Toskanske Piškote (Cantucci)

Osim što je poznata američka poslovna žena, Martha Stewart poznata je kuharica. Donosi vam svoje omiljene recepte!

Sastojci

  • 2 1/2 šalice neizbjeljenog oštrog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica kosher soli
  • 3 velika jaja i jedan lagano tučen bjelanjak
  • 1 1/4 šalice kristal šećera
  • sitno ribana kora jedne naranče
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica sirovih badema lagano tostiranih i grubo nasjeckanih
  • 1 šalica pistacija lagano tostiranih
  • 1 šalica sušenih bresaka nasjeckanih
  • 3/4 šalice sušenih višanja nasjeckanih
  • 2 žlice grubog šećera za posipanje

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 180°C, stavite rešetke na vrh i na dno. U srednjoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
  • 2. Električnim mikserom na koji je pričvršćen nastavak za miješanje tucite jaja i kristal šećer dok smjesa ne postane blijeda i gusta, oko 5 minuta. Umiješajte koru naranče i vaniliju. Postepeno umiješajte smjesu s brašnom dok se ne sjedini. Umiješajte orašaste plodove i sušeno voće.
  • 3. Tijesto ravnomjerno rasporedite u dva lima obložena papirom za pečenje tako da svaka polovica tvori pravokutnik dimenzija 23x13cm. Vrhove premažite jajetom i pospite svaki jednom žlicom grubog šećera.
  • 4. Pecite 25-30 minuta dok ne postanu smeđi, a vrhovi čvrsti na dodir. Okrenite nakon pola vremena pečenja. Limove stavite na žičanu rešetku i ostavite da se keksi hlade 30 minuta. Smanjite temperaturu pećnice na 150°C.
  • 5. Pravokutnik po pravokutnik tijesta premjestite na dasku za rezanje. Nazubljenim nožem dijagonalno narežite kriške debljine 1,5 cm. Posložite na novi papir za pečenje tako da izrezana strana bude položena.
  • 6. Pecite oko 40 minuta. Nakon pola vremena pečenja okrenite kekse i limove. Limove stavite na žičanu rešetku i ostavite da se keksi ohlade. Keksi se mogu držati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 2 tjedna.

Povezani recepti

Vidi sve