Toskanski ragu

Lora i Stoyan donose vam odlične recepte savršene za svaku kuhinju. Recepti ovog dua poznati su po svojim jedinstvenim okusima koje kombiniraju klasičnim namirnicama. 

Sastojci

  • Sastojci
  • 1 kg svinjske lopatice
  • 500 ml crnog vina (chianti)
  • 1 grančica ružmarina
  • 2 mrkve
  • 2 celera
  • 2 luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 konzeva rajčice (400 g)
  • 10 g sušenih porcini gljiva
  • 1 sušena čili papričica (peperoncino)
  • 2 lovorova lista
  • 4 sjemenke borovice
  • 1 klinčić
  • 50 ml maslinovog ulja
  • sol i papar po želji
  • sir pecorino za posipanje
  • ulje od tartufa (po želji)
  • Za tjesteninu
  • 500 g talijanskog brašna tip 00 + dodatno za posipanje
  • 30-40 ml ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 1/4 žličice soli

Priprema

  • 1. Vrlo sitno nasjeckajte meso (skoro kao mljeveno). Zalijte vinom i dodajte grančicu ružmarina, ugrubo zdrobljene sjemenke borovice i klinčić. Ostavite u hladnjaku preko noći. Vino zatim procijedite i sačuvajte.
  • 2. Ogulite luk, mrkvu, celer i češnjak, a zatim ih sitno nasjeckajte. Popržite na maslinovom ulju. Dodajte meso i dobro ispržite.
  • 3. Dodajte vino i zdrobljene rajčice iz konzerve.
  • 4. Začinite smrvljenim porcini gljivama, lovorovim listom, ugrubo izmrvljenom čili papričicom te s malo soli i papra. Kuhajte 3-4 sata na slaboj vatri.
  • 5. Za tjesteninu, pomiješajte 200 ml mlake vode, brašno, maslinovo ulje i sol. Umijesite glatko tijesto. Pokrijte plastičnom folijom i pustite da odstoji oko 30 minuta.
  • 6. Izvaljajte tijesto na debljinu od 0,5 cm na pobrašnjenoj radnoj površini. Nožem izrežite tijesto na trakice širine 0,5 cm, a zatim ih rukama oblikujte u spirale. Kuhajte tjesteninu u slanoj vodi.
  • 7. Stavite ragu u tavu, dodajte kuhanu tjesteninu, ulijte malo vode u kojoj se tjestenina kuhala i sve zajedno kuhajte 1-2 minute. Poslužite s ribanim sirom pecorino i uljem od tartufa.

Povezani recepti

Vidi sve