Tortice s rajčicama i Croque monsieur
Recept iz: Hazer Amani

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova. 2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef. Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja.
Sastojci
- Za tortice s rajčicama 6 rajčica 6 komada lisnatog tijesta 6 jušnih žlica krem sira češanj češnjaka kolut sira iz košarice (sepet) s crnim kimom crni šećer solZa namaz šaka bosiljka 10 badema šaka rikole maslinovo uljeZa croque monsieur 2 velike kriške kruha 3 jaja jušna žlica mlijeka desertna žlica brašna mesarski sudžuk kolut sira kačkavalja 4 grančice svježeg origana desertna žlica maslaca
Priprema
- 1. U dublji lonac stavite vodu i pustite da zakuha.
- 2. Rajčice s donje strane zarežite u obliku +.
- 3. U posebnu posudu natočite vodu i dodajte led.
- 4. U vrelu vodu ubacite rajčice, odbrojite pet sekundi, izvadite ih i stavite u ledenu vodu.
- 5. Ostavite neko vrijeme, izvadite rajčice iz ledene vode i, potežući za zarezani dio, ogulite im kožu.
- 6. Oguljenim rajčicama odrežite gornji dio i izdubite ih nožem.
- 7. Pripazite da ih ne probušite i ne pokvarite im kupolasti oblik.
- 8. Otrgnite podulji komad papirnatog ručnika, u dvostrukom sloju prostrite ga na radnu plohu, između dva sloja rasporedite izdubljene rajčice i bez pritiskanja pokupite višak tekućine.
- 9. Ostavite da se neko vrijeme tako suše.
- 10. Za pripremu namaza u dublju posudu stavite bosiljak, bademe i rikolu, dodajte pola čajne čašice maslinova ulja i sastojke miksajte ručnim mikserom dok ne dobijete pire.
- 11. Na lim za pečenje stavite masni papir.
- 12. Komade lisnatog tijesta poredajte na ravnu površinu, na svaki stavite otprilike jednu jušnu žlicu krem sira i lagano ga razmažite, a na krem sir stavite po jednu jušnu žlicu namaza koji ste pripremili.
- 13. Ogulite češnjak, narežite na tanke listiće i rasporedite na šest komada lisnatog tijesta.
- 14. Sir iz sepeta s crnim kimom narežite tako da za svaki komad lisnatog tijesta dobijete dvije male kriške.
- 15. Rasporedite ga na lisnato tijesto.
- 16. Uzmite rajčice i poput kupole ih položite na lisnato tijesto.
- 17. Dok to radite, pripazite da sastojci koje ste stavili na lisnato tijesto ostanu unutar rajčice.
- 18.
- Stavite lisnato tijesto na lim za pečenje.
- 19. Kako biste uklonili kiselost rajčice, svaku pospite prstohvatom smeđeg šećera.
- 20. Dodajte i malo soli.
- 21. Stavite lisnato tijesto u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite otprilike 8-10 minuta, dok tijesto ne nabubri i dobije boju.
- 22. S vremena na vrijeme provjerite.
- 23. Za croque monsieur od kruha po želji od kojeg možete dobiti velike kriške odrežite dvije.
- 24. Dva jaja razbijte u posudu, dodajte jušnu žlicu mlijeka i desertnu žlicu brašna te istucite pjenjačom.
- 25. Mješavinu prebacite u tanjur u koji će vam stati kruh i dobro ga s obiju strana uvaljajte u nju.
- 26. Uzmite veliku krišku mesarskog sudžuka i uklonite ovojnicu.
- 27. Stavite je u tavu bez ulja i pržite.
- 28. Od kačkavalja odrežite 3-4 tanke kriške.
- 29. Svježi origano grubo nasjeckajte i zajedno sa sirom stavite na zapečenu stranu sudžuka.
- 30. Tako će se sir rastopiti dok pržite drugu stranu.
- 31. Drugu tavu stavite na štednjak, zagrijte i namastite maslacem.
- 32. Prije nego što se maslac sasvim rastopi, u tavu stavite kruh s jajima i uz okretanje pržite dok obje strane ne dobiju laganu boju.
- 33. Kad kruh dobije boju, na jednu krišku stavite sudžuk sa sirom i origanom i poklopite drugom kriškom.
- 34. U tavi u kojoj se pržio kruh razbijte jaje i ispržite ga.
- 35.Iz pećnice izvadite tortice s rajčicom.
- 36. Croque monsieur stavite na dasku za rezanje i razrežite na 2-3 jednaka komada.
- 37. Jedan stavite na tanjur za posluživanje i na njega stavite jaje koje ste ispržili.
- 38. Pokraj njega stavite torticu s rajčicom, prelijte s malo maslinova ulja i namaza koji ste pripremili i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Justine Schofield
Kajgana s manicaijem
Recepti Michela Tuscan
Pečena jaja s tartufima
Recepti Mark Moriarty
Quiche lorraine
Recepti Falafeli s baba ganoushem
Recepti Kedgeree
Recepti Michel Albert Roux
Francuski topli sendviči Croque Monsieur
Recepti Curtis Stone
Omlet od dimljenog lososa i kozjeg sira sa salatom od svježe cikle
Recepti Nico Reynolds
Doručak sa žara i smeđi umak
Recepti Nadiya Hussain
Kaša od manga i limete
Recepti Nadiya Hussain
Tost s avokadom cevicheom od rotkvica