Stavite ječmenu kašu u veliku suhu tavu i tostirajte je oko 3 minute dok ne posmeđi, redovito tresući.  

Maknite s vatre i ostavite po strani.  

Stavite kockicu maslaca u tavu i dodajte luk i prstohvat soli.

Neka se znoji 5 minuta na slaboj vatri, a zatim dodajte mrkvu i piment. Nastavite pržiti dok luk ne postane mekan. Dodajte temeljac i tostirani ječam te kuhajte još 20 minuta ili dok ječam ne postane mekan.  

Povremeno promiješajte i dodajte još temeljca ako postane suho. Stavite 2 kockice maslaca u drugu tavu i kad zacvrči, ubacite gljive. Začinite solju.

Pržite nekoliko minuta na jakoj vatri dok ne postane zlaćane boje, a zatim posipajte s većim dijelom peršina. Netom prije serviranja, umiješajte vrhnje u rižoto. Razdijelite rižoto u zdjelice i rasporedite gljive. Naribajte povrh malo sira i posipajte s preostalim peršinom.  

Savjet: Rižoto je odlična osnova za mnogo različitih nadjeva i povrća. Ponekad ubacim i šaku smrznutog graška u smjesu ili komadićima dimljene ribe umjesto gljiva. Ovo je sjajno skuhati kad u hladnjaku imate razne ostatke.

Sastojci

  • 280g ječmene kaše
  • 3 kockice maslaca
  • 1 luk, oguljen i sitno nasjeckan
  • prstohvat morske soli
  • 1 srednje velika mrkva, oguljena i sitno nasjeckana
  • 1 žličica mljevenog pimenta
  • 1½ litra vrućeg povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 200g gljiva lisičica, očišćenih četkom
  • stručak svježeg, nasjeckanog lišća peršina
  • 5 žlica kiselog vrhnja
  • 50g sira Västerbotten, zrelog  Cheddara ili parmezana, naribanog

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve