Tortilje sa salatom gado gado

Odmah nakon srednje škole Danny Jansen (1979.) znao je da želi postati kuhar ili ugostitelj. Išao je u kuharsku školu u Bredi pohađajući program Učim i radim. Vrijednim radom i talentom kročio je sebi put od stonegrill restorana do onih uglednih.

Negdje na tom putu otkrio je svoju “slatku stranu” i odlučio se koncentrirati na slastice. Radio je kao glavni slastičar u nekoliko restorana i hotela. Godine 2001. na poziv Rudolpha van Veena pridružio se timu emisije Život i kulinarstvo. Pet godina poslije počinje raditi za časopise Culinaire Saisonnier i Pâtisserie & Desserts.

Sastojci

  • Tortilje sa salatom gado gado
  • 2 jaja 400 g špinata
  • 1 češanj češnjaka
  • sol i svježe mljeveni papar
  • 250 g tofua
  • 200 g mahuna
  • 50 g klica graha
  • 2 velika krumpira
  • 1 krastavac
  • 2 glavice salate "little gem"
  • 8 pšeničnih tortilja
  • Za posipanje:
  • 2 žlice prženog luka
  • 50 g empinga (indonezijski čips)
  • 50 g krupuk udanga (krekeri od škampa)
  • Ljuti umak od maslaca od kikirikija:
  • 1 žlica suncokretova ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 ljutika 150 ml kokosova mlijeka
  • 2 žlice slatkog umaka od soje
  • 2 žličice sambal oeleka (umak na bazi ljutih papričica)
  • 2 žlice maslaca od kikirikija
  • 1 žlica palmina šećera
  • Dodatne potrepštine:
  • ulje za prženje

Priprema

  • 1. Zakuhajte vodu i kuhajte jaja oko 9 minuta, tako da budu tvrdo kuhana.
  • 2. Špinat operite i otkinite tvrdu stabljiku.
  • 3. Češnjak ogulite i nasjeckajte.
  • 4. Zagrijte tavu s malo ulja i pržite češnjak, dodajte špinat i pržite dok se špinat ne skupi. Špinat začinite s malo soli i svježe mljevenim paprom.
  • 5. Ocijedite špinat.
  • 6. Tofu narežite na dugačke trakice.
  • 7. Zagrijte malo ulja u lončiću i popržite tofu s obje strane tako da bude hrskav i zlatnosmeđe boje.
  • 8. Ocijedite na kuhinjskom papiru.
  • 9. Krumpire ogulite i narežite na kriške. Mahune očistite i prepolovite.
  • 10. Zakuhajte vodu i blanširajte mahune tako da budu al dente.
  • 11. Ohladite ih u vodi s ledom.
  • 12. Potom blanširajte klice graha.
  • 13. U istoj vodi skuhajte krumpire i ohladite ih.
  • 14. Krastavac narežite tako da bude iste veličine kao i tofu.
  • 15. Salatu "little gem" narežite na 4 komada.
  • 16. Češnjak ogulite i nasjeckajte.
  • 17. Ogulite i nasjeckajte ljutiku.
  • 18. Zagrijte ulje u loncu i pržite češnjak i ljutiku oko 2 minute.
  • 19. Dodajte kokosovo mlijeko, umak od soje, sambal i maslac od kikirikija te pjenjačom miješajte dok ne dobijete glatki umak.
  • 20. Dodajte palmin šećer i zakuhajte umak.
  • 21. Miješajte dok se šećer ne otopi te potom maknite lonac s vatre. Ostavite umak da se ohladi.

Povezani recepti

Vidi sve