Torta "Opera"

Torta "Opera"

Opis

Način pripreme:

1. Za biskvit sameljite u blenderu bademe u listićima s pola količine šećera. Istucite bjelanjke mikserom dok ne uvećaju svoj obujam, a zatim dodajte preostali šećer i nastavite tući pjenu. Rastopite maslac.

2. U posudi pomiješajte jaja s mljevenim bademima. Dodajte prosijani kakao i rastopljeni maslac. Miješajte. Na kraju dodajte istučene bjelanjke, prvo malo, a zatim više.

3. Veći lim prekrijte papirom za pečenje i izlijte tijesto za biskvit. Zagladite nožem po cijeloj površini. Ispecite biskvit u prethodno ugrijanoj pećnici na 220 stupnjeva 6-8 minuta.

4. Za kremu prvo pripremite slastičarsku kremu, tako da u posudi pomiješate žumanjke s malo hladnog mlijeka i brašna, dok ne nastane kaša. U posudu stavite preostalo mlijeko, kavu i šećer i ostavite da smjesa prokuha. Izlijte malo od vruće smjese žumanjcima, a zatim izlijte u posudu. Miješajte kremu dok se ne zgusne. Kremu izlijte na hladnu podlogu, rasporedite je i pokrijte prozračnom folijom. Ostavite kremu da se ohladi.

5. Mikserom istucite mekani maslac sa šećerom u prahu dok ne nastane homogena smjesa. Promiješajte ohlađenu slastičarsku kremu i malo kreme dodajte maslacu. Kremu tucite dok ne postane pjenasta i stavite u hladnjak da se ohladi.

6. Za ganaš ugrijte mlijeko u posudi. Narežite ili naribajte čokoladu. Dodajte čokoladu u mlijeko čim uklonite posudu s vatre. Miješajte pažljivo dok se čokolada potpuno ne rastopi. Na kraju dodajte maslac i miješajte dok ne postane homogeno i sjajno.

7. Narežite ispečeni biskvit na tri jednaka dijela, u veličini lima (21 x 21 cm). Lim premažite maslacem i stavite papir za pečenje na dno tako da krajevi vire izvan.

8. Prvi biskvit stavite na dno lima. Nanesite ohlađenu kremu od kave i ravnomjerno rasporedite. Stavite drugi biskvit i pritisnite. Izlijte čokoladni ganaš i ravnomjerno rasporedite. Na treći biskvit prvo nanesite kremu i izravnajte a zatim stavite na ganaš. Tortu ostavite u zamrzivaču dva sata.

9. Za glazuru ugrijte vrhnje i čim je uklonite s vatre, dodajte naribanu čokoladu. Miješajte dok ne postane glatko.

10. Izvadite smrznutu tortu i zalijte još toplom čokoladnom glazurom. Dobro je zagladite. Tortu stavite u hladnjak da se glazura stegne. Zatim je izvadite iz lima pomoću papira. Popravite rubove torte ako je potrebno.

11. Mliječnu čokoladu rastopite na vodenoj pari i stavite u papirnati stožac. Sasvim tanko odrežite kraj stošca i čokoladom napišite „opera“ po torti. Ukrasite komadićima pozlaćenog papira.

Sastojci

Za biskvit

  • 115 g badema u listićima
  • 130 g šećera
  • 3 bjelanjka
  • 3 jaja
  • 50 g maslaca
  • 25 g kakaa

Za smeđu kremu

  • 125 ml svježeg mlijeka
  • 125 ml espresso kave
  • 75 ml šećera
  • 2 žumanjka
  • 1 žlica brašna
  • 250 g maslaca
  • 60 g šećera u prahu

Za čokoladni ganaš

  • 110 ml svježeg mlijeka
  • 160 g tamne čokolade
  • 50 g maslaca

Za čokoladnu glazuru

  • 240 ml tekućeg vrhnja
  • 200 g tamne čokolade

Za ukras

  • 40 g mliječne čokolade
  • 1 list pozlaćenog kuhinjskog papira