Trobojni njoki u kremastom orašastom umaku

Trobojni njoki u kremastom orašastom umaku

Opis

Priprema:

Zagrijte malo vode u velikoj tavi za umak, dodajte neoguljeni krumpir i pustite da se kuha dok ne zavrije – 30 min do sat, ovisno o veličini krumpira (vidi savjet kuharice). Zaista je važno da ne gulite krumpire i da ih kuhate s korom.

Pažljivo ocijedite krumpire i odstranite im koru dok su još vrući. Pomozite si ih pridržati koristeći se kuhinjskom krpom.

Izgnječite krumpir dok je vruć i začinite ga solju. Pokušajte načiniti krumpir što je moguće mekanijim i podatnijim; rabite gnječilicu za krumpir ako je imate.

Dodajte smjesi 1 jaje i 150 g glatkog brašna i miješajte je dok ne dobijete podatno tijesto. Ako je tijesto premekano, dodajte malo brašna, a ako je prečvrsto, dodajte još jedno jaje.

Kušajte tijesto i dodajte soli ako je potrebno. Podijelite tijesto u tri zdjele kako biste ga pripremili za bojenje.

Dodajte pire od rajčice jednoj smjesi i mijesite dok se boja ravnomjerno ne rasporedi. Pomiješajte sitno sjeckanu rikolu s drugom smjesom i mijesite dok se boja ne ujednači. Ostavite treću smjesu neobojenu. Ako se dijelovi tijesta čine vlažnima, dodajte malo brašna dok tijesto ne postane čvrsto i neljepljivo.

 

Oblikovanje njoka:

Pobrašnite radnu plohu i razvaljajte tijesto u oblik dugačkih cigara ili kobasica; što su manje, to bolje. Nožem narežite tijesto na kvadratiće podjednake veličine – otprilike 1 cm.

Pobrašnite pladanj palentom kamo ćete odlagati njoke. Pokušajte ne natrpati pladnjeve kako se njoki ne bi lijepili. Možete ih zamrznuti na pladnjevima (vidi savjet kuharice) ili ih možete kuhati svježe.

U lonac ulijte vodu i posolite je te stavite na vatru da se zagrije dok spremate umak.

 

Priprema umaka:

Ulijte vrhnje u manji lonac i zagrijte na niskoj temperaturi. Dodajte lješnjake i naribani parmezan zajedno s prstohvatom soli i papra te malo naribanog muškatnog oraščića.

Miješajte dok se sastojci dobro ne prožmu i nastavite lagano zagrijavati umak dok se ne zgusne.

 

Kuhanje njoka:

Stavite njoke u vrelu vodu i kuhajte dok ne počnu plutati po površini vode (kada plutaju, znači da su skuhani; potrebno im je 1-2 min).

Izvadite ih iz vode pomoću žlice s rupicama i stavite u posudu za posluživanje. Prelijte kremastim umakom i na kraju pospite naribanim parmezanom.

 

Savjet kuharice:

Uvijek kuhajte krumpire s korom kako ne bi postali vlažni. Neoguljene krumpire možete i ispeći u pećnici, što im pomaže da ostanu suhi i daje im intenzivniji okus. Probodite krumpir vilicom, premažite ga maslinovim uljem i pecite u pećnici na srednjoj temperaturi 45-60 min (dok ne omekša). Zatim ih ogulite i nastavite kako je prethodno navedeno.

Također je preporučljivo prekuhati krumpir, što poslije olakšava njegovo gnječenje. Pobrinite se da uvijek gnječite krumpir dok je vruć i da ga dovoljno dobro izgnječite da se ne naprave grudice.

Sastojci

Sastojci:

  • 500 g brašnastih krumpira; najbolji su veliki krumpiri za pečenje
  • 1-2 jaja
  • 150-200 g glatkog brašna
  • 2 žlice pirea od rajčice
  • 1 šaka sitno sjeckane rikole (otprilike 50 g)
  • Palenta za posipanje

Za umak:

  • 300 ml tekućeg vrhnja
  • 1 šaka lješnjaka (otprilike 50 g)
  • mljevenih u multipraktiku
  • 2 šake naribanog parmezana (otprilike 50 g)
  • prstohvat soli i papra
  • mrvica naribanog muškatnog oraščića

Za posluživanje:

  • još malo naribanog parmezana

Povezani recepti