Pavlova inspiracija u kuhinji dolazi od novih kulinarskih tendencija i izazova s kojima se susreće na različitim tečajevima koje pohađa.

Prema njegovom mišljenju, uspjeh nekog jela praćen je pokušajima i pogreškama, koji su nužni ne bi li se došlo do savršene kombinacije. 

Sastojci

  • 275 g bijele čokolade
  • 290 g vrhnja za kuhanje
  • 65 g svježeg mlijeka
  • 25 g žutanjaka
  • 10 g šećera
  • 1/2 štapića vanilije
  • 10 g želatine (u listićima)
  • 275 g vrhnja za kuhanje
  • 15 g glukoze
  • 110 g bijele čokolade
  • 1/2 štapića vanilije
  • 180 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 45 g bademovog brašna
  • 70 g jaja
  • 400 g brašna
  • sirove maline
  • zlatni listići

Priprema

  • 1. Za pjenicu namočite želatinu u mlačnoj vodi da nabubri. Ulijte mlijeko i 65 g vrhnja u lonac i zagrijte na umjerenoj vatri. Pomiješajte želatinu sa šećerom te to temperirajte s dijelom vruće mliječne smjese. Ulijte to u lonac k preostaloj mliječnoj smjesi i stavite posudu na grijaču ploču. Zagrijavajte dok temperatura ne dosegne 81 stupanj. Maknite s grijače ploče, dodajte želatinu i dobro promiješajte da se otopi. Dodajte sjemenke iz štapića vanilije i čokoladu pa dobro promiješajte. Istucite preostalo vrhnje (225 g) u pjenu (ne pregustu). Njoj dodajte smjesu žumanaca i pažljivo promiješajte. Izlijte pjenu u silikonske kalupe i zamrznite je u zamrzivaču.
  • 2. Za prozračni ganache zagrijte glukozu, 75 grama vrhnja i sjemenke iz štapića vanilije. Tom smjesom prelijte bijelu čokoladu, promiješajte tako da se rastopi i miješajte. Dodajte preostalih 200 g hladnog vrhnja, ponovno miješajte te stavite smjesu u hladnjak na 12 sati. Poslije toga stavite u posudu za mikser i tucite.
  • 3. Za tijesto stavite u posudu za miksanje dvije vrste brašna, šećer i na kockice narezan hladan maslac. Miješajte dok ne dobijete vlažne mrvice. Poslije toga dodajte jaja i kratko promiješajte dok se tijesto ne skupi u loptu. Razvaljajte ga između dva lista papira za pečenje kolača na debljinu od oko pola centimetra. Stavite u hladnjak da se stisne. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (na vrući zrak). Izrežite tijesto pomoću specijalnog obruča u obliku kalupa te pecite oko 10 minuta.  
  • 4. Na obično lincer tijesto stavite pjenicu. Prebacite ganache u zdjelu i ukrasite desert polovicama malina i zlatnim ukrasima.

Povezani recepti

Vidi sve