Torta tartuf

Sastojci

  • Čokoladni biskvit
  • 50 g maslaca
  • 6 jaja
  • 190 g šećera
  • 190 g brašna
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • Čokoladni ganache tartuf
  • 75 ml 1 velika žlica mlijeka
  • 75 ml vrhnja za šlag
  • 250 g tamne čokolade
  • 120 g omekšanog maslaca
  • Talijanski snijeg od bjelanjaka
  • 3 bjelanjka
  • 250 g šećera
  • 75 ml vode
  • Dodatno
  • 200 g mrvica od tamne čokolade

Priprema

  • Čokoladni biskvit
  • Zagrijte pećnicu na 180 °C. Otopite maslac. Istucite jaja i šećer tako da snijeg bude prozračan. Prosijte brašno i kakao u prahu te oprezno umiješajte jajima u dva puta. Umiješajte otopljeni maslac. Smjesu ulijte u kalup s odvojivim dnom koji ste prethodno namastili i obložili papirom za pečenje. Biskvit pecite oko 20 minuta i ostavite ga da se ohladi.
  • Čokoladni ganache tartuf
  • Zakuhajte mlijeko i vrhnje za kuhanje. Nasjeckajte čokoladu i prelijte je vrućim mlijekom i vrhnjem. Dobro miješajte dok ne dobijete homogeni ganache. Otopite maslac u ganacheu i ostavite da se ohladi.
  • Talijanski snijeg od bjelanjaka
  • Tucite bjelanjke s malo šećera dok ne dobijete čvrst snijeg. Zakuhajte vodu s preostalim šećerom tako da temperatura bude 121 ºC. Ulijte sirup bjelanjcima i tucite dok smjesa ne postane čvrsta i gotovo hladna. Postupno umiješajte snijeg u ganache.
  • Vodoravno prepolovite čokoladni biskvit. Sloj čokoladnog ganachea razmažite po donjem biskvitu te ga potom prekrijte gornjim biskvitom. Rubove i gornju stranu torte premažite ganacheem. Rubove torte obložite čokoladnim mrvicama. Preostali ganache stavite u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom i na tortu ispišite riječ "tartuf". Ostavite tortu u zamrzivaču oko 30 minuta da se stvrdne i pospite kakaom u prahu.
  • Dodatne potrepštine
  • Plastična folija, kalup za tortu s odvojivim dnom promjera 24 cm, termometar, kakao u prahu za posipanje.

Povezani recepti

Vidi sve