Torta s mint čokoladicama

Priprema:

1. Zagrijte prethodno pećnicu na 180 °C. Ako kalup ima odvojivo dno, maslacem premažite strane i dno te papirom za pečenje u obliku kocke obložite dno. U protivnom, obložite i dno i strane kalupa.
2. U vatrostalnu posudu stavite čokoladu i mlijeko te stavite iznad lonca s kipućom vodom. Pustite da se otopi, uz povremeno miješanje. Zatim maknite s vatre i ostavite sa strane.
3. U velikoj zdjeli ili posudi električnog stajaćeg miksera kremasto umutite maslac dok ne omekša. Dodajte šećer i tucite dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Nastavite tući, ulijte otopljenu čokoladu i uz stalno miješanje dodajte jaja, jedno po jedno.
4. Dodajte brašno, prašak za pecivo i mint čokoladice te nježno promiješajte dok se sve ne poveže. (Možda će dio mint čokoladica potonuti na dno, ali to nema veze.)
5. Prebacite smjesu u pripremljeni kalup i pecite 40-45 minuta ili dok čačkalica kojom ćete probosti sredinu biskvita ne izađe suha (iako bi i dalje moglo biti tragova mint čokoladica).
6. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi u kalupu 10 minuta prije nego što pažljivo izvadite biskvit i ostavite ga da se ohladi do kraja na žičanoj rešetci.
7. U međuvremenu, napravite glazuru. Stavite narezane mint čokoladice u multipraktik zajedno s 2 velike žlice šećera u prahu i jestivom bojom te sameljite da se poveže. Ako nemate multipraktik, navedene sastojke možete istući u posudi pomoću kuhače.
8. Dodajte maslac, zatim ostatak šećera u prahu i limunov sok. Možete dodati i esenciju metvice ako želite pojačati okus mentola. Zatim sve zajedno sameljite dok se svi sastojci ne povežu i smjesa postane glatka.
9. Pomoću slastičarskog noža rasporedite glazuru odozgo po biskvitu i ukrasite čokoladnim listovima metvice.

Sastojci

  • Biskvit125 g mliječne ili tamne čokolade u kapljicama ili razlomljene na komadiće 50 ml mlijeka 150 g maslaca omekšanog plus dodatno za mašćenje 150 g finog šećera 3 jaja 200 g običnog brašna (prosijanog) 1/2 čajne žličice praška za pecivo 100 mint čokoladica (kao što su „after eight“) nasjeckanih ili razlomljenih na četvrtine Čokoladni mint listići za dekoraciju15 g listova metvice sitno nasjeckanih 250 g šećera u prahu nekoliko kapljica zelene jestive boje (nije obavezno) 100 g maslaca omekšanog 1 velika žlica limunovog soka nekoliko kapljica esencije metvice (nije obavezno) četvrtasti kalup promjera 20 cm

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve