Tostirana ječmena kaša s rižotom od gljiva
Recept iz: Rachel Khoo
Stavite ječmenu kašu u veliku suhu tavu i tostirajte je oko 3 minute dok ne posmeđi, redovito tresući.
Maknite s vatre i ostavite po strani.
Stavite kockicu maslaca u tavu i dodajte luk i prstohvat soli.
Neka se znoji 5 minuta na slaboj vatri, a zatim dodajte mrkvu i piment. Nastavite pržiti dok luk ne postane mekan. Dodajte temeljac i tostirani ječam te kuhajte još 20 minuta ili dok ječam ne postane mekan.
Povremeno promiješajte i dodajte još temeljca ako postane suho. Stavite 2 kockice maslaca u drugu tavu i kad zacvrči, ubacite gljive. Začinite solju.
Pržite nekoliko minuta na jakoj vatri dok ne postane zlaćane boje, a zatim posipajte s većim dijelom peršina. Netom prije serviranja, umiješajte vrhnje u rižoto. Razdijelite rižoto u zdjelice i rasporedite gljive. Naribajte povrh malo sira i posipajte s preostalim peršinom.
Savjet: Rižoto je odlična osnova za mnogo različitih nadjeva i povrća. Ponekad ubacim i šaku smrznutog graška u smjesu ili komadićima dimljene ribe umjesto gljiva. Ovo je sjajno skuhati kad u hladnjaku imate razne ostatke.
Sastojci
- 280g ječmene kaše
- 3 kockice maslaca
- 1 luk, oguljen i sitno nasjeckan
- prstohvat morske soli
- 1 srednje velika mrkva, oguljena i sitno nasjeckana
- 1 žličica mljevenog pimenta
- 1½ litra vrućeg povrtnog ili pilećeg temeljca
- 200g gljiva lisičica, očišćenih četkom
- stručak svježeg, nasjeckanog lišća peršina
- 5 žlica kiselog vrhnja
- 50g sira Västerbotten, zrelog Cheddara ili parmezana, naribanog
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Rachel Khoo
Dimljene kobasice stroganoff
Recepti Rachel Khoo
Kokosovi keksi od bijele čokolade s bobicama
Recepti Rachel Khoo
Pita od sira Västerbotten