Torta s maslacem

Priprema:

1. Zagrijte prethodno pećnicu na 180 °C. Premažite bočne strane kalupa promjera 25 cm maslacem i dno kalupa obložite okruglim papirom za pečenje.

2. Žumanjak umutite s 2 čajne žličice vode za glazuru i odložite sa strane. U velikoj posudi uz pomoć drvene špatule ili u električnom stajaćem mikseru s pomoću ravne metlice pomiješajte brašno i šećer, zatim dodajte maslac i žumanjke i tucite sve zajedno dok ne dobijete smjesu sličnu čvrstom tijestu.

3. Utisnite u pripremljeni kalup i poravnajte špatulom. Premažite glazurom, zatim ukrasite tako da vilicom prijeđete površinu torte horizontalno i vertikalno. Svaki potez mora biti udaljen otprilike 5 cm tako da dobijete izgled šahovske ploče odnosno tradicionalni izgled ove torte.

4. Pecite 30 minuta ili dok ne dobije duboko zlatnu boju, a čačkalica kojom ste proboli sredinu ne izađe čista.

5. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi u kalupu 10 minuta. Zatim s pomoću oštrog nožića odvojite rubove i oprezno izvadite tortu iz kalupa prije nego što je stavite na žičanu rešetku da se u potpunosti ohladi.

Sastojci

  • 1 žumanjak (za glazuru) 225 g običnog brašna (prosijanog) 225 g finog šećera 225 g maslaca (omekšanog plus dodatno za mašćenje) 6 žumanjaka

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve