Tortice s rajčicama i Croque monsieur

Tortice s rajčicama i Croque monsieur

Opis

Priprema:

U dublji lonac stavite vodu i pustite da zakuha.

Rajčice s donje strane zarežite u obliku +.

U posebnu posudu natočite vodu i dodajte led.

U vrelu vodu ubacite rajčice, odbrojite pet sekundi, izvadite ih i stavite u ledenu vodu. Ostavite neko vrijeme, izvadite rajčice iz ledene vode i, potežući za zarezani dio, ogulite im kožu.

Oguljenim rajčicama odrežite gornji dio i izdubite ih nožem. Pripazite da ih ne probušite i ne pokvarite im kupolasti oblik.

Otrgnite podulji komad papirnatog ručnika, u dvostrukom sloju prostrite ga na radnu plohu, između dva sloja rasporedite izdubljene rajčice i bez pritiskanja pokupite višak tekućine. Ostavite da se neko vrijeme tako suše.

Za pripremu namaza u dublju posudu stavite bosiljak, bademe i rikolu, dodajte pola čajne čašice maslinova ulja i sastojke miksajte ručnim mikserom dok ne dobijete pire.

Na lim za pečenje stavite masni papir.

Komade lisnatog tijesta poredajte na ravnu površinu, na svaki stavite otprilike jednu jušnu žlicu krem sira i lagano ga razmažite, a na krem sir stavite po jednu jušnu žlicu namaza koji ste pripremili.

Ogulite češnjak, narežite na tanke listiće i rasporedite na šest komada lisnatog tijesta.

Sir iz sepeta s crnim kimom narežite tako da za svaki komad lisnatog tijesta dobijete dvije male kriške. Rasporedite ga na lisnato tijesto.

Uzmite rajčice i poput kupole ih položite na lisnato tijesto. Dok to radite, pripazite da sastojci koje ste stavili na lisnato tijesto ostanu unutar rajčice. Stavite lisnato tijesto na lim za pečenje.

Kako biste uklonili kiselost rajčice, svaku pospite prstohvatom smeđeg šećera. Dodajte i malo soli. Stavite lisnato tijesto u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite otprilike 8-10 minuta, dok tijesto ne nabubri i dobije boju. S vremena na vrijeme provjerite.

Za croque monsieur od kruha po želji od kojeg možete dobiti velike kriške odrežite dvije.

Dva jaja razbijte u posudu, dodajte jušnu žlicu mlijeka i desertnu žlicu brašna te istucite pjenjačom. Mješavinu prebacite u tanjur u koji će vam stati kruh i dobro ga s obiju strana uvaljajte u nju.

Uzmite veliku krišku mesarskog sudžuka i uklonite ovojnicu. Stavite je u tavu bez ulja i pržite.

Od kačkavalja odrežite 3-4 tanke kriške. Svježi origano grubo nasjeckajte i zajedno sa sirom stavite na zapečenu stranu sudžuka. Tako će se sir rastopiti dok pržite drugu stranu.

Drugu tavu stavite na štednjak, zagrijte i namastite maslacem. Prije nego što se maslac sasvim rastopi, u tavu stavite kruh s jajima i uz okretanje pržite dok obje strane ne dobiju laganu boju.

Kad kruh dobije boju, na jednu krišku stavite sudžuk sa sirom i origanom i poklopite drugom kriškom.

U tavi u kojoj se pržio kruh razbijte jaje i ispržite ga.

Iz pećnice izvadite tortice s rajčicom.

Croque monsieur stavite na dasku za rezanje i razrežite na 2-3 jednaka komada. Jedan stavite na tanjur za posluživanje i na njega stavite jaje koje ste ispržili. Pokraj njega stavite torticu s rajčicom, prelijte s malo maslinova ulja i namaza koji ste pripremili i poslužite.

Sastojci

Za tortice s rajčicama

  • 6 rajčica
  • 6 komada lisnatog tijesta
  • 6 jušnih žlica krem sira
  • češanj češnjaka
  • kolut sira iz košarice (sepet) s crnim kimom
  • crni šećer
  • sol

Za namaz

  • šaka bosiljka
  • 10 badema
  • šaka rikole
  • maslinovo ulje

Za croque monsieur

  • 2 velike kriške kruha
  • 3 jaja
  • jušna žlica mlijeka
  • desertna žlica brašna
  • mesarski sudžuk
  • kolut sira kačkavalja
  • 4 grančice svježeg origana
  • desertna žlica maslaca

Povezani recepti