Tortice od jagode s kremom od jagode i maslaca

1. Ugrijte pećnicu na 180 °C. U dva i pol kalupa za muffine (svaki s 12 udubljenja) stavite papirnate čašice i ostavite sa strane.

2. U srednje veliku zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol i ostavite sa strane.

3. U samostojećem mikseru izmutite maslac i šećer dok ne postanu lagani i pahuljasti, oko 3-4 minute. Po potrebi ostružite stijenke zdjele. Dodajte jedno po jedno jaje, a zatim umutite i vaniliju. Dok mikser polagano radi, dodajte brašno u tri dijela. Naizmjence dodavajte i mlijeko (počnite i završite brašnom). Svaki put kad dodate, miješajte dok se dobro ne sjedini. Umiješajte jagode.

4. Rasporedite smjesu ravnomjerno u pripremljene kalupe tako da budu dvije trećine puni ili da svaka čašica teži oko 60 g. Pecite oko 20 minuta dok tortice ne budu zlatnosmeđe, a štapić uronjen u sredinu izađe čist. Nakon pola vremena pečenja okrenite kalupe. Prebacite kalupe na rešetku i ostavite da se hlade 5 minuta. Izvadite tortice iz kalupa i ostavite na rešetki da se potpuno ohlade. Razmažite ili vrećicom istisnite pola šalice kreme na svaku torticu. Ukrasite polovicama jagoda, četvrtinama jagoda ili cijelim jagodama, ovisno o veličini.


Krema od jagoda, maslaca i švicarskog meringuea

Za osam šalica kreme

Ručnim mikserom ili u samostojećem mikseru mutite maslac dok ne bude lagan i pahuljast. Prebacite u zdjelu i ostavite sa strane.

Vatrostalnu zdjelu samostojećeg miksera stavite na lonac kipuće vode te u njoj spojite bjelanjke i šećer. Kuhajte, neprestano miješajući, sve dok se šećer ne otopi, a smjesa ne bude topla na dodir.

Vratite zdjelu na samostojeći mikser i postavite pjenjaču kao nastavak. Miksajte smjesu bjelanjaka na visokoj brzini dok ne postanu čvrsti (ali ne smiju se isušiti). Nastavite miksati još šest minuta da smjesa bude pauljasta i da se ohladi.

Dok mikser radi na srednjoj brzini, postupno dodavajte maslac (nekoliko žlica odjednom) te mutite nakon svakoga dodavanja. Ako vam se učini da se smjesa razdvojila nakon što ste dodali sav maslac, miksajte na srednje jakoj brzini 3-5 minuta kako bi opet postala glatka. Ubacite vaniliju. Miksajte na najmanjoj brzini kako biste uklonili mjehuriće zraka, oko dvije minute. Dodajte jagode i marmeladu te polagano miksajte dok se ne sjedine. Miješajte gumenom kuhačom dok krema ne bude glatka.

Sastojci

  • Sastojci220 g neslanog maslaca sobne temperature i dodatno za premazivanje kalupa 1 ½ šalice mekog brašna i dodatno za kalupe 1 ½ šalice brašna za kolače 1 žlica praška za pecivo 1 žličica soli 1 ¾ šalice šećera 4 velika jaja 2 žličice ekstrakta vanilije 1 ¼ šalice mlijeka 300 g jagoda očišćenih i nasjeckanih na male kockice i dodatno za ukrašavanje krema od jagoda maslaca i švicarskog meringueaKrema od jagoda, maslaca i švicarskog meringuea 8 velikih bjelanjaka 660 g (tri šalice) neslanog maslaca sobne temperature isjeckanog na veličinu žlice 2 žličice ekstrakta vanilije 2 šalice jagoda očišćenih i isjeckanih ½ šalice marmelade od jagoda

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve