Torta s kardamomom i jogurtom

Torta s kardamomom i jogurtom

Opis

Priprema:

1. Zagrijte prethodno pećnicu na 180 °C i maslacem premažite kalup za kuglof. Ako koristite standardni kalup za torte, bočne strane premažite maslacem, a dno kalupa obložite okruglim papirom za pečenje. U velikoj zdjeli ili u električnom stajaćem mikseru mutite maslac dok ne omekša. Dodajte šećer i tucite dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu.

2. Zatim umutite narančin sok i koricu i mljeveni kardamom. Dodajte jaja, jedno po jedno, tako da svako umutite posebno. Umiješajte jogurt. Zatim u zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol te sve promiješajte dok se ne poveže.

3. Prebacite tijesto u pripremljeni kalup i poravnajte odozgo špatulom. Pecite 50-55 minuta ili dok čačkalica kojom ste proboli sredinu ne izađe suha.

4. Pustite da se hladi 5 minuta. Zatim, ako koristite kalup za kuglof, odozgo stavite žičanu rešetku i prevrnite tortu. Zatim uklonite kalup, vratite kolač u prvotni položaj i pustite da se hladi na žičanoj rešetki.

5. Dok se kolač hladi, napravite glazuru. Umutite zajedno šećer u prahu, kardamom i 25 ml jogurta. Dodajte još mrvicu jogurta ako vam se smjesa učini pretvrdom (trebala bi biti gusta dok kapa; ako je prerijetka, samo će skliznuti s kolača, a ako je previše gusta, neće biti pogodna za škropljenje).

6. Stavite biskvit na stalak ili pladanj za torte, zatim ga škropite glazurom naprijed-natrag, cik-cak, od sredine prema van (ili cik-cak po površini ako ste ga pekli u standardnom kalupu). Odmah ukrasite malinama dok je glazura još mokra tako da se zalijepe za površinu.

Sastojci

  • 250 g maslaca
  • omekšanog
  • plus dodatno za mašćenje
  • 225 g finog šećera
  • sok i fino naribana korica 1/2 velike ili 1 male naranče
  • 1 čajna žličica svježe mljevenih sjemenki kardamoma (oko 12 do 14 mahuna) ili 1 čajna žličica gotovog mljevenog kardamoma
  • 4 jaja
  • 225 ml prirodnog jogurta
  • 350 g običnog brašna
  • 1
  • 5 čajna žličica praška za pecivo
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 75 g svježih malina
  • za dekoraciju

Za glazuru

  • 225 g šećera u prahu
  • prosijanog
  • 1/4 čajne žličice gotovog mljevenog kardamoma ili mljevene sjemenke iz 5 mahuna kardamoma
  • 25–30 ml prirodnog jogurta
  • kalup za kuglof od 2
  • 5 l

Povezani recepti