Torta s mint čokoladicama

Torta s mint čokoladicama

Opis

Priprema:

1. Zagrijte prethodno pećnicu na 180 °C. Ako kalup ima odvojivo dno, maslacem premažite strane i dno te papirom za pečenje u obliku kocke obložite dno. U protivnom, obložite i dno i strane kalupa.
2. U vatrostalnu posudu stavite čokoladu i mlijeko te stavite iznad lonca s kipućom vodom. Pustite da se otopi, uz povremeno miješanje. Zatim maknite s vatre i ostavite sa strane.
3. U velikoj zdjeli ili posudi električnog stajaćeg miksera kremasto umutite maslac dok ne omekša. Dodajte šećer i tucite dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Nastavite tući, ulijte otopljenu čokoladu i uz stalno miješanje dodajte jaja, jedno po jedno.
4. Dodajte brašno, prašak za pecivo i mint čokoladice te nježno promiješajte dok se sve ne poveže. (Možda će dio mint čokoladica potonuti na dno, ali to nema veze.)
5. Prebacite smjesu u pripremljeni kalup i pecite 40-45 minuta ili dok čačkalica kojom ćete probosti sredinu biskvita ne izađe suha (iako bi i dalje moglo biti tragova mint čokoladica).
6. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi u kalupu 10 minuta prije nego što pažljivo izvadite biskvit i ostavite ga da se ohladi do kraja na žičanoj rešetci.
7. U međuvremenu, napravite glazuru. Stavite narezane mint čokoladice u multipraktik zajedno s 2 velike žlice šećera u prahu i jestivom bojom te sameljite da se poveže. Ako nemate multipraktik, navedene sastojke možete istući u posudi pomoću kuhače.
8. Dodajte maslac, zatim ostatak šećera u prahu i limunov sok. Možete dodati i esenciju metvice ako želite pojačati okus mentola. Zatim sve zajedno sameljite dok se svi sastojci ne povežu i smjesa postane glatka.
9. Pomoću slastičarskog noža rasporedite glazuru odozgo po biskvitu i ukrasite čokoladnim listovima metvice.

Sastojci

Biskvit

  • 125 g mliječne ili tamne čokolade u kapljicama ili razlomljene na komadiće
  • 50 ml mlijeka
  • 150 g maslaca
  • omekšanog
  • plus dodatno za mašćenje
  • 150 g finog šećera
  • 3 jaja
  • 200 g običnog brašna (prosijanog)
  • 1/2 čajne žličice praška za pecivo
  • 100 mint čokoladica (kao što su „after eight“)
  • nasjeckanih ili razlomljenih na četvrtine

Čokoladni mint listići za dekoraciju

  • 15 g listova metvice
  • sitno nasjeckanih
  • 250 g šećera u prahu
  • nekoliko kapljica zelene jestive boje (nije obavezno)
  • 100 g maslaca
  • omekšanog
  • 1 velika žlica limunovog soka
  • nekoliko kapljica esencije metvice (nije obavezno)
  • četvrtasti kalup promjera 20 cm

Povezani recepti