Torta "Opera"

Način pripreme:

1. Za biskvit sameljite u blenderu bademe u listićima s pola količine šećera. Istucite bjelanjke mikserom dok ne uvećaju svoj obujam, a zatim dodajte preostali šećer i nastavite tući pjenu. Rastopite maslac.

2. U posudi pomiješajte jaja s mljevenim bademima. Dodajte prosijani kakao i rastopljeni maslac. Miješajte. Na kraju dodajte istučene bjelanjke, prvo malo, a zatim više.

3. Veći lim prekrijte papirom za pečenje i izlijte tijesto za biskvit. Zagladite nožem po cijeloj površini. Ispecite biskvit u prethodno ugrijanoj pećnici na 220 stupnjeva 6-8 minuta.

4. Za kremu prvo pripremite slastičarsku kremu, tako da u posudi pomiješate žumanjke s malo hladnog mlijeka i brašna, dok ne nastane kaša. U posudu stavite preostalo mlijeko, kavu i šećer i ostavite da smjesa prokuha. Izlijte malo od vruće smjese žumanjcima, a zatim izlijte u posudu. Miješajte kremu dok se ne zgusne. Kremu izlijte na hladnu podlogu, rasporedite je i pokrijte prozračnom folijom. Ostavite kremu da se ohladi.

5. Mikserom istucite mekani maslac sa šećerom u prahu dok ne nastane homogena smjesa. Promiješajte ohlađenu slastičarsku kremu i malo kreme dodajte maslacu. Kremu tucite dok ne postane pjenasta i stavite u hladnjak da se ohladi.

6. Za ganaš ugrijte mlijeko u posudi. Narežite ili naribajte čokoladu. Dodajte čokoladu u mlijeko čim uklonite posudu s vatre. Miješajte pažljivo dok se čokolada potpuno ne rastopi. Na kraju dodajte maslac i miješajte dok ne postane homogeno i sjajno.

7. Narežite ispečeni biskvit na tri jednaka dijela, u veličini lima (21 x 21 cm). Lim premažite maslacem i stavite papir za pečenje na dno tako da krajevi vire izvan.

8. Prvi biskvit stavite na dno lima. Nanesite ohlađenu kremu od kave i ravnomjerno rasporedite. Stavite drugi biskvit i pritisnite. Izlijte čokoladni ganaš i ravnomjerno rasporedite. Na treći biskvit prvo nanesite kremu i izravnajte a zatim stavite na ganaš. Tortu ostavite u zamrzivaču dva sata.

9. Za glazuru ugrijte vrhnje i čim je uklonite s vatre, dodajte naribanu čokoladu. Miješajte dok ne postane glatko.

10. Izvadite smrznutu tortu i zalijte još toplom čokoladnom glazurom. Dobro je zagladite. Tortu stavite u hladnjak da se glazura stegne. Zatim je izvadite iz lima pomoću papira. Popravite rubove torte ako je potrebno.

11. Mliječnu čokoladu rastopite na vodenoj pari i stavite u papirnati stožac. Sasvim tanko odrežite kraj stošca i čokoladom napišite „opera“ po torti. Ukrasite komadićima pozlaćenog papira.

Sastojci

  • Za biskvit115 g badema u listićima 130 g šećera 3 bjelanjka 3 jaja 50 g maslaca 25 g kakaaZa smeđu kremu125 ml svježeg mlijeka 125 ml espresso kave 75 ml šećera 2 žumanjka 1 žlica brašna 250 g maslaca 60 g šećera u prahuZa čokoladni ganaš110 ml svježeg mlijeka 160 g tamne čokolade 50 g maslacaZa čokoladnu glazuru240 ml tekućeg vrhnja 200 g tamne čokoladeZa ukras40 g mliječne čokolade 1 list pozlaćenog kuhinjskog papira

Priprema