Pavlova inspiracija u kuhinji dolazi od novih kulinarskih tendencija i izazova s kojima se susreće na različitim tečajevima koje pohađa.

Prema njegovom mišljenju, uspjeh nekog jela praćen je pokušajima i pogreškama, koji su nužni ne bi li se došlo do savršene kombinacije. 

Sastojci

  • 110 g brašna
  • 110 g šećera
  • 50 g tekućeg vrhnja životinjskog porijekla
  • 50 g rastopljenog maslaca
  • 2 jaja
  • 2 g praška za pecivo
  • kora 2 limuna
  • 3 limete (kora i 150 g soka)
  • 150 g šećera
  • 75 g vode
  • 10 g želatine (listići)
  • 190 g pirea od kokosa
  • 275 g bijele čokolade
  • 5 g želatine (listići)
  • 340 g vrhnja životinjskog porijekla
  • 200 g šećera
  • 100 g vode
  • 200 g glukoze
  • 140 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
  • 14 g želatine (listići)
  • 200 g bijele čokolade
  • 2 g bijele jestive boje
  • čips od kokosa
  • pire od limete

Priprema

  • 1. Za biskvit sipajte brašno u posudu za miksanje. Dodajte prašak za pecivo, šećer, jaja i vrhnje. Miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Dodajte rastopljeni maslac te ponovno miješajte. Na kraju nastružite koru od limuna i dobro promiješajte. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (na vrući zrak). Rasporedite tijesto u tankom sloju u lim obložen papirom za pečenje. Pecite ga 7 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
  • 2. Za sredinu od limete natopite želatinu u ledeno hladnu vodu da omekša. Zagrijavajte vodu sa šećerom dok se šećer ne rastopi. Dodajte želatinu, promiješajte i ostavite sirup da se ohladi. Nastružite koru tri limuna i iscijedite njihov sok. Izmiješajte ih u sirup. Ostavite da stoji pet minuta pa precijedite. Izlijte sirup u lim obložen prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku da se želira.
  • 3. Za pjenicu namočite želatinu u hladnu vodu da omekša. Istucite vrhnje pomoću miksera, ali neka ne bude tvrdo. Zagrijte pire od kokosa na umjerenoj vatri u njega dodajte želatinu, promiješajte da se rastopi. Izlijte po njemu rastopljenu čokoladu. Promiješajte kako biste dobili ujednačenu smjesu. Temperatura smjese treba biti ispod 30 stupnjeva prije nego što se doda tučeno vrhnje, jer bi u suprotnom zrak iz vrhnja nestao. Izmiješajte kokosovu smjesu s tučenim vrhnjem.
  • 4. Raspodijelite pjenicu u silikonske kalupe (kao eklere), punite ih dopola. Na njih položite žele od limete. Pokrijte preostalom pjenicom i stavite u ledenicu da se stisne.
  • 5. Za glazuru namočite želatinu u hladnu vodu i ostavite da omekša. Proključajte vodu sa šećerom i glukoznim sirupom u loncu i maknite s vatre. Dodajte želatinu i lijepo promiješajte da se rastopi. Ulijte jestivu boju i promiješajte. Pomiješajte bijelu čokoladu s kondenziranim mlijekom u visokoj posudi. Zalijte s vrućim šećernim sirupom i pasirajte. Prije nego stavite glazuru, zagrijte je do 35 stupnjeva.
  • 6. Tortice tijesno poredajte u hladnjaku (pjenica i žele) na rešetku pod kojom je papir za pečenje. Zalijte ih glazurom. Položite svaki komad tijesta, izrezanog specijalnim obručem u oblik eklera, kao tortice. Ukrasite kokosovim čipsom i nastruganom korom limete. Jedite ohlađeno.

Povezani recepti

Vidi sve