Torta za rođenje djeteta sa slatkim mrvicama

Sastojci:

Biskvit za tortu
  • 90 g maslaca
  • 6 jaja
  • 175 g šećera
  • 150 g brašna
Biskvit za roladu
  • 80 g maslaca
  • 6 jaja
  • 190 g šećera
  • 190 g brašna
Krema od maslaca
  • 1 vanilin štapić
  • 500 ml mlijeka
  • 150 g šećera
  • 4 žumanjka
  • 2 velike žlice brašna
  • 500 g maslaca
  • 60 g šećera u prahu
  • 250 g jagoda
  • 2 breskve (iz konzerve)
Ukrašavanje
  • 50 g marcipana
  • 50 g tamne čokolade
Završavanje torte
  • 1 paketić šarenih slatkih mrvica, 1 jagoda
Dodatno je potrebno: okrugli kalup za tortu promjera oko 28cm, maslac za mašćenje, masni papir za pečenje, kist, nazubljeni prsten promjera 7cm, lutka sa stopalima veličine oko 4 cm.

Priprema: 

Biskvit za tortu

Zagrijte pećnicu na 185 ºC. Rastopite maslac i razbijte jaja. Istucite bjelanjke s pola šećera dok ne dobijete čvrstu kremu. Istucite žumanjke s ostatkom šećera na pari pjenasto i lagano. Pažljivo umiješajte bjelanjke u žumanjke pomoću špatule. Zatim u smjesu dodajte maslac i brašno, pa sve pažljivo promiješajte. Zamastite kalup maslacem i na njegovo dno umetnite okrugli krug od masnog papira. U kalup ulijte smjesu i pecite biskvit oko 35 minuta dok ne bude pečen i zlatnosmeđe boje. Neka se biskvit ohladi, pa ga onda režite horizontalno po sredini.

Biskvit za roladu

Zagrijte pećnicu na 220 ºC. Rastopite maslac i razbijte jaja. Istucite bjelanjke s pola šećera dok ne dobijete čvrstu smjesu. Istucite žumanjke s ostatkom šećera na pari pjenasto i lagano. Pažljivo umiješajte bjelanjke u žumanjke pomoću špatule. Zatim smjesi dodajte maslac i brašno, pa sve promiješajte. Lim za pečenje prekrijte masnim papirom i ondje ulijte smjesu, koju ćete zagladiti do debljine 1 cm. Pecite oko pet minuta dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Biskvit narežite na trakice debljine 5 cm.

Krema od maslaca

Presijecite vanilin štapić po dužini i izvadite sjemenke. U loncu zakuhajte mlijeko s vanilin sjemenkama i pola šećera. Razmutite žumanjke s ostatkom šećera i u to uspite brašno. Ulijte malo mlijeka u mješavinu jaja, pa prelijte natrag u lonac i dobro promiješajte. Zakuhajte slastičarsku kremu i neka se kuha na tihoj vatri oko tri minute.

Isplahnite lim za pečenje hladnom vodom, na njega izlijte slastičarsku kremu, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi. Promiješajte maslac sa šećerom u prahu dok ne postane pjenasta masa, pa u to umiješajte slastičarsku kremu. Biskvit premažite kremom od maslaca. Očistite jagode od peteljki i nasjeckajte na ploškice. Narežite i breskve na ploške, pa ih sve zajedno posložite po biskvitu.

Završavanje torte

Premažite gornju stranu i bočne strane ostatkom kreme od maslaca. Utisnite trakice biskvita za roladu oko torte. Po gornjoj strani pospite slatke mrvice (muisjes).

Ukrašavanje

Razvaljajte marcipan dok ne dobijete plošku debljine 1 cm. Pomoću nazubljenog kalupa izdubite iz marcipana jedan krug.

Rastopite tamnu čokoladu na pari, pa dvije trećine izlijte na mramornu ploču. Čokoladu razmazujte paletnim nožem dok se temperatura čokolade ne spusti na oko 26 ºC. Nagrabite ohlađenu čokoladu i pomiješajte dobro s ostatkom čokolade, miješajući hitrim pokretima. Ovdje pogledajte videoklip o tabliranju čokolade.

Pomoću kista premažite lutkina stopala rastopljenom čokoladom. Stopala utisnite u plošku marcipana, kako bi na njoj ostao otisak. Plošku položite na tortu za rođenje djeteta. Naposljetku presijecite jednu jagodu napola i položite je uz marcipanski ukras.

Sastojci

    Priprema

      Povezani recepti

      Vidi sve