Tortice s pjenicom od vanilije
Recept iz: Pavel Pavlov
Pavlova inspiracija u kuhinji dolazi od novih kulinarskih tendencija i izazova s kojima se susreće na različitim tečajevima koje pohađa.
Prema njegovom mišljenju, uspjeh nekog jela praćen je pokušajima i pogreškama, koji su nužni ne bi li se došlo do savršene kombinacije.
Sastojci
- 275 g bijele čokolade
- 290 g vrhnja za kuhanje
- 65 g svježeg mlijeka
- 25 g žutanjaka
- 10 g šećera
- 1/2 štapića vanilije
- 10 g želatine (u listićima)
- 275 g vrhnja za kuhanje
- 15 g glukoze
- 110 g bijele čokolade
- 1/2 štapića vanilije
- 180 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 45 g bademovog brašna
- 70 g jaja
- 400 g brašna
- sirove maline
- zlatni listići
Priprema
- 1. Za pjenicu namočite želatinu u mlačnoj vodi da nabubri. Ulijte mlijeko i 65 g vrhnja u lonac i zagrijte na umjerenoj vatri. Pomiješajte želatinu sa šećerom te to temperirajte s dijelom vruće mliječne smjese. Ulijte to u lonac k preostaloj mliječnoj smjesi i stavite posudu na grijaču ploču. Zagrijavajte dok temperatura ne dosegne 81 stupanj. Maknite s grijače ploče, dodajte želatinu i dobro promiješajte da se otopi. Dodajte sjemenke iz štapića vanilije i čokoladu pa dobro promiješajte. Istucite preostalo vrhnje (225 g) u pjenu (ne pregustu). Njoj dodajte smjesu žumanaca i pažljivo promiješajte. Izlijte pjenu u silikonske kalupe i zamrznite je u zamrzivaču.
- 2. Za prozračni ganache zagrijte glukozu, 75 grama vrhnja i sjemenke iz štapića vanilije. Tom smjesom prelijte bijelu čokoladu, promiješajte tako da se rastopi i miješajte. Dodajte preostalih 200 g hladnog vrhnja, ponovno miješajte te stavite smjesu u hladnjak na 12 sati. Poslije toga stavite u posudu za mikser i tucite.
- 3. Za tijesto stavite u posudu za miksanje dvije vrste brašna, šećer i na kockice narezan hladan maslac. Miješajte dok ne dobijete vlažne mrvice. Poslije toga dodajte jaja i kratko promiješajte dok se tijesto ne skupi u loptu. Razvaljajte ga između dva lista papira za pečenje kolača na debljinu od oko pola centimetra. Stavite u hladnjak da se stisne. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (na vrući zrak). Izrežite tijesto pomoću specijalnog obruča u obliku kalupa te pecite oko 10 minuta.
- 4. Na obično lincer tijesto stavite pjenicu. Prebacite ganache u zdjelu i ukrasite desert polovicama malina i zlatnim ukrasima.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Kirsten Tibballs
Cheesecake bez pečenja
Recepti Silvia Colloca
Torta caprese
Recepti Nadiya Hussain
Rupičasta torta od kave i naranče
Recepti Tom Kerridge
BBQ medena torta
Recepti Luca Ciano
Torta od riže – kolač od arborio riže
Recepti Donal Skehan
Torta od palente s limoncellom
Recepti Donal Skehan
Savršena rođendanska torta funfetti
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Kirsten Tibballs
Torta od čokoladne pjenice
Recepti Lora i Stoyan
Zlatokosina rođendanska torta