Krema od ricotte
Recepti Michela Chiappa
Povrtne lazanje s gljivama
Recepti Michela Chiappa
Bezglutenski kolač s kruškama, medom i bademima
Recepti Michela Chiappa
Jednostavna glatka pašteta od pilećih jetrica
Recepti Michela Chiappa
Kolač od naranči i badema sa sirupom Panforte
Recepti Michela Chiappa
Umak od peršina i češnjaka - salsa verde
Recepti Michela Chiappa
Punjena mocca torta
Recepti Michela Chiappa
Mamini ražnjići s mesnim okruglicama - Spiedini