Torta sa šlagom i jagodama

Torta sa šlagom i jagodama

Opis

Sastojci:

ZAČINJENE JAGODE:

  • 1 kg jagoda (oko 2 litre)
  • 3/4 šalice superfinog šećera
  • 1 čajna žličica grubo mljevenog crnog papra
  • prstohvat košer soli

BISKVIT:

  • 2 1/2 velike žlice neslanog maslaca, otopljenog, plus dodatno na sobnoj temperaturi za mašćenje kalupa
  • 2 1/2 šalice glatkog brašna
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • prstohvat košer soli
  • 3 velika jaja
  • 2/3 šalice superfinog šećera
  • 2/3 šalice običnog jogurta

VANILIN KREMA:

  • 3 šalice slatkog vrhnja
  • 1 mahuna vanilije
  • 1/2 šalice superfinog šećera
Priprema:

Za začinjene jagode: stavite sa strane 1 šalicu cijelih jagoda (odaberite one otprilike jednake veličine, upotrijebit ćete ih poslije za dekoraciju torte). Preostale jagode očistite i prepolovite. U lonac srednje veličine stavite 2/3 šalice vode, šećer, crni papar i sol te uzavrite na jakoj vatri. Smanjite na srednju temperaturu te miješajte dok se šećer u potpunosti ne otopi. Maknite s vatre i dodajte prepolovljene jagode. Miješajte da se oblože sirupom. Ohladite jagode u sirupu na sobnoj temperaturi, zatim ih stavite u hladnjak da se ohladi u potpunosti (jagode se mogu pripremiti dan ranije).

Za biskvit: maslacem sobne temperature lagano namastite kalup za biskvit promjera 20 cm; obložite ga okruglim papirom za pečenje koji ćete također lagano namastiti. Zagrijte prethodno pećnicu na 160 °C ako imate konvekcijsku pećnicu. Ako imate običnu pećnicu, zagrijte je na 180 °C.

U zdjelu srednje veličine prosijte brašno i prašak za pecivo, zatim dodajte sol i ostavite sa strane.

Pomoću stajaćeg miksera na koji ste stavili nastavak za tučenje ili pomoću ručnog miksera i velike zdjele umutite jaja sa šećerom dok ne dobijete gustu, svijetlu i pjenastu smjesu, oko 5 minuta. Ulijte otopljeni maslac i jogurt te mutite da se poveže. U smjesu s jajima ručno umiješajte mješavinu s brašnom te nježno miješajte sastojke dok se brašno ne upije (pazite da ne miješajte previše da biskvit ne bi bio pretežak).

Prebacite tijesto u pripremljeni kalup i pecite dok čačkalica ne izađe suha, oko 45 do 50 minuta. Ako biskvit počne prerano rumenjeti, lagano ga prekrijte aluminijskom folijom. Izvadite biskvit iz pećnice, pustite da odleži pet minuta i potom ga prebacite na žičanu rešetku da se u potpunosti ohladi, najmanje 30 minuta. (Kada se ohladio, možete ga zamotati u plastičnu foliju i držati na sobnoj temperaturi jedan dan prije nego što ga razrežete).

Za vanilin kremu: dodajte vrhnje u zdjelu stajaćeg miksera na koji ste stavili nastavak za tučenje ili u zdjelu srednje veličine ako rabite ručni mikser. Pomoću noža za guljenje napravite dugačak rez cijelom dužinom mahune vanilije. Otvorite je i stražnjim dijelom noža sastružite sjemenke te ih dodajte u šlag (mahunu bacite). U šlag dodajte i šećer te tucite dok ne dobijete čvrst snijeg.

Za sastavljanje: prebacite začinjene jagode u sito iznad zdjele srednje veličine i pustite da se ocijede.

Razrežite biskvit horizontalno na tri jednaka dijela (pogledajte napomene kuharice). Gornji dio biskvita stavite na pladanj za torte ili veliki tanjur. (Sačuvajte donji dio biskvita, odnosno onaj koji je bio najniže u kalupu kako bi vrh torte bio u potpunosti ravan kada budete stavljali glazuru). Upotrijebite slastičarski kist kako biste biskvit dobro natopili sirupom od jagoda.

Rasporedite četvrtinu vanilin kreme po biskvitu i pomoću rupičaste žlice dodajte trećinu ocijeđenih jagoda. Poravnajte da dobijete ravnomjeran sloj. Ponovite postupak još dva puta. Pomoću žlice ili slastičarske vrećice, ostatak kreme rasporedite po rubovima i vrhu torte (prije nego što počnete nanositi glazuru, uronite špatulu u vruću vodu kako bi glazura bila što ravnomjernija). Ukrasite odozgo sačuvanim svježim jagodama i odmah poslužite. Tortu možete čuvati u hladnjaku do dva dana prije posluživanja.

Sastojci

Povezani recepti