Tortilje sa salatom gado gado
Recept iz: Danny Jansen

Odmah nakon srednje škole Danny Jansen (1979.) znao je da želi postati kuhar ili ugostitelj. Išao je u kuharsku školu u Bredi pohađajući program Učim i radim. Vrijednim radom i talentom kročio je sebi put od stonegrill restorana do onih uglednih.
Negdje na tom putu otkrio je svoju “slatku stranu” i odlučio se koncentrirati na slastice. Radio je kao glavni slastičar u nekoliko restorana i hotela. Godine 2001. na poziv Rudolpha van Veena pridružio se timu emisije Život i kulinarstvo. Pet godina poslije počinje raditi za časopise Culinaire Saisonnier i Pâtisserie & Desserts.
Sastojci
- Tortilje sa salatom gado gado
- 2 jaja 400 g špinata
- 1 češanj češnjaka
- sol i svježe mljeveni papar
- 250 g tofua
- 200 g mahuna
- 50 g klica graha
- 2 velika krumpira
- 1 krastavac
- 2 glavice salate "little gem"
- 8 pšeničnih tortilja
- Za posipanje:
- 2 žlice prženog luka
- 50 g empinga (indonezijski čips)
- 50 g krupuk udanga (krekeri od škampa)
- Ljuti umak od maslaca od kikirikija:
- 1 žlica suncokretova ulja
- 1 češanj češnjaka
- 1 ljutika 150 ml kokosova mlijeka
- 2 žlice slatkog umaka od soje
- 2 žličice sambal oeleka (umak na bazi ljutih papričica)
- 2 žlice maslaca od kikirikija
- 1 žlica palmina šećera
- Dodatne potrepštine:
- ulje za prženje
Priprema
- 1. Zakuhajte vodu i kuhajte jaja oko 9 minuta, tako da budu tvrdo kuhana.
- 2. Špinat operite i otkinite tvrdu stabljiku.
- 3. Češnjak ogulite i nasjeckajte.
- 4. Zagrijte tavu s malo ulja i pržite češnjak, dodajte špinat i pržite dok se špinat ne skupi. Špinat začinite s malo soli i svježe mljevenim paprom.
- 5. Ocijedite špinat.
- 6. Tofu narežite na dugačke trakice.
- 7. Zagrijte malo ulja u lončiću i popržite tofu s obje strane tako da bude hrskav i zlatnosmeđe boje.
- 8. Ocijedite na kuhinjskom papiru.
- 9. Krumpire ogulite i narežite na kriške. Mahune očistite i prepolovite.
- 10. Zakuhajte vodu i blanširajte mahune tako da budu al dente.
- 11. Ohladite ih u vodi s ledom.
- 12. Potom blanširajte klice graha.
- 13. U istoj vodi skuhajte krumpire i ohladite ih.
- 14. Krastavac narežite tako da bude iste veličine kao i tofu.
- 15. Salatu "little gem" narežite na 4 komada.
- 16. Češnjak ogulite i nasjeckajte.
- 17. Ogulite i nasjeckajte ljutiku.
- 18. Zagrijte ulje u loncu i pržite češnjak i ljutiku oko 2 minute.
- 19. Dodajte kokosovo mlijeko, umak od soje, sambal i maslac od kikirikija te pjenjačom miješajte dok ne dobijete glatki umak.
- 20. Dodajte palmin šećer i zakuhajte umak.
- 21. Miješajte dok se šećer ne otopi te potom maknite lonac s vatre. Ostavite umak da se ohladi.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Danny Jansen
Panirani mango s čokoladnim mousseom
Recepti Danny Jansen
Brzi recept za ukiseljeno povrće
Recepti Danny Jansen
Povrće iz woka s kozicama s češnjakom
Recepti Danny Jansen
Okruglice u umaku od kikirikija
Recepti Danny Jansen
Tikvica punjena na azijski način
Recepti Danny Jansen
Bala bala
Recepti Danny Jansen
Pohana piletina padang
Recepti Danny Jansen
Džepići s nadjevom od skuše
Recepti Danny Jansen
Rebarca na balijski način