Tortice od matcha pjene i kokosa
Recept iz: Pavel Pavlov
Pavlova inspiracija u kuhinji dolazi od novih kulinarskih tendencija i izazova s kojima se susreće na različitim tečajevima koje pohađa. Nema omiljeno jelo, no kaže kako nema do kuhinje uz koju je odrastao - bugarske.
Sastojci
- Za pjenu
- 125 g svježeg mlijeka
- 100 g cijeđenog kiselog mlijeka
- 175 g tekućeg vrhnja
- 70 g šećera
- 12 g listića želatine
- matcha čaj prema ukusu
- Za biskvit od kokosa
- 360 g brašna
- 230 g kokosovog maslaca
- 340 g šećera
- 50 g jaja
- 100 g kokosovog brašna
- 10 g praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
- Za glazuru
- 200 g šećera
- 200 g vode
- 40 g želatine (u listićima)
- Korica limete za ukras
Priprema
- 1. Za macha pjenicu namočite želatinu u hladnu vodu da omekša. Zagrijte svježe mlijeko. Dodajte želatinu i miješajte da se potpuno rastopi. Maknite s vatre i dodajte šećer. Promiješajte. Dodajte i procijeđeno kiselo mlijeko te dobro promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
- 2. Podijelite smjesu na parne dijelove. Svakom dijelu dodajte različitu količinu matcha čaja i promiješajte. Cilj je da dobijete kreme obojene u različite nijanse zelene boje. Istucite vrhnje, podijelite na tri dijela te postupno lopaticom dodajte pjenu tri različite boje, promiješajte kako biste dobili glatku smjesu.
- 3. Izlijte najsvjetlije zelenu smjesu u silikonski kalup polukruga. Trebate svako gnijezdo napuniti do 1/3. Stavite u zamrzivač na 10-15 minuta da se malo stisne. Izvadite pa ulijte tamnije zelenu pjenicu, ponovno 1/3. Stavite u zamrzivač da se stisne. Odozgo stavite najtamnije zelenu pjenu i stavite u zamrzivač na najmanje 12 sati.
- 4. Za kokosov biskvit mikserom istucite kokosov maslac i šećer. Dodajte jaje i nastavite tući dok smjesa ne postane prozračna. Dodajte prašak za pecivo, dio kokosovog brašna, brašno, sol i istucite mikserom dok ne dobijete mrvice. Na kraju dodajte i ostatak kokosovog brašna i promiješajte.
- 5. Razvaljajte tijesto između dva lista masnog papira u tanku koru. Stavite ga u hladnjak da se stisne na oko 1 sat. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (na vrući zrak). Pomoću obruča izrežete krugove od tijesta. Pečete ga do blago zlaćane boje oko 8 minuta.
- 6. Za glazuru namočite želatinu u hladnu vodu. U posudi zagrijte vodu i šećer uz neprestano miješanje dok smjesa ne zakipi. Ohladite do 65 stupnjeva i dodajte ocijeđenu želatinu. Promiješajte da se potpuno rastopi. Ostavite da se glazura ohladi do 25 stupnjeva.
- 7. Izvadite pjenu iz kalupa. Kada se dobro stisnula, površina joj treba biti idealno glatka. Stavite je na rešetku ispod koje ste podložili lim. Zalijte je glazurom i ostavite da se cijedi u lim. Poslužite pjenicu na biskvitima i po njoj nastružite koricu limete.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Tart od marakuje
Recepti Mary Berry
Čokoladne profiterole
Recepti Justine Schofield
Onde-onde
Recepti Nadiya Hussain
Izljevak s maslacem od kikirikija i džemom
Recepti Nadiya Hussain
Mousse od čokolade i lješnjaka
Recepti Nadiya Hussain
Trifle od chije, jogurta i granole
Recepti Nadiya Hussain
Baklava od cvijeta naranče
Recepti Ainsley Harriott
Cannoli sa svježim jagodama, bijelom čokoladom i pistacijama
Recepti Ainsley Harriott
Zeppole s kremom od ricotte i cvijeta naranče, ušećerenim narančama i bademima
Recepti Kirsten Tibballs
Sendvič od sladoleda s karamelom